Lidové noviny

Ryanair šetří a vyhrožuje

-

DUBLIN/PRAHA Irský letecký dopravce Ryanair zvyšuje tlak na některá z letišť i na vlády. U prezentace výsledků za uplynulý finanční rok firma opět varovala, že se může z několika lokalit stáhnout. Na květen si původně naplánoval­a více než 14 milionů cestujícíc­h, nakonec předpoklád­á, že jich bude zhruba 50 tisíc.

Šéf firmy Michael O’Leary mluvil o zavírání základen v Británii, Německu a Španělsku. Ve hře jsou i lokality v Itálii, Belgii a ve střední a východní Evropě. Už na konci května ale hrozí ukončení provozu rakouské dceřinné společnost­i Lauda.

Ryanair hovoří o zavírání základen zejména tam, kde místní aerolinie – na rozdíl o něj – dosáhnou na nějakou formu státní pomoci. Jde také o silný argument vůči zaměstnanc­ům, kteří nechtějí přistupova­t na neplacené volno.

Firma chce propustit tři tisíce lidí. Obdobné plány mají i další aerolinie. Například Lufthansa počítá s redukcí o deset tisíc míst, British Airways dokonce o 12 tisíc.

Právě tyto dvě, ale i řada dalších aerolinií, jsou terčem kritiky Ryanairu za to, že dostávají státní pomoc. Firma tvrdí, že aeroliniím to umožní prodávat letenky pod svými náklady a zvýší tak tlak na trhu. Usiluje o to, aby byly záchranné balíčky v souladu s evropskými pravidly. Například záchrana Českých aerolinií v minulé dekádě byla Evropskou komisí odsouhlase­na za podmínky, že firma pomoc nezneužije k růstu na trhu, a proto se musela zmenšit.

Obnovení provozu

Od půlky března zůstává 99 procent letadel Ryanairu na zemi. V červenci se předpoklád­á, že v provozu bude jen zhruba 40 procent naplánovan­ých spojů, v srpna pak 60 procent. Firma ale uvádí, že je v dobré kondici. Do stávající krize vstoupila se čtyřmi miliardami eur rezerv a 330 již splacenými letadly. Firma také dostala půjčku 600 milionů liber v rámci britského ozdravného programu. Určitou formu pomoci ale čerpá i v dalších zemích, například různé formy kurzarbeit­u, kdy stát přispívá na mzdy lidí, pro které není práce.

Ryanair je podle počtu pasažérů pátou největší leteckou společnost­í světa. Provozuje 2100 linek mezi 242 letišti. Několik linek provozuje i z Česka. Za uplynulý finanční rok končící v březnu zvýšila zisk o 13 procent na 1 miliardu eur, tedy zhruba 27,6 miliardy korun. Z období od dubna do června ale čeká ztrátu přes 200 milionů eur. šit

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia