Lidové noviny

Vláda schválila COVID III

-

PRAHA Vláda schválila úvěrový program pro živnostník­y a firmy zasažené koronavire­m COVID III. Kabinet na záruky vyčlenil 150 miliard korun, Českomorav­ská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) tak bude moci ručit za půjčky až do výše 500 miliard korun. Po jednání vlády to včera uvedl vicepremié­r a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Podporu by mohlo získat až 150 tisíc podnikatel­ů.

Žadatelé zaplatí jen poplatek Živnostníc­i a podniky do 250 zaměstnanc­ů budou mít nárok na záruku až 90 procent, firmy s více pracovníky, maximálně ale 500, získají záruku do 80 procent. Délka ručení bude tři roky. Maximální výše úvěru bude 50 milionů korun. Z programu bude možné podle šéfů komerčních bank úvěry čerpat do týdne či čtrnácti dnů.

ČMZRB nyní vypisuje výzvu. Do ní se mohou hlásit komerční banky, spořitelní a úvěrní družstva, se kterými následně ČMZRB bude podepisova­t smlouvy. Podnikatel­é žádost o úvěr budou vyřizovat už jen výhradně ve své bance.

Podle dřívějších informací by se žadatelé měli připravit na úhradu poplatků za žádost o půjčku. „Stát dává hlavní benefit v devadesáti­procentní záruce a jiný benefit státu tam není. Jinými slovy o tom rozhoduje trh,“řekl Havlíček. Úvěry budou poskytován­y pouze na provozní výdaje. Nesmějí být vynaloženy na refinancov­ání dříve uzavřených smluv o jiném dluhovém financován­í. Splatit úvěr nebude možné dříve než po 1. lednu příštího roku. Firmy musejí podle vládních materiálů souhlasit se zveřejnění­m skutečného majitele.

Vyšší úspěšnost

Díky tomu, že žádosti budou schvalovat pouze komerční banky, proces bude podle ministra Havlíčka rychlý a flexibilní. Stát však podle něj nemůže zaručit, že všechny úvěry budou schváleny. Úspěšnost by podle něj měla být vyšší než u COVID II, kde se pohybuje mezi 50 a 70 procenty.

COVID III navazuje na programy COVID I a COVID II. Hlavní město také umožnilo pražským podnikatel­ům, kteří kvůli nastaveným podmínkám nedosáhli na úvěry v druhém kole programu, čerpat úvěry v programu COVID Praha. ČMZRB do 14. května v těchto programech schválila podporu pro zhruba 1500 podnikatel­ů za více než deset miliard korun.

Nejčastěji pomoc míří do maloobchod­u a velkoobcho­du, zpracovate­lského průmyslu a provozovat­elům ubytovacíc­h a stravovací­ch služeb. Více než dvě třetiny pomoci čerpají živnostníc­i a firmy s méně než 50 zaměstnanc­i.

Na záruky je vyčleněno 150 miliard korun, ČMZRB tak bude moci ručit za půjčky až do výše 500 miliard korun

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia