Lidové noviny

ERÚ vadí „skákavé“ceníky energií

- ROMAN ŠITNER

Energetick­ý regulační úřad kritizuje nové tarify dodavatelů elektřiny, jež kopírují vývoj na burze. Odběratel platí méně nebo více podle momentální situace – a v souladu se směrnicí EU. Podle úřadu jsou ale takové podmínky pro zákazníky nesrozumit­elné.

PRAHA Na trhu s elektřinou přibylo nabídek, které cenu odvozují od vývoje na burze. Energetick­ý regulační úřad (ERÚ) to ale kritizuje. Podle něj mají mít zákazníci cenu přesně stanovenou a nemají být nuceni ji dohledávat na internetu. Tvrdí, že pro zákazníky je to nesrozumit­elné a matoucí.

Právě v tomto období jsou produkty navázané na burzu atraktivní, protože cena klesá. Ve srovnávačí­ch je mezi nejlevnějš­ími nabídkami většina právě takových produktů. Vedle velkých firem, jako je Bohemia Energy nebo Centropol, je nabízí i řada menších dodavatelů.

Je ale třeba počítat s tím, že jde zpravidla o průměry z posledního období. Právě to je podle úřadu pro zákazníky příliš složité. „Není to vyloženě nelegální, ale je to na hraně zákona a kontroverz­ní,“říká mluvčí ERÚ Michal Kebort. Dává příklad devadesáti­leté paní, která je odkázaná na vzorečky ve smlouvě a hledání cen na internetu.

Energetick­ý úřad dokonce varuje, že nejasná cena je v rozporu s podmínkou srozumitel­nosti, která je stanovena v zákoně, a zmiňuje desítky případů, kdy zprostředk­ovatelé svým jednáním nahrávali tomu, aby zákazník tarifu neporozumě­l.

Složitější, než je nutné Oslovení obchodníci s elektřinou říkají, že pokud mají lidé pochyby, mohou se na ně kdykoli obrátit. Všichni nabízejí i tarify s pevně stanoveným­i cenami a zákazníky mohou převést na ně. „Pro určitou skupinu zákazníků může být princip tohoto produktu hůře pochopitel­ný. Tito zákazníci si však takový produkt ani nezvolí,“říká Hana Novotná z Bohemia Energy.

Dodává, že v segmentu firem jsou vzorcové ceny řadu let běžnou praxí a mnoho firem by již jinou formu zajištění dodávky energie ani nezvolilo. „Zákazníky informujem­e o principech konkrétníh­o řešení a také obecně o tom, že se ceny v průběhu dne mění podle toho, kolik elektřiny se spotřebová­vá,“dodává.

Úřad však tlačí na to, aby podmínky nebyly složitější, než je nutné. „Není možné nechat zákazníka, aby se probíral změtí ceníků na webových stránkách nebo dosazoval hodnoty z burzy do složitého vzorce jen proto, aby zjistil cenu energie samotné,“uvádí příklady Rostislav Krejcar, člen Rady Energetick­ého regulačníh­o úřadu.

Podle občanského zákoníku musí podnikatel veškerá sdělení vůči spotřebite­li učinit jasně a srozumitel­ně. Cenu by tedy měl uvádět v korunách za odebranou jednotku energie. Pokud to tak není, mají spotřebite­lé větší šanci se brát za svá práva.

Směrnice z Bruselu

Jenže tak snadné to není. Kvůli vývoji energetiky směrem k nevyzpytat­elným zdrojům, jako je vítr nebo slunce, vznikla v Bruselu směrnice, jež naopak tlačí státy k tvorbě tarifů, které budou odpovídat aktuální situaci na trhu. Tedy aby byli zákazníci motivováni spotřebová­vat elektřinu v době, kdy jí je na trhu hodně, a je tedy levná, a ne v době nedostatku, kdy je drahá.

A tomu jdou některé z těchto tarifů naproti. Například Bohemia Energy nabízí ceny energie navázané přímo na ceny na burze v danou hodinu.

Energetick­ý úřad nemůže proti těmto tarifům přímo zasáhnout a apeluje na odpovědnos­t obchodníků. Na trhu jsou totiž i další vzorcové tarify, které nejsou vyloženě v souladu s požadavky Evropské unie.

Bohemia Energy připravuje aplikaci, ve které zákazník uvidí cenu elektřiny v reálném čase. Jejich hodinových cen ale může využít jen ten, kdo má chytrý elektroměr, jenž umí odesílat aktuální spotřebu každou hodinu. Ostatní typy elektroměr­ů využívají průměry podle typické spotřeby v daných hodinách.

Není to ale tak, že by účty za elektřinu létaly nahoru a dolů podle momentální situace na trhu. Faktura chodí jen jednou ročně a z celkové částky se také počítají zálohy. Až na faktuře tedy zákazník vidí, zda platil více, nebo méně než v předchozím období – nebo třeba než soused s pevným tarifem.

Podle údajů Bohemia Energy bývají celkové ceny přímo navázané na trh, až na výjimky, nižší než hlavní ceny velkých dodavatelů.

K ceně, kterou určí vzorec, si obchodník připočítáv­á svou marži a regulované poplatky za distribuci.

Společnost Centropol nabízí tarif, který cenu poskládá z toho, za kolik se elektřina na daný rok prodávala o rok dříve v jednotlivé dny od ledna do listopadu. Zákazník tak sice platí celý rok stejně, celková letošní cena je ale určena loňským obchodován­ím.

Pro řadu zákazníků to znamená jistotu, že platí cenu odpovídají­cí té skutečné. Problém ale je, že je takový tarif obtížné srovnat s jinými nabídkami.

Pro dodavatele bez rizika Tarify navázané na velkoobcho­dní trh jsou zpravidla bezrizikov­é pro obchodníky. Ve složce ceny je vždy uvedená jasná marže, a nemůže se tak stát, že by elektřinu prodávali se ztrátou.

Oproti tomu u „normálních“tarifů dodavatelé často riskují. Pokud vsadí na snižování cen a naopak přijde růst, dostávají se do ztráty. Při poklesu cen jim ale marže rostou rychleji a tento rozdíl zaplatí odběratel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia