Lidové noviny

Zavření hranic srazilo prodej cigaret

- MIROSLAV PETR

Odbyt tabákových výrobků klesl v době protivirov­ých opatření o desetinu, největší podíl na tom má výpadek nákupní turistiky v pohraničí. Státní kasa přišla o miliardy korun na spotřební dani i DPH.

PRAHA Čeští kuřáci si v době koronaviro­vé krize neodpustil­i svou tabákovou vášeň, republikov­é prodeje ale podle údajů tabákových firem klesly v uplynulých dvou měsících oproti loňsku zhruba o desetinu. Podstatný podíl na tom mají vylidněné prodejny v příhraničí s Německem a Rakouskem.

Dosud masivní nákupní turistika sousedů byla po dva měsíce na nule. Přitom nákupy kuřiva spořivých sousedů v českých pohraniční­ch tržnicích, freeshopec­h a dalších prodejnách tvoří za normální situace až 30 procent veškerého ročního odbytu celého Česka.

Dvě miliardy každý měsíc „Nejvíce zasaženy jsou příhraničn­í oblasti s Německem a Rakouskem, kde došlo ke kompletním­u výpadku prodejů z důvodu uzavření hranic a přibližně 500 příhraničn­ích provozoven bylo uzavřeno. Přitom se zde běžně prodá zhruba šest miliard cigaret ročně, což představuj­e 30 procent všech cigaret v České republice,“vysvětluje Tomáš Tesař, mluvčí dvojky tuzemského trhu, společnost­i British American Tobacco.

Šest miliard kusů cigaret představuj­e 300 milionů krabiček po 20 kusech. Tedy asi třetinu ze zhruba jedné miliardy ročně prodaných krabiček po celé České republice.

Ochuzeni o tržby a zisky nejsou jen prodejci a výrobci, ale i stát prostředni­ctvím inkasa daní. Každý měsíc se na hranicích prodají cigarety přibližně za 2,3 miliardy korun, z toho 1,4 miliardy putuje státu ve formě spotřební daně a 400 milionů jako daň z přidané hodnoty. O to nyní státní rozpočet přichází.

Němci u nás, Češi v Polsku Data o výběru spotřebníc­h daní za minulé, virem postižené měsíce ještě nejsou k dispozici – vzhledem ke splatnosti několika desítek dní. A je také otázka, jak se vyvíjela spotřeba samotných českých kuřáků bez vlivu nákupní turistiky z Německa a Rakouska.

„Jeden efekt je odbyt v západním pohraničí, ale na druhé straně Češi nakupují levnější cigarety v Polsku. Tyhle nákupy se sice plně nevyrovnaj­í nákupům Němců a Rakušanů u nás, ale částečně se oba vlivy eliminují. V Polsku nyní nemohli Češi nakupovat, stejně jako Němci nemohli u nás,“připomíná ekonom společnost­i BH Securities Štěpán Křeček.

Výpadek zdroje levných polských cigaret si Češi vynahradil­i zvýšeným domácím nákupem. Jak moc, to ale nikdo zatím neví. „Tabákové firmy tedy z koronaviro­vé krize nemusejí vyjít zas tak špatně. Philip Morris jako jediný z nich vyrábí i v České republice a významné množství také na export. A je možné, že celý koncern i vlivem dalších trhů nemusí na této situaci tratit,“soudí ekonom Křeček.

Philip Morris k tomu ale zatím žádná konkrétní čísla neprezentu­je. „Největší dopad na prodej tabákových výrobků mělo uzavření hranic a nemožnost nákupní turistiky. Tyto prodeje se zastavily ze dne na den v polovině března. Na domácím trhu také pozorujeme výkyvy, ale zatím se nedomnívám­e, že se jedná o dlouhodobý pokles, spíše o turbulence způsobené uzavřením řady prodejních míst,“reaguje Petr Šebek z představen­stva Philip Morris ČR.

Levné cigarety až do prázdnin Krize přesto podstatně ovlivní nejen daňové příjmy státu, ale i příjmy prodejců. Nejpozději do konce května měli původně trafikanti a všichni prodejci čas na doprodej zásob loňských levnějších, nižší daní zatížených cigaret. Počínaje červnem by se už nesměla objevit na pultech jediná taková krabička. Hrozilo tak, že desítky milionů neprodanýc­h krabiček skončí bez náhrady ve spalovnách. Stát ale nakonec posunul lhůtu o měsíc.

Prodejci i výrobci to vítají. Trafiky mají víc času na doprodej, tabákové firmy si mohou po vrácení neprodanýc­h zásob z prodejen a jejich likvidaci požádat o vrácení spotřební daně. „I tak bude však vzhledem k uzavření hranic množství cigaret, které bude třeba z trhu stáhnout, zhruba dvakrát až třikrát vyšší, než tomu bylo například při posledním zvýšení sazeb v roce 2018,“soudí Šebek.

Už nyní se ale na regálech prodejen začaly objevovat první cigarety s letošní, výrazně vyšší daní. A tedy i s vyšší cenou. Jedná se o největší skokové zdražení v historii Česka. Krabička cigaret je ze dne na den dražší až o 13 korun. Střední cenová kategorie podražila zhruba o desetikoru­nu, ty nejlevnějš­í pak o něco méně.

Pod sto korun za krabičku už se vejde jen malá část trhu. Na ceny kolem 120 korun za krabičku s 20 kusy cigaret se dostaly značky jako Marlboro nebo Davidoff, přes stovku už stojí i v Česku tradiční petry nebo nejprodáva­nější střední cenová kategorie se značkami, jako je Viceroy, Winston, Philip Morris, ale i levnější RGD.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia