Lidové noviny

Na úbytku cizinců tratí i mobilní operátoři

- ROMAN ŠITNER

PRAHA S uzavřením hranic ztratili čeští mobilní operátoři významný zdroj příjmů – z republiky zmizeli cizinci, kteří české sítě využívali v rámci roamingu.

Operátor O2 ke svým čtvrtletní­m výsledkům uvedl, že je to jeden z důvodů slabšího růstu. Podle jeho údajů v lednu a únoru rostlo používání mobilního internetu cizinci o 21 procent. V březnu, kdy se v půlce měsíce zavřely hranice, stejný ukazatel naopak o 23 procent klesl. To ovlivnilo i finanční výsledky za celý první kvartál. Čísla za duben firma zatím nezveřejni­la.

Podle dubnových čísel společnost­i Vodafone kleslo volání cizinců v její síti o třetinu, datování pak o dvě třetiny.

T-Mobile zveřejnil čísla ukazující, že roaming cizinců v jeho síti klesl v dubnu ve srovnání s lednem o 60 až 70 procent. Stejnou měrou se propadlo i používání českých čísel v zahraničí. „Příjmy z roamingu výrazně klesly, na druhou stranu poměrně klesly i naše náklady na službu,“říká mluvčí firmy Martina Kemrová.

Pro operátory je úsporou, že Češi tolik nejezdí do zahraničí, protože roaming v rámci Evropské unie, kde musejí účtovat stejné ceny jako v domácí síti, je pro ně nákladem navíc.

Z toho, že O2 dala pokles roamingu do souvislost­i s nižším růstem zisku, ale vyplývá, že roaming je pro české operátory ziskovou záležitost­í. Množství zahraniční­ch turistů, za něž inkasují od jejich domácích operátorů, běžně přebije „ztrátové“Čechy na cestách po Evropě.

Zlatý věk kabelové televize Koronaviro­vá krize ale společnost­em přinesla nové tržby v dalších oblastech. Hlásí vyšší poptávku například po kabelové televizi, kterou nabízejí všichni tři hlavní čeští mobilní operátoři. Od firem mají pak vyšší poptávku po řešeních, která umožňují bezpečnou práci z domova.

Lidé také přenášejí více dat než před krizí. Operátoři se je ale často snažili nalákat na časově omezené zvýhodněné „koronanabí­dky“a data si neúčtují v plné míře. Zatím to tedy pro ně znamená spíše vyšší náklady s vidinou toho, že se jim zákazníci navyklí na nové služby vyplatí v budoucnu. Podle dat T-Mobilu například neomezená data zdarma výrazně zvedla jejich využívání.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Roaming v době pandemie. operátorů. Útlum turismu se podepsal i na ziscích mobilních
FOTO SHUTTERSTO­CK Roaming v době pandemie. operátorů. Útlum turismu se podepsal i na ziscích mobilních

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia