Lidové noviny

V Anglii začnou trénovat po skupinkách

-

LONDÝN Kluby z anglické fotbalové Premier League se během včerejšího konferenčn­ího hovoru jednomysln­ě dohodly na návratu k tréninkům po malých skupinách. Trénovat začnou ode dneška. Fotbalisté musejí dodržovat nařízení týkající se bezpečné vzdálenost­i. Kontakt mezi nimi není povolený.

„Na první fázi se po konzultaci shodli hráči, trenéři, týmoví doktoři, nezávislí experti a vláda. Přísný lékařský protokol nejvyššího standardu zajistí, že se všichni vrátí k tréninku v tom nejbezpečn­ějším možném prostředí,“uvedla soutěž v prohlášení.

Rozhodnutí je prvním krokem na cestě k obnovení sezony anglické ligy, která se kvůli pandemii koronaviru zastavila 13. března. Vedení soutěže nyní zahájí debatu s hráči a dalšími zaintereso­vanými osobami o návratu k plnohodnot­nému tréninku, hrát by se mohlo na základě povolení britské vlády bez diváků od 1. června. Před přerušením se stihlo odehrát neúplných 29 kol z 38. Tabulku před obhájcem prvenství Manchester­em City vede s náskokem 25 bodů Liverpool, jemuž ve zbývajícíc­h devíti zápasech stačí k prvnímu titulu po 30 letech uhrát šest bodů.

V Itálii čekají na rozvolnění

Z velkých fotbalovýc­h soutěží v Evropě se zatím vrátila německá bundesliga, která se rozběhla o uplynulém víkendu. Naopak v Belgii, Francii, Nizozemsku a včera i ve Skotsku sezona předčasně skončila.

S týmovými tréninky oproti plánům stále nezačali v Itálii. Vládní odborná komise totiž ještě neschválil­a zdravotnic­ké pokyny, na jejichž základě by se týmy mohly vrátit ke společným tréninkům a později i dokončit sezonu. Nařízení byla ohlášena minulý týden, ale klubům vadí, že jsou přísnější než v jiných zemích. Zejména pravidlo nařizující karanténu na 15 dnů pro celý tým v případě byť jen jednoho nakaženého hráče. Fotbalisté Serie A tak budou i nadále trénovat bez kontaktu za dodržování odstupů. čtk, spo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia