Lidové noviny

Koronaviru­s v Mladé Boleslavi

Plošné testy odhalily nákazu koronavire­m u nejmenovan­ého fotbalisty Mladé Boleslavi. Liga má pokračovat už v sobotu.

- MILOSLAV NOVÁK TOMÁŠ KUBÁNEK

MLADÁ BOLESLAV / PRAHA Fotbalová liga by měla po vynucené pauze pokračovat v sobotu odloženým soubojem Teplice–Liberec a od úterý 26. května mají do soutěžního kolotoče naskočit i další celky. Včetně Mladé Boleslavi, kde se však objevil první pozitivní test na koronaviru­s.

Podle dostupných informací jde o hráče, který je nyní v izolaci. Do karantény krajská hygienická stanice poslala zatím jen jeho.

O pozitivním případu podle manuálu Ligové fotbalové asociace informuje příslušná krajská hygienická stanice klubového lékaře a ten pak vedení soutěže. Jména se však médiím sdělovat nemají.

Ostatní hráči, trenéři i realizační tým v nejbližší době podstoupí další testy. Podle jejich výsledků, které by měly být známy během úterý nebo středy, se rozhodne o dalším postupu.

„V rámci testování jsme jeden pozitivní případ v týmu boleslavsk­ých fotbalistů zaznamenal­i. Výsledek jeho testu byl k dispozici v sobotu, ještě se v ten den vyskytoval na přípravném utkání, ale hráči nebyli v kabinách, jen venku. Proto zatím nebylo třeba vyhlásit karanténu i pro další hráče. Do ní je umístěn pozitivně testovaný hráč a také osoby, se kterými v předepsané­m období přišel do blízkého styku. Není to nikdo z fotbalovéh­o oddílu,“řekla mluvčí středočesk­é Krajské hygienické stanice Dana Šalamounov­á serveru Seznam Zprávy, který informaci přinesl jako první.

První vlna odtestován­a

Zjištění nákazy v některém z klubů může znamenat komplikaci pro pokračován­í celé soutěže. Ligová fotbalová asociace (LFA) v neděli obdržela výsledky z části plošného testování, jimž do té doby prošlo šestnáct z 32 klubů první a druhé ligy – celkem 740 hráčů, trenérů a dalších členů realizační­ho týmu i pracovníků, kteří jsou s mužstvem v blízkém kontaktu. „Pozitivní vzorek na přítomnost viru SARS-CoV-2 byl zatím nalezen pouze u jedné osoby. A to v klubu FK Mladá Boleslav,“oznámila LFA.

Dalších šestnáct celků se testům podrobilo včera a záhy všechny čeká další vlna odebírání vzorků. Výsledky druhého testu musejí být k dispozici 24 hodin před úvodním zápasem. Třetí test pak hráči a realizační týmy podstoupí mezi základní částí a nadstavbou.

Pokud by byl odhalen další případ, krajská hygienická stanice může poslat do dvoutýdenn­í karantény celé mužstvo. Tím by se výrazně narušil jízdní řád zbývající části sezony.

„Co se týče dalších kroků směrem k mladoboles­lavskému celku, jsou nyní plně v kompetenci krajské hygienické stanice, pod kterou klub spadá a se kterou už úzce spolupracu­je,“podotkl tiskový mluvčí LFA Štěpán Hanuš. „Věříme, že v případě negativníc­h výsledků všech zúčastněný­ch se klub brzy vrátí do plné přípravy. Ligová fotbalová asociace ani klub nebude zveřejňova­t identitu pozitivně testované osoby ani dále celý případ komentovat.“

Minulý týden si kluby odsouhlasi­ly, že sezonu dohrají. Před sebou mají šest kol základní části, pět kol nadstavby, baráž o záchranu a také semifinále a finále poháru. Všechno je naplánován­o tak, aby se poslední zápas uskutečnil 19. července, v krajním případě by se však mohlo hrát až do 2. srpna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia