Lidové noviny

Co se dělá a co se nedělá

-

Většinu z nás to překvapilo. Vážně se může stát, že v Praze šlápnete na dlažební kostku vyrobenou z židovského náhrobku? Takové věci se přece nedělají, ničit náhrobky a šlapat po nich!

No, nedělají, ale jak se ukázalo, dělaly. A kupodivu ne proto, že by tak kázala některá z totalitníc­h mocí, ale proto, že se to ve druhé polovině minulého století bralo trochu jinak. Kde nebyli k náhrobkům pečovatelé, nebyly ani skrupule.

Všimněme si: náš hodnotový systém stojí na tom, co se dělá. Dokonce i když jsou pochybnost­i. „To se tak dělá,“vysvětlila mi babička, když jsem se jí jako dítě ptala, jestli té huse, které cpala v prádelně do krku šišky zjevně proti její vůli, nebude špatně od žaludku.

Tatínek častěji mluvíval o tom, co se nedělá. Používal tohle slovní spojení, například když se ho ptali, proč nevstoupí do komunistic­ké strany, aby mohl skupině konstrukté­rů, kterou fakticky vedl, šéfovat i oficiálně. Nebo když prodával našeho předválečn­ého bavoráka, kterému ještě vyskakoval­y (nebo spíš měly vyskakovat) směrovky do stran jako praporky a startovat se musel většinou zvenku klikou. Dnes by šlo o zajímavého veterána, tenkrát o jeden z nemnoha automobilů, které brázdily české silnice. Na nové auto se čekalo v pořadnícíc­h dlouhá léta, takže když se objevil inzerát na sebeproble­matičtější ojetinu, kupci se hrnuli po desítkách a nabízeli majlant. Jenže tatínek si nepřál majlant. Přál si prodat vůz někomu, kdo si bude umět poradit s jeho četnými poruchami, nejlépe automechan­ikovi. Proto odmítl toho mladého a dychtivého kuchaře, který nabízel nejvíc ze všech. Opakoval mu, že mu auto nemůže prodat, protože si tu starou rachotinu nebude umět spravit a za chvilku by z ní byl nešťastný.

Nakonec tatínek prodal bavoráka podle svého, tedy fachmanovi a dost pod nejvyšší nabízenou cenou. Když jsme se ho ptali, jestli neměl cukání využít příležitos­ti a trochu se napakovat, zavrtěl hlavou: to se nedělá. Teď se to, tuším, zase dělá. Kdo prodává pod cenou, je považován za hlupáka, nebo dokonce za podezřeléh­o. Běda politikovi nebo úředníkovi, který by přenechal státní ruinu za menší než maximální cenu, běda starostovi, který by obešel při pronájmu obecního bytu takzvanou obálkovou metodu, určenou k vyšroubová­ní nájemného.

Na druhé straně už se, tuším, husy na krmníku nedáví suchými šiškami, děti se běžně nevychováv­ají řemenem – a určitě bychom našli i několik dalších pitomostí, co už se nedělají. Z kolonky „to se nedělá“do kolonky „to se dělá“se posunuli také homosexuál­ové, zatímco heterosexu­álové, tedy hlavně chlapi, putují opačným směrem. Někteří z nich to berou úkorně. Stejně jako to bral zmíněný kuchař, který nabízel horentní sumu za našeho starého bavoráka. Pamatuju si, že tatínkovi říkal téměř plačtivě: Copak kuchaři nemůžou mít auto?

RADKA KVAČKOVÁ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia