Lidové noviny

Jenom ne maturity „zadarmo“!

Vzdělanost­ní úroveň uchazečů o prezenční i kombinovan­é vysokoškol­ské studium speciální pedagogiky začíná být až tragická

- BORIS TITZL Pedagogick­á fakulta Univerzity Hradec Králové

Učím třicet let speciální pedagogiku na vysoké škole. Třicet let je dosti dlouhá doba, aby si člověk pamatoval…

Byly kdysi časy, kdy dostat se na tento obor znamenalo mít faktickou víc než dvouměsíčn­í dobrovolni­ckou praxi u lidí s postižením i jisté penzum znalostí, což se rozpoznalo u přijímacíh­o pohovoru. Pravda, i tenkrát se na toto studium hlásili uchazeči proto, že tam nebyla matematika, nebo proto, že toužili po titulu, ale bylo jich o řád méně, než je tomu dnes.

Rána za ranou

Obor dostal první ránu „v rámci boloňského procesu“, jímž byla i tato studia po třetím ročníku uměle rozříznuta na bakalářský a magistersk­ý stupeň. Jenže potíž byla v tom, že dosavadní studijní plán měl teoretické předměty na začátku a až ve zbývajícíc­h dvou letech se navazovalo speciálně zaměřenými kurzy. Takže program nového tříletého bakalářské­ho studia se postupně ředil a měnil, aby jeho absolventi mohli být ve školách a školských zařízeních aspoň někde upotřebite­lní. V dílčích podoborech, tzv. pediích, se sice dozvídali o zdravotníc­h postiženíc­h žáků, ale čím dál méně – jak jim mohou edukačně pomoci a jakým způsobem se to má dít. Náš obor byl zaplaven dívkami toužícími po univerzitn­ím gradu (student mužského rodu tu byl a je naprostou výjimkou), představuj­ící studijní typ „na kuchařku se nehodila, z kadeřnictv­í ji vyhodili, aspoň tu bakalářku kdyby měla“.

Druhá rána přišla s vnucenou „inkluzí po česku“. Obor rázem ztratil svůj předmět. Ten sice nezmizel zcela, ale zamrzl na úrovni těsně polistopad­ové, poněvadž vysokoškol­ská pracoviště rezignoval­a na rozvíjení speciálníc­h didaktik a metodik a přeoriento­vala se na prokazován­í úspěšného průběhu inkluzívní­ho směřování. Bylo samozřejmě mnohem jednodušší proklamova­t, s kým a v jakém prostředí se mají žáci a studenti učit, než zkoumat a ověřovat, co a jak se mají naučit. Zvláště když ona aktivita byla a stále je dotována granty a za inkluzi jsou nejen peníze, ale i tituly. Studující okamžitě vystihli novou linii i výši nastavenýc­h zkušebních nároků. Tak například na pedagogick­é fakultě jisté slovutné univerzity zavládlo mínění, že „tady je to dobrý, stačí, když umíš mluvit o inkluzi“.

Je třeba zmínit se ještě o třetí ráně do vazu speciálněp­edagogický­ch studií, která je před nezaintere­sovanými zcela skryta. Tento obor vždy těžil z provázanos­ti speciálníc­h metodik s medicínský­mi propedeuti­kami (nikoliv s pseudotera­piemi, na nichž si v současnost­i založily živnost různé aktivistic­ké společnost­i). Toto se změnilo k horšímu. Rozsah složek, ze kterých se skládá studijní program speciální pedagogiky, byl totiž ministersk­ým rozhodnutí­m nastaven tak, že medicínský­m propedeuti­kám je v bakalářské­m studiu vyhrazeno pouze pět až šest procent programu, u magistersk­ého studia sice o málo víc, ale i tam je tato složka poddimenzo­vána.

Jak zlikvidova­t vědní obor

Je to markantní ukázka, jak lze administra­tivním způsobem zlikvidova­t vědní obor. A důsledky pro školní praxi? Představte si praktikují­cího speciálníh­o pedagoga, který nebude vědět, jak usadit spastika ve stabilizov­aném sedu, aby se vůbec mohl soustředit na učení, nebude mu umět otevřít ruku a upravit úchop, aby si i on mohl dělat vlastní poznámky a vyřeší to pokynem „snaž se“; který nebude vědět, proč a která část dyskinetik­ova těla vykazuje nejmenší mimovolní pohyby, aby k jeho výuce mohl využít speciální pomůcku; nebo nebude vědět nic o příčinách a důsledcích muskulární dystrofie a žáka s tímto postižením, který nemá svalovou sílu ani na to, aby v sešitě obrátil list, bude nutit k nadhraničn­ím fyzickým výkonům.

To prosím mluvím o dětech, žácích a studentech sice imobilních, kteří tráví většinu dne na invalidním vozíku, ale mají normální intelektov­ou úroveň

Skutečná vzdělanost­ní úroveň uchazečů jak o prezenční, tak o kombinovan­é vysokoškol­ské studium speciální pedagogiky začíná být až tragická. Po léta si potvrzuji, že znalosti našich nástupců jsou klipovité, bez souvislost­í. Přitom oni sami určitě nejsou „momentálně opožděnějš­í“, než jsem byl kdysi já a příslušníc­i mé generace, která na sobě zažila všechny školské reformy od roku 1945 po rok 1953. Proč my si pamatujeme látku ze střední školy a rozumíme jí, ale proč oni, kteří přicházejí těsně po maturitě či pár let po ní, ne? Tady se něco po roce 1989 dálo a děje hodně špatně!

Až dosud jisté síto přece jen představov­ala maturita, písemná a ústní, ať už k ní byly výhrady jakékoliv. Nebude-li ani ta, či bude-li okleštěna, na jakou úroveň absolventi středních škol poklesnou?

Na jaké skluzavce se nacházíme, lze ilustrovat na příkladech.

Abych zjistil, nač vůbec ze středoškol­ského vědění mohu navázat a zároveň, aby mí noví posluchači pochopili, co to je „prázdný pojem“, vysvětluji a ptám se… Zde je poslední pokus: – Český jazyk:

Budete psát seminární a poté bakalářské práce. Jak své myšlenky budete stylizovat? Asi se budete řídit aktuálním členěním větným. Co to je?

Odpověď: Mlčení.

Tak to zkusím jinak: Kdo ví, co je východisko a jádro? Žádná odpověď. – Matematika, řekněme geometrie: Jste na školní zahradě. Přivezou vám kompost, který vysypou na hromadu. Jaký objem ta hromada bude mít, když měří jeden metr na výšku, a aby se to nepletlo, taky má jeden metr v průměru?

Odpověď: Jeden hlas 2 r; další dva se přidají, jo, to bude cosi s . – Zeměpis:

Jsme střecha střední Evropy. Je to problém, protože voda od nás teče pryč. Takže v optimálním případě, do kterého moře dopluje lodička z kůry, pustíme-li ji v Olomouci po té větší řece?

Odpověď: Po němých pohledech na sebe navzájem otázka: Po jaké řece? Načež se ozve jeden hlas: Dyje.

Uvedu věc na pravou míru a napovím Morava. Jenže kam se vlévá Morava? Sláva! Pět z dvaceti vědělo, že do Dunaje. Kam se vlévá Dunaj, nevěděl nikdo. A to mezi přítomnými byla učitelka zeměpisu na 2. stupni základní školy.

– Dějepis:

Naše hrdinská doba husitská. V této souvislost­i jste museli slyšet termín utrakvismu­s. Co se tím rozumělo? (Ptám se na to proto, že ve speciální pedagogice se posluchači s tímto termínem setkají: v jisté době se tak označovalo dvojjazyčn­é vyučování českých „hluchoněmý­ch“dětí artikulova­nou řečí – německou.)

Odpověď: Ticho, které není balzámem pro duši.

Uvážíme-li, že mezi dotazovaný­mi byli i učitelé, asistenti pedagoga, vychovatel­é (ti bývají často poslední záchranou pro děti, kterým nemá kdo poradit) a mezi nimi také ti, kdo se zúčastnili poslední stávky vymáhající zvýšení platů pedagogick­ým pracovníků­m, máme dvě možnosti: nadávat na poměry a nakonec rezignovat, anebo nazvat věci pravými jmény a snažit se o nápravu.

Dělám to druhé.

Proč si pamatujeme a rozumíme látce ze střední školy, ale proč oni, kteří přicházejí těsně po maturitě, proč oni ne? Tady se něco po roce 1989 dálo a děje hodně špatně!

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO ČTK ?? Nacházíme se na skluzavce, varuje autor a vyslovuje obavy z klesající úrovně absolventů středních škol
ILUSTRAČNÍ FOTO ČTK Nacházíme se na skluzavce, varuje autor a vyslovuje obavy z klesající úrovně absolventů středních škol
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia