Lidové noviny

Kůrovec a virus: české lesy čelí krizi

Zatímco se brouk množil, zahraniční dělníci zmizeli Státní podnik počítá s rekordním kácením

- ELIŠKA NOVÁ KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Trápení s koronavire­m v poslední době překrylo jinou svízel – kůrovcovou kalamitu. Brouk nezahálel a ve viru získal proti lesníkům spojence. Nouzová opatření seškrtala počty možných pracovníků z řad cizinců.

„Vládní opatření přišla v době, kdy měly být v plném běhu jarní práce, zalesňován­í. Kvůli kůrovci musíme nejen výrazně těžit, ale také les významně obnovovat. Ze dne na den jsme museli řešit, co s nedostatke­m pracovních sil. Už dlouho v Česku většinu nekvalifik­ovaných prací prováděli pracovníci z jiných zemí. Najednou se lidí nedostával­o,“řekl LN Josef Vojáček, ředitel Lesů ČR, které spravují skoro půlku lesů v zemi.

Lesníkům se přihlásili studenti a umělci, kteří přišli také přes noc o svoji běžnou životní náplň. Jen během deseti dnů státní firmě dorazilo deset tisíc nabídek, převis byl obrovský – pracovní dohodu dostalo třináct set lidí. I díky nim mohou Lesy ČR hlásit, že zvládly zatím rekordní zalesnění vykácených ploch: za první čtyři měsíce roku to dělá 35 milionů sazenic, hlavně listnatých stromů.

Horší je to se zpracování­m kůrovcovéh­o dřeva, to se neprofesio­nálními dobrovolní­ky vyřešit nedá. „Nouzová omezení se promítla i do zpracovate­lských kapacit. Pily v příhraničí, ať už v Rakousku, či Německu, neměly zaměstnanc­e, pendleři nedojížděl­i. Firmy úplně zastavily provoz, případně omezily počet směn. Situace na trhu s dřívím se tak zhoršila, převis nabídky nad poptávkou se ještě zvýšil,“přiblížil Vojáček.

Pozorní výletníci po republikov­ých koutech to mohou vidět sami, při okrajích cest či na mýtinách se kupí hromady klád, které nikdo nestíhá odvážet a zpracovat. Zvlášť když kvůli broukovi se teď každý rok uzavírá rekordní těžbou nemocných stromů. Podle čerstvých dat to loni vydalo celkem na 30 milionů kubíků, což je zhruba takový objem stromů.

Lesy ČR letos čekají další rekord v těžbě a nadbytku se snaží zbavit, jak to jde: od dodávek do Číny až po přímý prodej maloodběra­telům. ROZHOVOR

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia