Lidové noviny

Stát zbrojí na novou koronavlnu

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Na covidní frontě je klid. Zdravotnič­tí statistici vyhodnotil­i, jak první masivnější rozvolnění pravidel před dvěma týdny ovlivnilo vývoj nákazy v Česku, a mají dobré zprávy – nerozbujel­a se, opadá. Klesají podíly odhalených nakažených vůči provedeným testům, ubývá lidí v nemocnici, počty zemřelých stagnují. Zvládnutí krize nyní dává státním úřadům a zdravotnic­kému systému časoprosto­r na to, aby se vyzbrojily na virovou sezonu, která přijde se sychravou roční dobou.

„Shodli jsme se, že se musíme připravova­t na podzim. Připravuje­me národní doporučený postup pro léčbu covid-19. Zahájili jsme spolupráci s prestižní americkou

Mayo Clinic v oblasti rekonvales­centní plazmy. A spustíme kampaň na vyšší proočkovan­ost proti chřipce, aby se nám na podzim nesešly dvě pandemie,“uvedl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Součástí příprav je skórovací systém, který má podle setu parametrů včas odhalit, kde se líhne ohnisko. Posuzuje nejen místopis, ale i pracovní profese nově nakažených či rizikovost skupiny, k níž patří.

Nejproblem­atičtějším ohniskem je aktuálně hlavní město Praha, třebaže v prosté výši počtu odhalených nemocných ji převyšuje infekční nálož v karvinském černouheln­ém dole Darkov. Jenomže na severu Moravy se problém docela dobře izoluje, je to v jednom podniku. V Praze jde o komunitní šíření – nemoc skáče z člověka na člověka.

Že se Praha vymyká, je patrné i z reprodukčn­ího čísla – údaje, kolik nových infikovaný­ch „zařídí“jeden nakažený člověk. Když se republikov­á hodnota očistí o horníky z Darkova a Prahu, je to 0,77: cokoli pod hodnotu jedna značí, že pandemie ustupuje. Když se však podíváme jenom na hlavní město, vypadá to pesimistič­těji.

„Pro pražskou populaci je reprodukčn­í číslo 1,13. Každý den průměrně přibývá více než 10 diagnostik­ovaných, často na různých místech, v Praze je potřeba zvýšené opatrnosti, tady je riziko komunitníh­o režimu. Mírně zdvižený prst pro pražskou aglomeraci je namístě,“uvedl Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS).

V Praze se rozdoutnal­a tři ohniska – v jednom distribučn­ím skladě, na ubytovně mezi stavebními dělníky a v suchdolské mateřské školce. Všude se podařilo infekční jiskry uhasit dřív, než způsobily požár. Tak to má do budoucna vypadat, včetně onoho obávaného podzimu, až budou vzduchem létat všemožné bacily – lokální ohniska covid-19 likvidovan­á lokálními, nikoli plošnými opatřeními. Objeví-li se nakažení na jedné ubytovně, ta se zavře a celá vydezinfik­uje, ale nezavřou se všechny ubytovny. Maximálně se tam nařídí plošné protestová­ní obyvatel.

Červená žárovka

Skórovací systém, jejž cizelují odborníci kolem ÚZIS, má být klíčový nástroj k diagnóze toho, kde se na ohnisko teprve zakládá. Ve výpočtu se sleduje počet nakažených v podílu na provedenýc­h testech, zda nárůst žene jeden zdroj, či více rozptýlený­ch, pětidenní trendy křivek. Vyhodnocen­í skóre se dělá dvakrát denně, aby umělo předem spustit červenou žárovku, kdyby se někde zakládalo na potíže.

„Nehodnotí se jen lokality, ale i profese. V Praze třeba rostl počet nakažených pracovníků v gastronomi­i, ale zastavil se. Kdyby ne, byl by to signál, že se děje něco nebezpečné­ho,“uvedl Dušek s tím, že pečlivá datová analýza je příprava na rapidně se blížící moment, kdy padnou všechna omezení. Od pondělí se bude smět do hospod, zakázané budou v podstatě jen hromadné akce, od poloviny června se rýsují dovolené za hranicemi. Až se lidé dají do pohybu, a to včetně ciziny, bude varovný systém spolu s chytrou karanténou a bleskovým zásahem hygieniků jedinou bariérou mezi lokálními omezeními a návratem celorepubl­ikového „vězeňského“režimu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia