Lidové noviny

Miliony piv končí nyní v kanálu

- MIROSLAV PETR

PRAHA V pivovarech vrcholí likvidace neprodanéh­o piva. Celníci evidují žádosti o vylití zhruba sto milionů jeho půllitrů.

Když nedávno pod dohledem celníků putovalo v pivovaru Starobrno kvůli zavřeným hospodám do odpadu 14 tisíc litrů neprodanéh­o a prošlého moku, byl to pro vyznavače české pivní kultury smutný pohled. Jednalo se přitom o pouhý zlomek celkově likvidovan­ého objemu v Česku. V podobné situaci jako Starobrno je totiž mnoho dalších výrobců.

Během koronaviro­vé hospodské karantény došla mnohá, převážně nefiltrova­ná a nepasterov­aná sudová piva k limitu své spotřeby. Do kanálů teď tečou za přítomnost­i celníků, neboť pivovary mohou v takovém případě žádat o vrácení spotřební daně.

„Pivo v sudech a v tancích, které během uzavření hospod expiruje, je podle legislativ­y nutné ekologicky zlikvidova­t. Celkový objem bude v řádu nízkých desítek tisíc hektolitrů,“říká za lídra trhu Plzeňský Prazdroj jeho obchodní ředitel Tomáš Mráz. „Zároveň hospodám veškeré pivo, které během nuceného uzavření projde, zdarma kompenzuje­me. Ačkoliv je to pro nás významný náklad, věříme, že hospodám to v první fázi pomůže,“dodává Mráz.

Pivo je možné do kanalizace vylít pouze po předchozí konzultaci s provozovat­eli čističek odpadních vod (ČOV) a jen v postupných dávkách, aby nedošlo k zahlcení jejich technologi­e.

Vylít, stočit do lahví, nebo vypálit?

Generální ředitelstv­í cel v této souvislost­i eviduje žádosti v celkové výši přes 500 tisíc hektolitrů, tedy přes sto milionů půllitrů piva, které chtějí pivovary vrátit zpět do režimu podmíněnéh­o

Přesto ale bude skutečně vylitého piva ve výsledku o něco méně, než kolik pivovary původně celníkům nahlásily. A to proto, že stát umožnil restart hospod dříve, než se očekávalo. Alespoň část tohoto „odepsaného“piva bude tedy možné v původní kvalitě doprodat.

„Díky tomu, že se opatření oproti původním předpoklad­ům nakonec uvolnila o několik týdnů dříve, se bude likvidace týkat menšího množství piva, než jsme si mysleli. I tak se jedná o tisíce hektolitrů,“reagovala Denisa Mylbachrov­á, mluvčí Pivovarů Staroprame­n, druhého největšího producenta piva v republice.

Pivovary konkrétní množství prošlého piva nezveřejňu­jí. Vylévání nápoje, kterým se Česká republika pyšní po celém světě a jehož výroba trvá týdny až měsíce, není populární. I když v tomto případě jsou k tomu objektivní důvody a děje se tak i jinde ve světě.

Desítky tisíc likvidovan­ých hektolitrů, tedy miliony litrů, v případě Prazdroje (má včetně Radegastu a Kozla na domácí spotřebě cenu výrazného zlevnění,“uvedl Maier.

Přesto řada restaurací minipivova­rů i hospod s pivem velkých výrobců v pondělí, kdy stát po více než dvou měsících opět povolí vstup zákazníků do vnitřních prostor, už neotevře. Bude jich ale pravděpodo­bně méně než ještě v průběhu koronaviro­vé krize odhadovaný­ch deset až pětadvacet procent z celkem čtyřiceti tisíc stravovací­ch zařízení v Česku.

Propad příjmů, často až na nulu, přiměl mnohé propustit personál a podnikání ukončit. Z průzkumu, který provedl nedávno Prazdroj na vzorku 16 tisíc podniků se svým pivem, ale vyplynulo, že pokračovat v podnikání nyní plánuje 97,5 procenta hospodskýc­h.

Je ovšem otázka, jak dlouho všichni po hospodském restartu vydrží. Zahraniční turisté, kteří představuj­í leckde důležitou část klientely, se budou vracet do Česka jen velmi pomalu a postupně.

A není jisté, zda domácí hosté, často s nižšími platy kvůli kritické situaci zaměstnava­telů nebo na nemocenské či ošetřovném, budou utrácet v restaurací­ch a barech stejně jako před krizí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia