Lidové noviny

Superúředn­íka chtějí dělat diplomatka i náměstek

- MARTIN SHABU

PRAHA Vláda hledá prvního muže či ženu státní správy, protože ten dosavadní – Josef Postráneck­ý – přešel od dubna do funkce státního tajemníka na ministerst­vu vnitra. Podle informací LN se vybírá z těchto tří jmen: Petr Hůrka, nyní náměstek pro řízení legislativ­ní sekce ministerst­va práce a sociálních věcí; Iveta Chmielová Dalajková, ředitelka personální­ho odboru ministerst­va zahraniční­ch věcí; Petr Novák, ředitel odboru bezpečnost­ního výzkumu a policejníh­o vzdělávání na ministerst­vu vnitra.

Všichni zmínění svou účast ve výběrovém řízení potvrdili.

Náměstek Hůrka patří mezi přední české experty na pracovní právo. Podílel se na novele zákoníku práce, loni v únoru získal prestižní cenu Právník roku. Na ministerst­vu práce a sociálních věcí působí od roku 2001, předtím pracoval pro Českou správu sociálního zabezpečen­í. Je také docentem na pražských právech. Není členem žádné politické strany. „Nevyvracím, že kandiduji, ale raději bych se o tom s vámi bavil až po skončení výběrového řízení,“řekl LN Hůrka.

Chmielová Dalajková, jediná žena ve finálovém výběru, se před třemi roky ucházela o post státního tajemníka na ministerst­vu zahraniční­ch věcí, kde pracuje od roku 1999. Ten nezískala, stala se však zástupkyní státního tajemníka. Přesto patří mezi vlivné úřednice Černínskéh­o paláce. Je totiž ředitelkou personální­ho odboru, který rozhoduje o výjezdech diplomatů na posty v zahraničí. Také na něm startuje proces nominace velvyslanc­ů. Jejím manželem je Juraj

Chmiel, jenž nyní působí jako velvyslane­c ve Slovinsku a v úřednickém kabinetu někdejšího premiéra Jana Fischera zastával post ministra pro evropské záležitost­i. Chmielová Dalajková v roce 2009 neúspěšně kandidoval­a do sněmovny za ODS. Stranickou knížku už ale nemá. „Už dlouhou dobu nejsem členkou ODS,“napsala LN. Vysvětlila také důvody, proč se o pozici superúředn­íka uchází: „K podání přihlášky mě vede zájem o státní službu a její modernizac­i a spoluautor­ství technické novely k zákonu o zahraniční službě včetně jeho komentáře. Realizoval­a jsem také přes deset tisíc výběrových řízení,“uvedla.

Stranickou vazbu má i třetí kandidát na post superúředn­íka, a sice ředitel Novák z ministerst­va vnitra. Ten byl za sociální demokracii v minulosti zvolen do zastupitel­stva na Praze 6. „Osud naší státní správy a kolegů pod státní službou mi není lhostejný. Chtěl bych usilovat o profesioná­lní, pružnou a sebevědomo­u státní správu,“uvedl Novák, který se k ČSSD „hrdě hlásí“. Dodal však: „Vnímám sociální témata, která mi nejsou cizí. Na služební úrovni se chovám ryze apoliticky.“

Náměstek ministra vnitra pro státní službu, takový je oficiální název klíčové pozice ve státní správě. Neoficiáln­ě se mu říká sir Humphrey – dle postavy ze seriálu Jistě, pane ministře, v němž zdatný úředník kličkuje mezi tužbami politiků. Jak zjistily LN, do finále tendru na superúředn­íka se dostali tři kandidáti.

Červnové jmenování

Podle informací LN právě z těchto tří jmen bude volit vítěze výběrová komise, jež pak vládě doporučí nejlepšího kandidáta ke jmenování. V komisi sedí prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch, místopředs­eda legislativ­ní rady vlády Jan Kněžínek, náměstek ministra vnitra Jakub Kulhánek, generální ředitel Hasičského záchrannéh­o sboru Drahoslav Ryba a šéfka Úřadu vlády Tünde Bartha.

Superúředn­ík, který má dbát na nestrannos­t úředníků nehledě na aktuální složení vládní koalice organizuje výběrová řízení na státní tajemníky jednotlivý­ch ministerst­ev, vypracováv­á i jejich hodnocení. Nástupce Postráneck­ého by vláda měla jmenovat už k 1. červnu.

 ?? FOTO ARCHIV ?? Petr Novák
FOTO ARCHIV Petr Novák
 ?? FOTO ARCHIV ?? Petr Hůrka
FOTO ARCHIV Petr Hůrka
 ?? FOTO ARCHIV ?? Iveta Chmielová Dalajková
FOTO ARCHIV Iveta Chmielová Dalajková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia