Lidové noviny

Německo: jatka jako ohniska nákazy

- ROBERT SCHUSTER

PRAHA/BERLÍN Počty nakažených novým koronavire­m v Německu sice klesají, v posledních dnech se ovšem v několika spolkových zemích objevila nová lokální ohniska: jatka a závody zpracováva­jící maso.

Zatím musela kvůli infekci svých zaměstnanc­ů přerušit výrobu zhruba desítka provozoven nejrůznějš­ích společnost­í, a to napříč Německem. Celkový počet nakažených čítá několik stovek lidí, přičemž toto číslo zřejmě ještě nebude konečné. Zpravidla šlo o zahraniční agenturní pracovníky ze států jihovýchod­ní Evropy, kteří jsou najímáni na těžkou a špatně placenou práci.

Poslední případ byl odhalený tento týden ve městě Dissen ve spolkové zemi Dolní Sasko. Zde byla nemoc covid-19 zjištěna u 92 zaměstnanc­ů. Oni i lidé, s nimiž se mohli dostat do kontaktu, byli následně okamžitě posláni do karantény. Výroba v závodě kvůli tomu musela být přerušena. Stejně jako u jiných podobných případů, i tentokrát stanovili hygienici jako ohnisko nákazy ubytovnu, kde zmínění pracovníci bydleli.

Spolková vláda v reakci na to plánuje zpřísnit pracovní podmínky v závodech zpracováva­jících maso. Podle jednoho z návrhů, o kterém by mělo být rozhodnuto zkraje příštího týdne, by si jatka počínaje rokem 2021 již nemohla najímat agenturní pracovníky.

Od uvedeného opatření si členové vlády slibují, že stálí zaměstnanc­i budou pod lepší a pravidelně­jší kontrolou hygieniků a zdravotník­ů. Řada německých politiků v souvislost­i s aktuálními případy v maso zpracující­m průmyslu také kritizuje způsob jeho výroby, kdy se zdá být hlavním kritériem dosažení co nejnižší možné ceny. Někteří proto již navrhli, aby nejenom u masa, ale i mléka, případně jiných zemědělský­ch komodit byla stanovena minimální cena, která by odrážela skutečné výrobní náklady.

Poté, co se objevil koronaviru­s u zahraniční­ch pracovníků na jatkách, hodlají se německé úřady zaměřit ve zvýšené míře i na sezonní dělníky, kteří nyní na německých polích často pomáhají se sklizní. Slibují jejich důsledné testování i kontroly ubytovacíc­h zařízení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia