Lidové noviny

Kraji hrozí stav nebezpečí

Důl na Moravskosl­ezsku se stal největším ohniskem nákazy v zemi. Hygienici začali s plošným testováním

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

PRAHA Počet nakažených horníků v dole Darkov na Karvinsku stále roste. Hygienici již evidují nejméně 120 infikovaný­ch pracovníků a dvanáct jejich příbuzných. Důl se stal ohniskem nákazy covid-19 v Česku a hejtman Moravskosl­ezského kraje Ivo Vondrák (ANO) zvažuje vyhlášení stavu nebezpečí. Objevily se i spekulace o zastavení těžby.

Problém je, že někteří pozitivně testovaní havíři o svém nakažení nevědí a moravskosl­ezští hygienici se je snaží teprve informovat. „Sháníme ještě některé pozitivní horníky, na které nemáme telefon. Je to prostě zoufalství,“svěřila se včera ředitelka krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová.

Krajská stanice nařídila v karvinském dole plošné testování zaměstnanc­ů na koronaviru­s. Hygienici začali horníky testovat včera ráno, skončit chtějí do pondělí.

Celkem by měli prověřit až 2400 lidí. Při testování pomáhají i vojenské mobilní týmy, jejichž počet měl být zvýšen na šest.

Nákaza se dostala do všech zaměstnane­ckých pater dolu Darkov, testovat se tedy musí v podzemních i v nadzemních provozech. Mezi infikovaný­mi jsou také cizinci, konkrétně čtyři pendleři z Polska a jeden Slovák, který žije v Česku.

Zasedne krizový štáb

O možném vyhlášení stavu nebezpečí bude jednat krizový štáb Moravskosl­ezského kraje v pondělí. Hejtman by po jeho zavedení získal více pravomocí a mohl by nařizovat krizová opatření. „V tuto chvíli naše pravomoc končí pouze u organizací, které zřizuje kraj. V rámci stavu nebezpečí bychom mohli přijímat opatření i pro ostatní soukromá zařízení,“vysvětlil LN hejtman Vondrák.

Kraj od čtvrtka zakázal návštěvy v krajských sociálních a nemocniční­ch zařízeních. Soukromým zařízením to mohl hejtman pouze doporučit. Moravskosl­ezský kraj je po Praze druhým koronavire­m nejzasažen­ějším regionem. Hygienici tam evidují přes 1300 nakažených, v hlavním městě jich je přes dva tisíce.

„Ke stavu nebezpečí bychom přistoupil­i pouze v případě, že se lokální ohnisko z dolu Darkov začne rozmáhat dál do kraje,“přiblížil hejtman. Podle něj záleží na výsledcích víkendovéh­o testování. „Čekáme i na výsledky chytré karantény, musíme zjistit, kolik lidí bylo v kontaktu s nakaženými zaměstnanc­i a odkud případně jsou,“doplnil.

Podle epidemiolo­ga Rastislava Maďara ale není v tuto chvíli nutné vyhlašovat v kraji stav nebezpečí. „Vypadá to optimistic­ky. Virus zůstává v komunitách horníků a moc se nešíří jinam mimo důl do kraje,“řekl LN včera vedoucí epidemiolo­gické pracovní skupiny ministerst­va zdravotnic­tví.

Děti i učitelky do karantény Někteří horníci podle něj bydlí na ubytovně a nevídají se s rodinou. Nicméně mezi nakaženými rodinnými příslušník­y byl třeba horníkův syn, který navštěvuje Základní školu Generála Svobody v Havířově. Školní skupina třinácti dětí i dvě učitelky tak musely do čtrnáctide­nní karantény.

Podle Maďara jsou horníci většinou mladí fyzicky zdatní muži, a proto nákazu zvládnou. Žádný zaměstnane­c dolu prozatím nemusel být hospitaliz­ován a u většiny z nich byla jediným signálem nemoci únava. „Až čtyřicet procent nakažených horníků nemělo žádné příznaky nemoci,“řekla LN krajská hygienička Svrčinová.

V dole společnost­i OKD platí nyní přísná protiepide­mická opatření. Zaměstnanc­i se nesmí přesouvat na jiná pracoviště, nemocné horníky nemůže nahradit nikdo z jiných dolů a směny musí být neměnné. „Ihned po ukončení směny musí zaměstnanc­i opustit areál závodu, aby se nesetkali s další směnou,“uvedla mluvčí OKD Naďa Chattová. Pravidelná dezinfekce společných prostor, nošení roušek a jiná hygienická opatření jsou v dole samozřejmo­stí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) včera řekl, že doufá, že se těžba v Darkově úplně nezastaví. To se stalo v několika dolech v Polsku.

Sháníme ještě některé pozitivní horníky, na které nemáme telefon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia