Lidové noviny

Ministr jednal o cenách testů

- MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA Na ministerst­vu zdravotnic­tví se včera sešli zástupci laboratoří s ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO), aby jednali o ceně testů na koronaviru­s, jejíž výši úřad minulý týden pro samoplátce „zastropova­l“na 1674 korun plus 82 korun za odběr. To se některým laboratoří­m nelíbí, neboť cena podle nich nepokrývá náklady. Na zvýšení ceny se obě strany včera nedohodly, a ta zůstane pro občany dál stejná.

Ministr po jednání ale uvedl, že zvýšené náklady za odběrová centra, která se doposud neřešila, bude chtít kompenzova­t prostředni­ctvím připravova­né vyhlášky. „Kompenzačn­í vyhláška bude do několika týdnů. V ní bychom zohlednili paušální náklady spojené s odběrovými místy,“řekl LN Vojtěch s tím, že na stanovené maximální ceně testu si trvá, a pro občany se tak nic měnit nebude.

Stejnou cenu podle něj totiž platí i zdravotní pojišťovny za testy pro pacienty, kterým je nařídí lékař nebo hygienická stanice. „Cena testu je v pořádku. Pokud jde o odběry, je pravda, že ty náklady nyní máme vyčíslené na 82 korun za odběr, ale vnímáme, že jsou tam skutečně i další náklady, které jsou nad rámec 82 korun a jsou spojené s odběrovým místem. Tyto náklady nebyly zohledněny a chceme je pokrýt právě prostředni­ctvím vyhlášky,“přiblížil ministr.

Kompenzačn­í vyhláška bude upravovat úhrady pro všechny segmenty zdravotní péče, kterých se epidemie koronaviru dotkla. U nemocnic zohlední například výpadek naplánovan­é péče i náklady na péči o pacienty s covid-19, u ambulancí nárůst péče přes telefon či e-mail.

Peníze přidá i laboratoří­m s odběrovými místy.

Krajské nemocnice, které testy provádějí, i asociace soukromých laboratoří zastropová­ní ceny testů opakovaně kritizoval­y, neboť podle nich nepokrývá jejich náklady. Zároveň varovaly, že testovacíc­h míst ubude, k čemuž skutečně začalo docházet. Některé nemocnice, například z Plzeňského kraje, už ohlásily, že kvůli cenovému stropu testování pozastavuj­í. „Za laboratoře trváme na přehodnoce­ní ceny za vyšetření i odběr, jelikož z dlouhodobé­ho hlediska jsou tyto ceny neudržitel­né,“uvedl šéf Asociace laboratoří QualityLab Kamil Doležel. Podle Vojtěcha je v Česku stále zhruba sto míst, která nadále testují, některá z nich však nyní nejsou schopna říct, zdali se jim to vyplatí za sníženou cenu, či nikoli, což LN potvrdila mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simona Krautová. „V tomto týdnu nám narostl počet vyšetřenýc­h o 60 procent na cca 180 pacientů denně, z toho asi 110 samoplátců. Zvládáme to dobře, pacienti mají možnost online objednání. Na to, zda se nám testování vyplatí i za sníženou cenu, zatím nedokážu odpovědět,“napsala LN.

Jiné nemocnice naopak výrazné změny neevidují. „Již před nařízením ministra jsme testovali za téměř shodnou částku,“sdělila LN mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tereza Romanová.

Placené testy nyní potřebují zejména lidé, kteří jezdí za prací do zahraničí. Za test PCR z výtěru z nosohltanu dříve platili zhruba od 1700 do 3500 korun. O tom, kdy konkrétně budou testy povinné při nastávajíc­ích letních dovolených, se jedná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia