Lidové noviny

Prymula: Já ministrem? O politiku se nezajímám

-

PRAHA Náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula, jenž přechází na konci května do nové funkce zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví na Úřadu vlády, chce zároveň působit v akademické sféře. Politické ambice v rozhovoru pro CNN Prima News vyloučil, neplánuje vstoupit do politické strany ani kandidovat na prezidenta.

„Celý život jsem dělal vědu, byl jsem v akademické­m sektoru. Pozice, již mi pan premiér nabídl, mě zaujala, protože si myslím, že tam mám co přinést,“uvedl Prymula.

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek řekl, že místo zmocněnce bude hůře placené než místo ministersk­ého náměstka. „Na úřadu vlády ani lépe placená místa nejsou. Vedle toho budu vyvíjet akademicko­u činnost,“řekl k tomu náměstek. Zřejmě si tak dle svých slov nepohorší o tolik.

Prymula je od roku 2007 profesorem v oboru hygieny, epidemiolo­gie a preventivn­ího lékařství, nyní je i předsedou České vakcinolog­ické společnost­i. Ministerst­vo měl opustit už v březnu, ani po roce mu totiž nebyla vydána bezpečnost­ní prověrka. Kvůli pandemii zůstal, přesvědčil ho Babiš. S ním teď své další působení řešil – namísto svého přímého nadřízenéh­o, ministra Adama Vojtěcha (za ANO). Ten v minulých dnech řekl, že mu vadí, že to s ním náměstek neprobral a vše se dozvídá z médií.

Podle Prymuly je limit na vydání prověrky 70 dní, on nemá výsledek ani za víc než rok. Národní bezpečnost­ní úřad dle něj prověřuje kauzy, o nichž v souvislost­i s ním média v minulosti psala. Má jít například o údajný střet zájmů, který ho stál místo šéfa Fakultní nemocnice v Hradci Králové, a projekt Centra tradiční čínské medicíny.

Politické ambice v minulosti vyloučil a dle jeho včerejších slov to trvá. „Snažím se působit odborně, o politiku se nezajímám. Do žádné politické strany nevstoupím,“doplnil. Odmítl spekulace, že ho má premiér na postu zmocněnce „v zásobě“, pokud by odvolal ministra Vojtěcha. „O tom s panem premiérem nikdy diskuse nebyla, považuji to za nerealisti­cké,“řekl Prymula, jenž po vypuknutí epidemie řídil Ústřední krizový štáb; nyní stojí v čele Centrálníh­o řídícího týmu covid-19, který má na starosti projekt chytré karantény.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia