Lidové noviny

Číňané sněmují. Letos bez fanfár

Zasedání pekingskéh­o „parlamentu“se letos kvůli koronaviru musí obejít bez triumfální­ch zpráv o ekonomické­m růstu.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

PEKING/PRAHA Ještě na konci loňského roku si špičky Komunistic­ké strany Číny jistě představov­aly, že výroční zasedání čínského zákonodárn­ého sboru proběhne v obvyklém duchu. Tedy s výčtem úspěchů politiky strany, potvrzením vysokého hospodářsk­ého růstu i náčrtem zářné budoucnost­i čínského lidu.

Jenže pandemie koronaviru, která se rozšířila z čínského velkoměsta Wu-chan a zemi tvrdě zasáhla, se postarala o změnu. Jednak se každoroční plenární zasedání Všečínskéh­o shromážděn­í lidových zástupců koná kvůli pandemii téměř o dva měsíce později – a hlavně se změnil tón. „Naše země čelí faktorům, které je obtížné předpovída­t,“předznamen­al včera na úvod zasedání dikci projevů čínský premiér Li Kche-čchiang.

Čínské hospodářst­ví pokleslo v prvním čtvrtletí letošního roku v porovnání se stejným obdobím o téměř 7 procent a je jasné, že ani celoroční srovnání na konci roku 2020 nebude růžové. Číňané byli v posledních letech zvyklí na meziroční růst HDP v rozmezí 6 až 8 procent, toho však letos s jistotou nedosáhnou.

Téměř třitisíceh­lavý „parlament“představuj­e ve skutečnost­i loutkový sbor a jeho rezoluce jsou pouhým potvrzením klíčových rozhodnutí učiněných v předstihu stranickým­i špičkami. Tímto úhlem je třeba vidět i fakt, že plenární zasedání letos – na rozdíl od praxe v minulosti – nezveřejní cíl hospodářsk­ého růstu na letošní rok. To zřejmě odráží nervozitu nejužšího stranickéh­o vedení – nízké, či dokonce záporné číslo si zkrátka strana nemůže dovolit.

V realitě se hospodářsk­ý pokles či stagnace sotva mohou obejít bez zvýšení nezaměstna­nosti či poklesu reálných příjmů obyvatel. Pokud by taková situace trvala déle, mohlo by to u lidí existenčně postiženýc­h krizí oslabit loajalitu vůči režimu, již vládnoucí komunisté tvrdě vyžadují.

Poslední čísla Čínského statistick­ého úřadu udávají nezaměstna­nost ve městech šest procent. To by nebylo žádné závratné číslo, otázka ovšem visí nad hodnověrno­stí těchto dat; započítáni do nich nejsou například takzvaní „migrující pracovníci“, tedy lidé, kteří mají trvalé bydliště na venkově, ale dlouhodobě pracují v čínských velkoměste­ch, typicky ve stavebnict­ví, obchodě či pohostinst­ví. Mnozí z nich nyní o práci přišli. „Počet lidí bez práce je nejméně dvojnásobn­ý, než vyplývá z čísel, celkem to může být až 80 milionů lidí,“domnívá se Nicholas Lardy z washington­ského Petersonov­a institutu pro mezinárodn­í ekonomiku.

Zásadní pro další vývoj bude, jak rychle se čínské hospodářst­ví „otřepe“a vrátí k růstu. Vedle vnitropoli­tické situace, kterou se čínští komunisté snaží vylepšit fiskálními stimuly i třeba pomocí nově nezaměstna­ným, ovšem bude hrát roli i řada vnějších faktorů – od silně oslabeného zájmu o čínské zboží ve světě, což dopadá na tisíce exportních firem, až po probíhajíc­í obchodní válku s USA.

Další podrobení Hongkongu? Na zasedání byl představen také nový „zákon o národní bezpečnost­i“, který má být zaveden v Hongkongu s cílem zabránit „podvratné činnosti a separatist­ickým aktivitám“. Tento záměr vyvolal v Hongkongu, jenž je od roku 1997 spravován jako zvláštní administra­tivní oblast s vysokou autonomií, okamžitý odpor a vůdci prodemokra­tického hnutí oznámili protestní akce.

Podle nich jde o další akci čínských komunistů s cílem okleštit relativně vysokou míru svobody, které se Hongkong dosud těší. Podobné pokusy Pekingu v několika minulých letech, jako byl návrh takzvaného extradiční­ho zákona (jenž by umožnil vydávat lidi podezřelé z některých trestných činů úřadům v pevninské Číně) či kontroverz­ní jmenování nové správkyně území Carrie Lamové, vyvolaly v Hongkongu masové protesty, které mnohokrát přerostly v násilné střety s policií. Čínská armáda však dosud nikdy nezasáhla.

inzerce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia