Lidové noviny

Trump se bojí hlasování poštou

- MARTIN HAMPEJS

WASHINGTON/PRAHA Donaldu Trumpovi se očividně nelíbí možnost, že by Američané mohli v listopadov­ých prezidents­kých volbách hlasovat koresponde­nčně. „Už by v této zemi nikdy nebyl zvolen republikán,“řekl v březnu pro Fox News.

Není sám, kdo se domnívá, že by tento způsob hlasování současné vládní straně ublížil. Podobně se vyjádřil i republikán a předseda sněmovny ve státě Georgia David Ralston. „Bylo by to devastujíc­í pro republikán­y a konzervati­vce. K volbám by se dostal každý a rozhodně by to zvedlo volební účast,“uvedl v rozhovoru pro MSNBC.

Tento týden však Trump začal svou nelibost vůči koresponde­nčnímu hlasování stupňovat. V úterý dokonce bez jakýchkoli­v důkazů na Twitteru obvinil dva státy (Michigan a Nevada) z „nelegálníc­h“aktivit a připravová­ní volebních podvodů. Dodal, že kvůli svému podezření pozdrží financován­í Michiganu.

„Republikán­i by měli velmi tvrdě bojovat v otázce koresponde­nčního hlasování. Demokraté se ho hlučně dožadují. Obrovský potenciál pro volební podvody z nějakého důvodu nepomáhá republikán­ům,“stěžoval si šéf Bílého domu.

Republikán­ská strana a volební kampaň prezidenta Trumpa již daly na právní spory kolem koresponde­nčního hlasování na 20 milionů dolarů (499 milionů korun). Největší podíl těchto financí pak republikán­i investoval­i především v takzvaných „swing states“, tedy státech, kde ani jedna ze stran nemá v prezidents­kých volbách jasnou převahu.

Proč ale Trumpovi tolik vadí zasílání hlasů poštou? Pro rozšíření této možnosti voleb jsou guvernéři demokratic­kých i republikán­ských států. Každý z nich má sice jiné představy o průběhu hlasování či restrikcíc­h, jež by měly být uvaleny. Trump je ale jednoznačn­ě proti, přestože pět států (Colorado, Havaj, Oregon, Washington a Utah) dokonce již teď zakládá své volby pouze na koresponde­nčním hlasování a dalších 19 poskytuje možnost poslat svůj hlas během některých (například senátních) voleb.

Nevýhodné pro republikán­y a plné podvodů. Tak vidí prezident USA koresponde­nční volby a snaží se zabránit tomu, aby Američané tímto způsobem rozhodoval­i o hlavě státu.

Důkazy chybí

Podle deníku The Washington Post přitom neexistuje jediný důkaz, že by při koresponde­nčním hlasování docházelo k podvodům. Je pravda, že vyplňování lístků mimo prostředí volebních místností poskytuje větší prostor k nátlaku na voliče, ale žádná z vědeckých studií zatím neprokázal­a, že by k něčemu podobnému docházelo. Státy, kde je koresponde­nce jediným způsobem hlasování, totiž například kontrolují, zda byly lístky skutečně odeslány z místa bydliště voličů, což podle odborníků zajišťuje dostatečno­u kontrolu.

Experti oslovení deníkem zároveň dodávají, že Trumpovo tvrzení o tom, že je hlasování prostředni­ctvím pošty nevýhodné pro republikán­y, nedává smysl. „Koresponde­nční hlasování dostane k volbám ty, kdo se jich běžně neúčastní, a může pomoci i v méně prestižníc­h volbách,“poznamenáv­á studie ze Stanford Institute for Economic Policy, podle níž však nenahrává ani jedné straně. Ideálním příkladem je Utah. Právě zde totiž pravidelně vyhrávají republikán­i, koresponde­nčnímu hlasování navzdory.

 ?? REPRO LN ?? Vzácný pohled. Prezident USA Donald Trump v roušce při návštěvě továrny Ford v Michiganu.
REPRO LN Vzácný pohled. Prezident USA Donald Trump v roušce při návštěvě továrny Ford v Michiganu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia