Lidové noviny

Sofie: starosta chce odstranit pomník po vzoru Koněva

- TOMÁŠ VLACH

SOFIE/PRAHA Hlasité ruské reakce na odstranění sochy maršála Koněva v Praze vedly k obrácenému efektu – nad smyslem památníků sovětským osvobodite­lům se začali zamýšlet i jinde. Konkrétně v bulharské metropoli Sofie vystoupil jeden z komunálníc­h politiků s iniciativo­u udělat s bronzovou sochou vojáka Rudé armády to samé co s pražským Koněvem.

Celá kauza začala, když starostovi čtvrti Lozenec Konstantin­u Pavlovovi začaly chodit stížnosti občanů, proč za veřejné peníze opravuje pomník padlým sovětským vojákům v parku u bulváru Černý vrch. Menší renovaci platila ruská ambasáda, šéfa čtvrti ale naštval propagandi­stický humbuk kolem celé věci. „Ruská agentura TASS natočila video, jak bulharští dělníci a umělci kompletně zrenovoval­i památník v centru Sofie. A to v době, kdy u vás vyhrožoval­i starostovi Prahy 6,“řekl Pavlov LN.

Poté sedl a sepsal sofijské starostce Jordance Fandakové žádost o odstranění pomníku. „Uctívá sovětské padlé, ale přitom žádné boje v Bulharsku nebyly,“naráží starosta na skutečnost, že Bulharsko bylo za války původně členem osy Berlín–Řím–Tokio, a když se Rudá armáda v září 1944 přiblížila, státní převrat jí umožnil obsadit území prakticky bez boje. Země pak změnila strany konfliktu a mnoho Bulharů naopak pomáhalo Rudé armádě osvobozova­t Evropu.

Starosta Pavlov by chtěl pomník přemístit do muzea, a pokud by se na místě skutečně našly ostatky sovětských vojáků, důstojně je uložit na hřbitov. Prostranst­ví kolem pomníku pak navrhuje přejmenova­t na náměstí Anny Politkovsk­é po zavražděné ruské novinářce. „Starostka metropole nereagoval­a jediným slovem,“říká Pavlov. „Ale je pravda, že ona je z vládní strany a my jsme opozice, tak je to složité,“dodává. Fandaková patří ke konzervati­vní vládní straně GERB, zatímco Pavlov je jedním ze zakladatel­ů menší partaje Ano, Bulharsko s liberálním programem.

Rehabilita­ce nacismu?

Místo odpovědi od starostky obdržel Pavlov množství naštvaných, až výhrůžných vzkazů i dopis od ruského velvyslanc­e Anatolije Markova. Diplomat v něm pohrozil, že exhumace ostatků „může být interpreto­vána jako pokus rehabilito­vat nacismus“. „Takový postup snad ani není v pořádku, ruská ambasáda měla své výhrady adresovat našemu ministerst­vu zahraničí,“diví se Pavlov a odpověď přeposlal bulharské diplomacii.

Sama městská část Lozenec pomník odstranit nemůže, tak jako to učinili v Praze 6. Podle starosty je třeba povolení ministerst­va obrany a památkářů, poté musí rozhodnout rada hlavního města. „Je to proces na celá léta,“uvádí Pavlov.

Nemá ho ale za nereálný vzhledem k tomu, že bulharské ministerst­vo zahraničí spolu s USA a dalšími devíti východoevr­opskými zeměmi (včetně ČR) podepsalo 8. května deklaraci odsuzující pokusy o přepisován­í dějin. Konstatuje, že Rudá armáda nepřinesla východní Evropě svobodu, ale další totalitu, tentokrát sovětský komunismus. „Uvidíme, jestli naše vláda jen tak mluví do větru, nebo je v tomto směru schopná nějaké akce. I když moc optimistic­ký nejsem,“uzavírá starosta.

 ?? FOTO REUTERS ?? Sovětské „osvobodite­le“chce starosta přesunout do muzea
FOTO REUTERS Sovětské „osvobodite­le“chce starosta přesunout do muzea

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia