Lidové noviny

Piráti silnic to budou mít dražší

- MICHAL PAVEC

Řidič může přijít o „papíry“až na tři roky. Tvrdých trestů přibude, týkat se mají hlavně přestupků, kdy jde doslova o život. U méně závažných naopak novela zákona počítá s tím, že policisté mohou přimhouřit oči.

PRAHA Začněme optimistic­ky: některé přestupky vyjdou šoféry v budoucnu laciněji, někdy může dokonce stačit i domluva. Třeba když si řidič nevšimne problikává­ní ostatních a nezapne světla. Dostat za to mohl pokutu až dva tisíce korun, nově navrhovaná horní hranice je o pětistovku nižší. Podobně to bude u špatného parkování či zapomenutý­ch dokladů.

Na tyto přestupky nahlíží nová podoba silničního zákona mírněji. To proto, že kvůli nim jen těžko může někdo zemřít. Resort dopravy po několika letech příprav, kdy se v úřadu vystřídali tři ministři, poslal včera k projednání na legislativ­ní radu vlády novelu, která upravuje mimo jiné sazebník pokut či bodový systém.

„Chování se rapidně zhoršuje“Je přísnější vůči přečinům, které mohou být na silnicích opravdu nebezpečné. S touto snahou jde ruku v ruce děsivá statistika: za poslední tři roky neklesl počet mrtvých při nehodách v Česku pod 500, loni zahynulo 547 lidí.

„Přeji si, aby se situace pod tlakem tvrdších pravidel zlepšila. Podle mě se totiž chování řidičů rapidně zhoršuje, ať už se to týká jízdy na červenou, nebo přejíždění z pruhu do pruhu bez použití blinkru, což může být velmi nebezpečné,“podotkl pro LN Petr Moos, dopravní expert z ČVUT a někdejší ministr dopravy. Jím zmíněná jízda na červenou v návrhu zákona je. Dosud za ni mohl hříšník zaplatit na místě nejvýše 2500 korun, nově to může být až dvojnásobe­k.

Přísněji bude na nerespekto­vání semaforu nahlížet také nový bodový systém. Místo nynějších pěti přibude hned šest políček. Tedy polovina z hranice 12 bodů, po níž následuje ztráta řidičského oprávnění. Ostatně u nejzávažně­jších přestupků může šofér přijít o „papíry“až na tři roky, v současné době je to o rok méně. „Vzorem jsou nám západní země, kde v současnost­i kladou důraz na nejčastějš­í prohřešky, jako je nevěnování se řízení kvůli telefonová­ní, vysoké překročení rychlosti nebo alkohol za volantem. Přísněji se tak postihuje záměrné porušování předpisů, kdy cílem je vyloučit z provozu takzvané piráty silnic,“popsal ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Pokud zákon projde vládou i projednává­ním v obou komorách parlamentu, může platit od roku 2022. K návrhu přišlo na 200 připomínek z krajů, dalších ministerst­ev či od odborníků. Systém s body začal v Česku fungovat už v roce 2006. Nově bude mít tři bodové sazby (dva, čtyři a šest bodů) podle závažnosti přestupků. „Systém už volal po změně. Otázka je, zda nově nastavené bodování zohlední rozmanitos­t přestupků,“uvedl expert Petr Moos.

Řidičem na zkoušku

S velkým vykřičníke­m jsou v novele vyvedena neoprávněn­á vjetí na železniční přejezd, která stála v posledních letech hodně životů. U nich sice bude nově bodová sazba nižší (šest bodů místo sedmi), ale citelnější bude zásah do úspor. Na místě vyjde až na pět tisíc korun, ve správním řízení bude hranice 25 tisíc, což je proti současnost­i pětinásobe­k.

Piráti silnic si připlatí i za výrazná překročení rychlosti. Když pojedou v obci o 40 km/h rychleji a mimo ni o 50, mohou dostat v řízení až 25 tisíc místo současných deseti. Na takový přestupek bloková pokuta nestačí.

Novinkou je takzvaný řidičák na zkoušku. Čerství držitelé dostanou po dobu dvou let limit pouze šestibodov­ý. Odebrání průkazu jim tak hrozí i jen za jeden závažný přestupek, jako je třeba právě vjezd na koleje. Do návrhu přibyla i povinnost řidiče nosit reflexní vestu při vystoupení z auta do vozovky v případě nouzového stání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia