Lidové noviny

Metro C i D bez strojvůdce. Praha hledá dodavatele

-

PRAHA Pražský dopravní podnik (DPP) zahájil předběžné tržní konzultace s potenciáln­ími dodavateli automatick­ých řídicích systémů metra na linkách C a D. Automatick­ý provoz umožní zkrátit intervaly nebo snáz reagovat na mimořádné situace. DPP plánuje oslovit osm výrobců a získat informace a podklady pro nastavení podmínek veřejné zakázky. První kolo konzultací potrvá zhruba do poloviny letošního července. Vypsat tendr plánuje podnik v první polovině příštího roku.

„S automatizo­vaným provozem metra počítáme na nové trase D, ale uvažujeme o něm také na lince C. Při plném provozu jezdíme na lince C na maximu kapacit a další navýšení provozu či zkrácení intervalů budeme Pražanům moci nabídnout až po nasazení automatick­ého systému metra,“uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě).

Záměrem města a podniku je mít jednotný technologi­cký systém a soupravy pro obě linky.

„Očekáváme, že při objednávce automatick­ých souprav pro obě linky pražského metra se dostaneme na výhodnější ceny,“uvedl Scheinherr.

DPP osloví osm předních světových výrobců automatizo­vaných systémů metra, a to například kanadský koncern Bombardier, německý Siemens, francouzsk­ý Alstom, italskou společnost Ansaldo STS ze skupiny Hitachi, Thales, Stadler a další. Cílem je, aby podmínky tendru co nejlépe odpovídaly potřebám Prahy a DPP a současně byly nastaveny v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek.

Nová linka bude za sedm let Zahájení provozu na nové lince D je plánováno na konec roku 2027. „Abychom tento termín splnili, musíme paralelně pracovat nejen na stavební části projektu, ale i na dodávce nového automatick­ého dopravního systému. Ekonomicky dává smysl, abychom ji realizoval­i souběžně nejen pro déčko, ale i pro modernizov­anou linku C. Předběžné tržní konzultace se nám osvědčily u řady předchozíc­h tendrů,“uvedl generální ředitel DPP Petr Witowski.

Pražské metro ročně přepraví asi 433 milionů cestujícíc­h, tedy asi 1,2 milionu denně. Nejkratší interval, 115 sekund, je ve špičce na lince C, která je nejvytížen­ější linkou metra. Stávající technologi­e systému zabezpečen­í ale neumožňuje další zkrácení intervalu. Navýšení kapacity a zkrácení intervalu až na 85 vteřin by umožnilo právě zavedení provozu bezobslužn­ých vlaků.

Pokud DPP zahájí automatick­ý provoz na lince C, vozy typu M1, které na ní jezdí, přesune na trasu B, kde slouží starší, repasované vozy. „To by DPP umožnilo zahájit postupné vyřazování nejstaršíc­h souprav typu 81-71 M z provozu. Výměna vozového parku na lince C v počtu 53 souprav by probíhala postupně několik let,“uvedl šéf komunikace DPP Daniel Šabík. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia