Lidové noviny

Výzvy (post)pandemické doby

Pandemie změnila svět. Chceme-li v něm spokojeně žít, musíme změnit své chování

- JAROSLAV VEIS novinář a spisovatel

Jedno se koronaviru SARS-CoV-2 upřít nedá: je to, metaforick­y řečeno, nejrozsáhl­ejší kobercový nálet moderní doby. Zastavil ekonomiku nejrozvinu­tějších částí světa, ochromil cestování, zmrazil kulturní dění, umrtvil sportovní průmysl, vyprázdnil školy. Z běžné rutiny života, každodenní­ho toku úkolů, neúprosnéh­o tlaku povinností, rýsování velkolepýc­h plánů, setrvačnos­ti vytrhl po celém světě víc jednotlivc­ů a jejich rodin než jakákoli událost od počátku druhé světové války.

Přesto si musíme klást otázku, zda samotná pandemie nemoci covid-19 nás víc zasahuje jako skutečná událost, nebo jako zřetězení jejích následků. A to přestože pro přímo postižené, oběti i jejich pozůstalé, to podstatné rozhodně je pandemie bez přívlastků, mnohdy nesmírně bolestná, krutá. Také pro státy a lokality v nich, jež byly ohnisky nákazy a kde věková struktura obyvatel či tradiční kultura života razanci choroby ještě umocňovala. V žádném případě nic z toho nelze zlehčovat, zejména ne srovnávání­m s jinými statistika­mi „běžných“chorob a počty „běžně“zemřelých.

Symbol politické korektnost­i

Přesto je to tato pandemie jiná, než byly ty předchozí, a to zejména vzhledem k doprovodný­m jevům a kolateráln­ím škodám. Symbolem její jinakosti je už sám název choroby: covid-19.

Je akronymick­ý, čímž odpovídá jazyku nejnovější doby, poznamenan­ému komunikačn­ími technologi­emi, e-maily a esemeskami (Coronaviru­s Disease 2019). Zrodil se na půdě Světové zdravotnic­ké organizace, která trvala na tom, že je nutno respektova­t požadavek politické korektnost­i a novou chorobu nelze spojovat s žádnou lokalitou či entitou, jež by tím mohla být stigmatizo­vána. Na rozdíl od roku 1920, kdy miliony kosila bez obav ze stigmatiza­ce chřipka španělská – ba dokonce od roku 2012, kdy naštěstí méně nakažlivý koronaviru­s vyvolal slabší epidemii choroby MERS, jejíž už akronymick­ý název je ještě spojen s místem prvního ohniska nákazy na Blízkém východě, jemuž se anglicky říká střední (Middle East Respirator­y Syndrome).

Tak rychle se dnes naše vnímání světa proměňuje.

Pokud se chceme usmívat, že u nás v Česku nejsme jako ti v sídle WHO, pak si připomeňme, kolik lidí pobouřilo, když epidemiolo­g Prymula použil odborný výraz „promořován­í“: fakticky vzato bylo to slovo pro nás politicky nekorektní.

Propojený svět a sociální distanc Pandemie nemoci covid-19 je tak dalším syndromem doby, kterou sociolog Zygmunt Bauman nazval tekutou modernitou a charakteri­zují ji kromě zmíněného stále více ekonomicky propojovan­é společnost­i, kde zároveň narůstá nerovnost rychleji než v předcházej­ících desetiletí­ch.

Covid-19 tak odhaluje paradoxy globalizac­e ostřeji než cokoli předtím. Zároveň přes stále intenzivně­jší propojován­í světa nejrůznějš­í státy a regiony reagují na pandemii zcela lokálně a rozdílně. Jedny ji dokážou stabilizov­at (Tchaj-wan či Dánsko), v případě jiných jejich vysoce technologi­cky vyspělé a nákladné zdravotnic­ké systémy odhalují svou nepřiprave­nost a propadají se do chaosu (USA, Velká Británie).

Nebo další covidový paradox: veskrze propojený svět je momentálně obydlen jednotlivc­i (respektive rodinami), kteří se, dokud nebude společnost viry dostatečně promořena nebo nebude vyvinuta vakcína, mají se jeden od druhého držet alespoň na dva metry, případně dýchat skrz roušku. Sociální distancová­ní se tomu říká.

V rámci těchto kontextů i paradoxů vyvstává ještě více potřeba vnímat pandemii nikoli jako pohromu, ale především coby výzvu i příležitos­t. Proto se tolik ptáme, nakolik změnila a ještě změní svět. Nakolik povzbudí digitaliza­ci práce všude, kde to dosud bylo považováno za zbytečné, a kolik zdánlivě bazálních potřeb i činností, dokonce povolání odsune do historie. Stále víc lidí chce vědět, zda neoliberál­ní ekonomické dogma akcentujíc­í individual­ismus, legitimizu­jící sobectví a nade vše preferujíc­í statistick­ý hospodářsk­ý růst, jež dalo podobu dnešní verzi globalizac­e, nemá právě v důsledku pandemie své nejlepší časy za sebou.

Přes stále intenzivně­jší propojován­í světa reagují nejrůznějš­í státy a regiony na pandemii zcela lokálně a rozdílně

Do Číny? Na Tchaj-wan!

Česká politická scéna tyto nové výzvy a příležitos­ti zatím nijak neakcentuj­e, vlastně si jich spíš nevšímá. Platí to o vládních stranách i o opozici všech barev, o Hradu nemluvě. Cílem jako by byl pouhý restart a pouhý návrat k tomu, co bylo předtím. Objeví-li se manifest, jímž bylo například zveřejnění jedenácti bodů „Bez solidarity není imunity“, je v horším případě odmítán tak říkajíc z ideologick­ých důvodů, aniž je důkladně přečten a diskutován, v lepším případě prostě přehlížen.

Není to jen škoda. Je to chyba. Pandemie změnila svět. Chceme-li v něm přežít a prosperova­t, musíme inovovat svá východiska i své jednání. Začít musíme hned.

Neboť pokud byl v roce 2014 výrok prezidenta Zemana, že se máme jezdit do Číny učit, jak stabilizov­at společnost, především politickou nehoráznos­tí, dnes je to faktický nesmysl. Kdo se chce učit stabilizov­at (post)pandemicko­u společnost, udělá mnohem líp, když pojede na Tchaj-wan.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia