Lidové noviny

Kdyby nebylo Švédů

O zemi, jež sází na odpovědnos­t i rozum občanů

- Zbyněk Petráček

Sledujete ještě čísla a zprávy o „koroně“? Takových lidí už asi moc není – oproti sílící většině těch, kdo sledují spíše uvolňování karantén. Ale i mezi drobnými zprávami se najdou zásadní poznatky. Například informace o tom, že Švédsko není na cestě k dosažení kolektivní (stádní) imunity. Z testování totiž vyplývá, že protilátky má v krvi jen 7,3 procenta obyvatel Stockholmu a metropolit­ní oblasti. Na té zprávě není zásadní samotné číslo, ale vlastně jen to, že pochází ze Švédska. Právě to je na ní výbušné.

Švédsko je de facto jedinou zemí Evropy (zpočátku to byla i Británie, ale ta rychle obrátila, a Bělorusko se moc nepočítá), která v boji proti nákaze zvolila alternativ­ní kurz. Vyhnula se tvrdé karanténě, uzávěrám, stavu nouze i rozkazům. Nezavedla plošnou povinnost roušek, nechala otevřené školy, restaurace i noční podniky. Výslovně zakázala jen shromážděn­í nad 50 osob. Místo toho vsadila na doporučení, disciplínu obyvatel, jejich odpovědnos­t k sobě i okolí a jejich zdravý rozum. Tak hovoří i „švédská tvář korony“, epidemiolo­g Andreas Tegnell. S tím, že to sice bude stát tisíce mrtvých, leč protihodno­tou bude nekolabují­cí ekonomika a společnost i přirozené promoření (stádní imunita) obyvatel.

Teď vidíme, že stádní imunita se nedostavil­a. Znamená to, že švédský postup se ukázal jako nesmyslný? Takhle to říci nelze. Ano, Švédsko vsadilo na stádní imunitu. A i když tato sázka zatím nevychází, vycházejí najevo jiné věci. V počtech nakažených i zemřelých na počet obyvatel je na tom Švédsko o dost lépe než Belgie, Británie či Itálie. Už tím nastavuje zrcadlo stádní mentalitě v EU. Postupům, jež inspiruje německý výraz alternativ­los – to nemá alternativ­u. Nebo výhrůžným řečnickým figurám typu: „Jen si zkuste představit, že toto by bylo jinak...“Díky Švédsku si alternativ­ní postupy představit dokážeme, a to se všemi úspěchy i neúspěchy, plusy i minusy. Tudíž si můžeme spolu s Palackým říci: Kdyby Švédska nebylo, museli bychom ho vymyslet.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia