Lidové noviny

Nezamýšlen­ý efekt

Rozzuřila se technologi­cká válka mezi USA a Čínou

- Luděk Vokáč

Americká administra­tiva prodloužil­a a rozšířila sankce týkající se společnost­i Huawei. Té teď reálně hrozí, že přijde o dodavatele čipů do svých výrobků. Zdá se, že Spojené státy navíc přišly na způsob, jak Huawei postupně ztrpčovat život – vždy když se s nějakým omezením firma relativně vypořádá, mohou USA „utáhnout šrouby“a postavit Huawei před další výzvu. Čína tak nejspíš chystá odvetu. Vítejte ve skutečné technologi­cké válce, která ovšem nebude mít žádné vítěze.

Pro USA je Huawei symbolem zla – a je dost možné, že něco podobného nastane v Číně u amerických firem. Bude to Apple? Nebo to schytají „jen“infrastruk­turní Cisco či výrobci čipů jako Qualcomm nebo Intel? Anebo přijde útok z jiné strany a Čína zasáhne už tak potížemi zmítaný Boeing?

A proč teď Čína a Spojené státy válčí na technologi­ckém poli? USA tvrdí, že čínské technologi­e jsou bezpečnost­ní hrozbou, reálným důvodem ale bude spíš to, že Čína jednoduše vyspěla na takovou úroveň, že její technika je obchodní hrozbou pro tu americkou. Prostě je to najednou moc silná konkurence. Proto ta snaha zahnat ji do kouta.

Jenže ta může být lichá. Aktuální kroky Trumpovy administra­tivy totiž nutí Čínu přidat v technologi­ckém rozvoji a vytvořit si vlastní náhrady toho, oč ji USA připravují. Huawei nemůže mít služby Googlu? Vyvine si vlastní. A to včetně operačního systému. Přijde o dodávky čipů? Inu, vlastní si už navrhuje, teď si je tedy začne i ve své režii vyrábět. Čínu situace posouvá na cestu ke skutečné technologi­cké nezávislos­ti.

Ve světě, kde bylo doposud propojeno vše se vším, si Čína vytvoří vlastní technologi­cký ostrov. A technicky v mnohém i lepší než konkurenčn­í „západní“řešení. Tahle lepší řešení ale nenechají mnohé chladnými a rádi si je od Číny pořídí, ať už je bezpečnost­ní riziko jen fáma, nebo reálné. Tratit na tom pak budou právě ty americké firmy, které chce teď Donald Trump svou taktikou ochránit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia