Lidové noviny

Hněvám se, tedy jsem

-

Veřejnou debatu, alespoň její část, ovládá asi v každé zemi zvláštní, osobitá směska očekávání i předsudků. Chlívek si teď vezme na mušku dva české.

Nemusíme si asi nijak zapírat, že jedním z našich velkých témat je strach. Jak strach z příchodu lidí z jiných etnických a kulturních okruhů, tak strach z italského scénáře.

Ten první strach vedl k tomu, že v přístupu k migraci otočil o 180 stupňů jak Andrej Babiš, tak Miroslav Kalousek. Dosti se zapomíná, že Andrej Babiš na začátku migrační krize říkal: „Sám jsem ekonomický imigrant“a Miroslav Kalousek cítil potřebu před volbami 2017 důrazně prohlásit: „Nejsme žádní vítači!“.

Chlívek se zdrží hodnocení, jen připomíná, jak velký a všudypříto­mný onen strach byl a možná je – a jak předsudky a obavy definují naše vnímání, souzení i rozhodován­í.

Chce teď rozebrat jiný předsudek. Předsudek rozhodně ne dominantní, ale v určitých kruzích o to silnější: „Cokoli Andrej Babiš řekne či udělá, je v principu špatně, a povinností mravného člověka je se proti němu vymezit.“

Krásně to lze vidět na aktuální krizi. Česká vláda se chovala plus minus stejně jako většina vlád v Evropě. V něčem jsme měli kliku, v něčem politici zareagoval­i perfektně, něco zcela nezvládli – ale celkově nebyl náš postup nijak zásadně odlišný od okolních zemí. Dokonce lze říci, že snáze nalezneme země, které při zhruba stejným vstupních podmínkách měly více mrtvých, více nakažených zdravotník­ů či větší nedostatek ochranných pomůcek než země, kde tomu bylo naopak. Ale jen my máme „totálně marnou vládu, která z toho vyšla zatím o. k. jenom díky náhodě, neziskovém­u a akademické­mu sektoru. Bez nich by nebylo nic.“.

Ano, i takové věty si přečtete od lidí nadmíru vzdělaných a ve svém oboru nadmíru zdatných. V Rusku či Francii jste při karanténě nemohli bez propustky vyjít z domu ani do lékárny, v Izraeli používaly tajné služby proti vlastním občanům v karaténě stejné prostředky jako proti teroristům, ale jen česká vláda „nám sebrala svobody a chystala totalitu“. V březnu nebylo těžké se dočíst, že „to tady začíná být horší než v Číně“. Když epidemiolo­log Rastislav Maďar, který řídí postupné uvolňování, prosadí, že hospody musejí ve 23 hodin zavřít, je to „jen buzerace a vydávání samoúčelný­ch nařízení, aby volič viděl, že nekacáme a makáme.“

Výše uvedené citáty nejsou výkřiky anonymních pubertální­ch diskutérů, ale autentické věty z veřejných facebookov­ých statusů a komentářů konkrétníc­h význačných osobností, jichž si Chlívek váží. To jen hluboká averze k osobě premiéra vede mnohé inteligent­ní, vzdělané a slušné lidi k tomu, že nedovedou odlišit osobnost Babiše od postupu všech možných úřadů. Úřadů, které s tím premiérem často nemají lautr nic společného.

V Rusku či Francii jste při karanténě nemohli bez propustky vyjít z domu ani do lékárny, v Izraeli používaly tajné služby proti vlastním občanům stejné prostředky jako proti teroristům, ale jen česká vláda „nám sebrala svobody a chystala totalitu“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia