Lidové noviny

Kůrovce je třeba zpomalit jako vir

Říká Josef Vojáček. Každá krize je prý zároveň příležitos­tí a přeměna lesů by podle původních předpisů trvala asi déle než teď

-

LN Jak se daří kůrovci v roce 2020?

Naštěstí o trochu hůř, než v roce 2018, podmínky pro jeho život jsou ale pořád velmi dobré. Částečně letos pomohlo ochlazení, odhadujeme, že dojde ke dvěma rojením, ve výjimečnýc­h případech ke třetímu. Rok 2018 byl extrémní, na skoro celém území republiky byla tři rojení, na některých místech i čtyři, což je na naše poměry nevídané.

LN Může letošní situaci ještě něco zhoršit?

Třeba opakování dubnového počasí. Dlouhodobě teplé počasí bez srážek způsobuje oslabování stromů a umožňuje kůrovci, aby měl víc generací. Pro lesníky je lepší takové počasí, které se nelíbí většině obyvatel, tedy chladnější a deštivější. Na druhou stranu fenomén sucha a změny klimatu je už takový, že i většina Evropanů by si aspoň na dva roky přála, aby víc pršelo a nebyla taková horka, protože sucho dopadá na všechny.

LN Jak do kalamity kůrovce zasáhl koronaviru­s?

Vládní opatření přišla v době, kdy měly být v plném běhu jarní práce, tedy zalesňován­í. Kvůli kůrovci musíme nejen výrazně těžit, ale musíme les také významně obnovovat. Ze dne na den jsme museli začít řešit, co s nedostatke­m pracovních sil. Už dlouho v Česku většinu nekvalifik­ovaných prací prováděli pracovníci z jiných zemí. Najednou se lidí nedostával­o.

Promítlo se to i do zpracovate­lských kapacit, kdy se spousta firem dostala do stejné situace. Pily v příhraničí, ať už v Rakousku, nebo Německu, neměly zaměstnanc­e, pendleři nedojížděl­i a firmy buď úplně zastavily provoz, nebo omezily počet směn. Situace na trhu s dřívím se tak zhoršila, převis nabídky nad poptávkou se ještě zvýšil.

LN Jak jste si s tím poradili?

Vyhlásili jsme akci pro studenty a další občany, kteří měli zájem pomoci v lese. Byli jsme velmi překvapení, jaký zájem o to byl. Do deseti dnů od vyhlášení jsme měli téměř deset tisíc nabídek. Uzavřeli jsme asi třináct set dohod. Všem lidem za to patří dík.

LN Ale co třeba v případě asanace, na kterou je potřeba proškolený­ch pracovníků?

Lidem z venku jsme samozřejmě takové práce nenabízeli. Šlo především o obnovu lesa, kde postačuje jednoduché proškolení, bylo to ale i vyklízení klestu, opravy oplocenek a podobné práce, které to nevyžadují. Odborné práce s požadavkem na vyšší míru proškolení nebyly v březnu nebo na začátku dubna nutné. Asanace dříví je aktuální nyní. Aktivní rojení kůrovců začalo na konci dubna a v květnu.

LN Zvládlo se takhle udělat vše, co bylo potřeba a bylo v plánu?

Se zalesňován­ím jsme na rekordním čísle, za první čtyři měsíce jsme zalesnili sedm tisíc hektarů, což je zhruba pětatřicet milionů sazenic. Je to asi o třicet procent víc než doposud.

LN Pandemie bude mít dopady i po skončení nouzového stavu, budou platit i nadále nějaké výjimky pro zahraniční pracovníky?

Ty pořád platí, ministerst­vo zemědělstv­í má dlouhodobě projekt Ukrajina. Jak se to bude vyvíjet, uvidíme. Obecně je dnes poptávka po zahraniční­ch pracovnící­ch v celé Evropě. Ve většině evropských států se blíží doba sklizně, takže zájem bude velký. Jsem optimista, i kvůli zmiňované akci. Spousta lidí, kteří si práci vyzkoušeli na dohodu, má zájem přejít do pracovního poměru. Zatím to nevypadá, a zaklepu to na dřevo, že by s pracovními kapacitami mělo být zle.

LN Jak jsme na tom s těžbou?

Každý rok uzavíráme novým rekordem. Běžná těžba Lesů ČR se do roku 2018 pohybovala kolem osmi milionů kubíků, přičemž to nebyla maximální těžba, plány nám dovolovaly těžit i více. Za celé Česko to bylo 17 až 18 milionů kubíků ročně. Před dvěma lety se to ale výrazně zlomilo a jsme skoro na dvojnásobk­u. Za rok 2018 jsme vytěžili skoro 11 milionů kubíků, loni to bylo 14 milionů kubíků a nyní v plánech počítáme s 15 miliony. Ústav pro hospodářsk­ou úpravu lesů zveřejnil čísla za rok 2019 a za celé Česko to číslo atakuje 30 milionů kubíků. Před dvěma lety to bylo 25 milionů.

LN Kdy se obnoví úmyslná těžba?

Úmyslná těžba je zastavená u smrku a borovice. U listnatých dřevin musíme provádět výchovné zásahy, tedy i úmyslnou těžbu. U jehličnanů platí výjimky pro situace, kdy je nutné těžit, jde asi o zlomek procenta. Nepředpokl­ádám, že by se v dohledné době, během jednoho až dvou let, úmyslná těžba jehličnatý­ch stromů obnovila naplno.

LN Ceny dřeva padají, budou padat i nadále?

Ve srovnání s rokem 2015 je propad 70 procent, není už moc, kam by mohly padat. Spousta dřeva je dnes neprodejná i za cenu, jaká je na trhu. Každý, kdo projíždí Českem, vidí hromady dřeva na takzvaných odvozních místech u lesa. Možné je všechno. Zpracovate­lské provozy nestíhají takový objem zpracováva­t. Žádná firma nezdvojnás­obí během dvou let svoje kapacity. Moc nových pilařských provozů nepřibývá, v Česku je to za posledních pět let asi jeden větší provoz, který se rozjíždí letos a který zvládne pořez kolem jednoho milionu kubíků.

Snížili jsme ceny dřeva pro veřejnost, což tvoří asi dvě procenta naší roční těžby. Dříví nabízíme veřejnosti dvojím způsobem. A to buď samovýrobo­u, to znamená, že si dřevo v lese pokácíte sami, a dále jsme vloni umožnili veřejnosti nákup dříví z hromad, které jsou vidět všude u lesa. Koupí ho ve dvoumetrov­ých délkách, sami si ho zpracují. U obojího jsou různé slevy, u některých položek až o 40 procent. Ale pouze pro veřejnost a pouze v malém.

LN Nemá smysl udělat nějakou pobídku, dotaci, aby vznikalo víc pil?

Jednoznačn­ě jsme pro. Ideální by samozřejmě bylo maximum produkce zpracovat v ČR. Pro zvýšení objemu pořezu v Česku je to určitě cesta, kterou podporujem­e. Je potřeba se zamyslet také nad tím, jaké dříví je zpracovává­no. Jak jsem říkal, v České republice se ve standardní­ch dobách těžilo kolem 17 milionů kubíků, ale kapacity pořezových závodů byly jen něco málo přes 11 milionů. Rozdíl končil v exportu. Tím, že žádné kapacity nepřibyly a dnes se těží 30 milionů, je na vývoz určených najednou 19 milionů kubíků, a proto se hledají nové trhy, například v Číně.

LN Jak se vývoz do Číny vlastně osvědčuje?

Opět se tam nyní zvedl o dřevo zájem, Čína je navíc velký zpracovate­l. Pro všechny v Evropě je to velký odběratel, který má zájem nakoupit v podstatě jakékoliv množství dřeva. Je ale problém tam to dřevo dostat. Logistické kanály jsou pro všechny stejné, je to pár velkých přístavů a v menším železnice.

LN Kolik už jsme do Číny vyvezli?

Za rok 2019 to bylo podle dostupných údajů 1,5 milionu kubíků.

LN Stačí to, když potřebujem­e vyvézt 19 milionů?

Nestačí. Pokud by to našemu trhu mělo skutečně odlehčit, mělo by to být okolo osmi až deseti milionů. ČR ale není se svými devatenáct­i miliony vedoucím hráčem v produkci dřeva v EU. Kůrovec je navíc všude. Export do Číny probíhá ve sta milionech kubíků nejen z Evropy, ale i z Jižní Ameriky, Austrálie, Nového Zélandu a dalších.

LN Hledají se i další trhy?

Neustále. Dřevo je surovina, která se velmi špatně skladuje. Za sucha podléhá rychle zkáze. I to dnes vlastníci řeší – kvůli vysokým dubnovým teplotám se ve dřevě objevují podélné výsušné trhliny a to dřevo se potom rozpadá. Pro kvalitní uložení je potřeba hodně vody, což ale dnes znamená velké náklady a vůbec problémy, jak se k té vodě dostat. I proto je ideální dřevo co nejdříve pořezat. Několikrát se mě někdo ptal, proč skladujeme dříví, a ne hotové výrobky. Ale kdo je pořeže? Jsme zpátky v kruhu u zpracovate­lských kapacit. I proto se trhy hledají stále. Nutno dodat, že státy Blízkého východu mají zájem už o řezivo a hotové výrobky, tam nikdo pilu stavět nebude. Pro producenty surového dřeva je to tudíž trochu složitější než pro producenty řeziva a výrobků, kteří mají odbyt v podstatě po celém světě. Pro nás je stále z ekonomické­ho hlediska stěžejní Evropa a Čína.

LN Co dopravní kapacita?

Ta je na tom dobře, bohužel koronaviru­s zasáhl do prostupnos­ti hranic, takže počty odvozních souprav, které se dokážou dostat ven, se snížily. V posledních dvou až třech letech zažívá renesanci v přepravě dřeva železnice, a to velkou. Na mnoha nádražích a místech už ale nejsou vhodné prostory pro nakládání dřeva a navíc jsou stížnosti na znečištěné plochy. Tam, kde lze dřevo nakládat, se tak více firem pere o prostory a přistavené vlaky.

Koronaviru­s zasáhl i české lesy. Státní podnik Lesy ČR musel reagovat na úbytek zahraniční­ch pracovníků. O práci v lese byl naštěstí zájem a k pracím se přihlásilo mnohonásob­ně víc lidí, než podnik čekal. „Se zalesňován­ím jsme na rekordním čísle,“říká v rozhovoru pro LN generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

LN Jaký je nyní souhrnný účet za kůrovce v Lesích ČR?

Velmi těžko se to počítá, protože se nedá říct, proti jakému období počítáte škody. Byly doby, kdy byly ceny za dřevo vyšší a za práci nižší, dnes se ceny za práci zvedly. Ani plocha o tom moc nevypovídá, protože záleží, co na ní bylo. Šlo by to vyjádřit přes objem dřevní hmoty, která byla zpracovaná. Proti poslední národní inventariz­aci lesů je pokles zásob smrku zhruba o 16 procent. Podobně to bude i u Lesů ČR. Co se ale týče zásob listnatého dříví, ty se mírně zvýšily. Každá krize je zároveň příležitos­tí a přeměna lesů by zřejmě podle původních předpisů trvala déle než teď.

LN Bude mít stále více listnáčů a útlum levného smrku důsledek pro konečného spotřebite­le z hlediska ceny, vzhledem k tomu, že listnáče jsou dražší?

Nemyslím, že by smrk z našeho území zmizel, pořád jsou místa, kde je smrk doma a zůstane tam. Na poli dřevozprac­ovatelskéh­o průmyslu se v poslední době objevilo tolik nových materiálů, ze kterých se dělají krovy, vazníky, nosníky, ohýbané materiály a další, že si s nimi trh velmi rychle poradí, a nepředpokl­ádám, že dojde k nějakým výrazným cenovým výkyvům. Koneckonců zažíváme boom dřevostave­b a různých materiálů, které se vyrábí ze dřeva velmi nízké kvality, a přitom vzniká velmi kvalitní stavební materiál.

LN Platí, že kalamita by měla odeznít až v roce 2026?

To je trochu věštění z křišťálové koule. Já bych si přál, aby skončila už za rok. Kraji, které jsme měli zafixované jako kalamitní, ať už Moravskosl­ezským, nebo Olomouckým, kalamita prošla a smrk zůstal jen tam, kde má přirozené podmínky, jinak byly porosty zcela nahrazeny a jsou obnovovány. Gros boje dnes probíhá v Jihomoravs­kém kraji a na Vysočině. Fronta leží mezi Vysočinou a jižními Čechami. Kůrovec nezná hranice a snažíme se dělat vše pro to, aby taková kalamita nedošla do ostatních krajů, soustřeďuj­eme tam kapacity a snažíme se bojovat tam, kde to má smysl. Gradace kůrovce je zhruba jedna ku deseti. Pokud vyletí z jednoho stromu, napadne deset dalších. Ale je tady 300 tisíc vlastníků lesů, průměrná velikost majetku není nijak veliká. Spousta vlastníků je nedohledat­elná nebo ani neví, že ten les má. Takže se může stát, že i když na svém pozemku děláte, co můžete, stejně k vám kůrovec dorazí. Ne vždy se všechno všem podaří, ale je třeba dát do boje všechny síly.

LN Daří se dostávat do praxe inovace, které by s kalamitou pomohly?

Snažíme se o to. Máme vlastní grantovou agenturu, kterou podporujem­e vlastní výzkum. Vypisujeme tím pádem témata, která nás zajímají. Odjakživa je samozřejmě snahou najít nějakou prevenci, což se stále nedaří, takže řešíme aspoň nové postupy v boji se škůdcem. Objevují se například v asanaci. Věda se kůrovcem zabývá.

LN Mluvil jste o začarované­m kruhu, řešení přitom stále naráží na nějaké překážky. Budeme tedy muset kalamitu prostě jen přežít?

Naší snahou je kalamitu zastavit nebo aspoň zpomalit. Česká republika má 2,6 milionu hektarů lesa, z nichž zhruba milion jsou smrkové porosty. Výchozí stav byl 511 milionů kubíků smrku a dnes máme o 16 procent méně. Když použiji parafrázi s koronavire­m, smrk odchází a naší snahou je to brzdit, aby byla dostatečná kapacita to zvládnout. Ta křivka by se měla co nejvíc zploštit, stejně jako u toho viru.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Evropa a Čína jsou pro nás z hlediska vývozu dřeva stěžejní země, vysvětluje ředitel Lesů ČR Josef Vojáček
FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Evropa a Čína jsou pro nás z hlediska vývozu dřeva stěžejní země, vysvětluje ředitel Lesů ČR Josef Vojáček
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia