Lidové noviny

Vyhledávač­i

-

Čas běžel, nedělo se nic ani poté, co Pavel Zeman zrušil verdikt osvobozují­cí premiéra z případu Čapího hnízda. No a co? Na řadu přišlo triumfální vysvětlení: Kdybychom nedemonstr­ovali, Babiš by to udělal! Velmi správně! Kdyby měla babička kolečka, byl by to autobus!

Když byla rána krátká, Žižkovi dělostřelc­i prostě popojeli dělem. Přesně to udělali i naši vyšetřovat­elé při obraně pravdy proti té lišce premiérské. Objevili totiž tzv. Metnarovy papíry a to byl přímo sóložralok! Jasný důkaz, jak se vláda chystá nastolit diktaturu. Však také přežíval celé tři dny, než se ukázalo, že je to polozapome­nutý náčrt řešení gigantické krize válečné či přírodní, kdy by byly destruován­y základní orgány státní moci a dočasně by zemi řídila jen malá skupina třeba ministrů. Takový plán má každá spořádané země.

Takže co objevili naši junáčtí vyšetřovat­elé? Staré plechové necky, zasuté kdesi na pavlači, a pokusili se z nich zkonstruov­at Babišova obrněnce k dobytí diktatury. Klopotná práce, hodná ceny brouka Pytlíka.

Nakonec jedna šaráda, vhodná spíše do křížovkářs­kého časopisu, kterou nejsem schopen vyluštit. Máme oligarchu Babiše s tiskovým impériem. Máme oligarchu Bakalu s tiskovým impériem. Máme chvilkové demokraty s podporou jihomoravs­kého oligarchy. Dva poslední dští ohněm a sírou na Babišovo impérium. V pořádku. Jenže třeba v Lidovkách snadno najdete kritická slova na adresu vlastníka, ve vlajkové lodi Bakalova týdeníku sotva, pokud vůbec, najdete kritická slova na adresu toho drancovník­a ostravskýc­h dolů a havířských bytů. A nepamatuji, že by nejvyšší chvilkový demokrat brzdil tu láji nadávající premiérovi do hovad. Kdo bojuje proti čemu a za co? Morálka, pravda ani základní lidská slušnost to nebude. Ostatně, kde platí Babiš daně, víme, doma. Kde Bakala, nevíme. Bakala sice není politik jako Babiš, ale vliv prostředni­ctvím svého tiskového impéria má značný. Takže není ve hře jen obrovské pokrytectv­í? Že by šlo jen o peníze, tomu se zdráhám při vší dnešní bídě novinářské stále ještě věřit.

JIŘÍ HANÁK

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia