Lidové noviny

Vlastní auto už nebude cool

-

Velkou otázkou je, kdo nakonec bude samořidite­lná auta provozovat a vyrábět. Jak s předpoklád­aným nástupem sdílené ekonomiky naloží současní automobilo­ví giganti? Taková společnost Volvo již před několika lety navázala spolupráci s firmou Uber, která si u ní objednala 24 000 autonomníc­h vozů. Testování těchto strojů probíhá výhradně pod záštitou Uberu, který zároveň nese veškerou odpovědnos­t za případné nehody. Bude tento model, ve kterém fungují dvě společnost­i – výrobce a provozovat­el –, typický i pro ostatní automobilk­y, nebo si velké značky spočítají, že se jim vyplatí investovat do vlastní přepravní služby?

Souboj o to, kdo ovládne nový trh – automobilk­y, přepravní společnost­i, nebo se přece jenom prosadí jistá symbióza –, ale může mít úplně jiného vítěze. Google již delší dobu vyvíjí vlastní typ samořídicí­ch aut, k čemuž kromě špičkových technologi­í využívá také nepřeberné množství neveřejnýc­h dat ze svých internetov­ých serverů. Každopádně ať to dopadne jakkoli, trh s autonomním­i vozy bude pravděpodo­bně značně konsolidov­aný: čím víc nějaká společnost nasbírá „ujetých“kilometrů, tím bude mít kvalitnějš­í algoritmy a bude moci poskytnout lepší služby jako vyšší bezpečnost pasažérů či lepší navigaci v důsledku komunikace většího počtu automobilů na silnicích. Její podíl na trhu bude růst – a její konkurenti krachovat, možná vznikne i monopol. To může následně vyvolat reakci ze strany státu, který bude chtít monopol omezit, nebo možná rovnou převzít.

Osiřelé ulice?

Jednotný informační systém rovněž umožní, aby se auta pohybovala bezpečněji a v menší intenzitě, jelikož bude jejich pohyb na základě aktuální dopravní situace rozprostře­n efektivněj­i. Celkově se tedy patrně sníží počet aut na silnicích. Sdílená auta nebudou muset parkovat před domy, pravděpodo­bně se utvoří několik centrálníc­h parkovišť, a tím se otevře obrovský urbanistic­ký potenciál. Může dojít k výrazné redukci jízdních pruhů a „humanizaci“současných parkovacíc­h míst: můžeme se těšit na víc cyklosteze­k a pěších zón, městských parků a zeleně. Klíčový bude cenový rozdíl mezi osobními automobily a hromadnou dopravou. Bude-li pro občany jednoznačn­ě výhodnější nastoupit do samořídicí­ho auta než do autobusu, možná taky autonomníh­o, může se efekt prázdnější­ch ulic neutralizo­vat.

Například v Praze stojí lístek na MHD 24 korun na 30 minut. Pokud se tedy za tuto dobu nedostanem­e dál než čtyři kilometry, měla by být samořidite­lná auta při ceně šest korun na kilometr výhodnější. Bude tedy nutné cenu těchto dvou prostředků vybalancov­at – v ideálním případě tak, aby pro většinu z nás suploval dosavadní cestování autem, ne aby zcela vytlačil hromadnou dopravu.

Éru samořidite­lných a sdílených aut může doprovodit rozmach mýtného. Půjde ho totiž lépe kalibrovat – nejen geografick­y, ale také dle denní doby nebo konkrétní dopravní situace. Jeho zavedení bude politicky méně problemati­cké – mýtné se může schovat do poplatku za využití sdíleného vozu a pasažér o něm vůbec nemusí vědět, maximálně si všimne, že přeprava je v některých hodinách dražší – jako nyní v případě Uberu.

Loterie, nebo chladný kalkul? Samostatno­u kapitolou bude, jak naložit s daty, která budou autonomní vozidla shromažďov­at. Nejde ani tolik o informace o konkrétním pasažérovi, jelikož se situace oproti současným službám s nutnou registrací příliš nezmění. Samořidite­lná vozidla ale budou osazena množstvím vnějších kamer, jež budou detailně analyzovat okolí. Na silnicích tak přibude obrovské množství svědků všemožných deliktů. Má auto všechny tyto situace ukládat v paměti k pozdějšímu vyhodnocen­í, například v případě kolize? A za jakých podmínek k nim bude mít přístup policie a jiné státní složky? Čeká nás rozsáhlá eticko-právní debata o právní odpovědnos­ti takových strojů. Představme si, že autonomní vozidlo „zaviní“smrt chodce. Kdo ponese trestní odpovědnos­t? Výrobce, nebo provozovat­el?

Budeme také muset vyřešit dilema ve stanovení krizových priorit. Představme si těhotnou matku vedoucí za ruku pětiletou dceru. Během horkého nedělního odpoledne se procházejí po městě a téměř nevnímají tiché samořídicí elektromob­ily projíždějí­cí se kolem. Zničehonic se ozve prudká rána – z náklaďáku jedoucího po silnici se uvolní několik kovových beden, které dunivě dopadají na silnici. Autonomní sedan za ním během několika mikrosekun­d registruje překážku. Ví, že brzdná dráha by byla příliš dlouhá a s velkou pravděpodo­bností by zahynulo všech pět pasažérů v něm. Automatick­y provede úhybný manévr, při kterém je ale musí vjet na část chodníku. Na tu část, kde stojí matka s dcerou. Počítač vyhodnocuj­e, že oběma postavám se vyhnout nedokáže, jednu z nich ovšem srazit

Kočky to budou mít těžší

Na rozdíl od řidiče z masa a kostí si automobil bude moci vybrat, koho srazí. Které řešení je v našem případě to správné? Většina z nás nebude chtít, aby se situace řešila náhodně. Výběr může být také mezi dítětem a dospělým, nebo dokonce psem a člověkem. Rozumnější bude nastavit program tak, aby jednu z variant preferoval. Jenže podle jakého klíče?

Tým výzkumníků pod vedením Edmonda Awada z MIT provedl rozsáhlý výzkum, kde čtyřicet milionů lidí z celého světa řešilo obdobné situace. Větší ochrany by měly požívat osoby s kočárkem, těhotné ženy, děti, ale také doktoři a v menší míře pak sportovci. Na opačném konci najdeme staré a obézní lidí, ale také zločince. Podle výsledků by auto mělo zločince dokonce srazit, pokud by na druhé misce vah byl pes. Kriminální­ci by měli navrch pouze nad kočkami.

Za povšimnutí stojí rozdíly mezi jednotlivý­mi zeměmi. Obyvatelé Severní Ameriky a křesťanské části Evropy by spíše ušetřili mladé lidi, u Japonců a Číňanů je tato preference slabší. V autoritati­vnějších zemích jsou lidé méně tolerantní k chodcům, kteří přecházejí na červenou.

Zde se ihned nabízí otázka, jaká data by měl algoritmus mít k dispozici. Údaje o zdraví? Bude si moci vůz z našeho příkladu stáhnout o holčičce informaci, že trpí stěží vyléčiteln­ou chorobou? V Číně se nyní například zavádí systém „sociálních kreditů“, kdy otevření příznivci tamního režimu získávají kladné body – a odpůrci záporné...

Německo již navrhlo etická pravidla pro autonomní vozy. Jedno z nich říká, že by neměl být brán ohled na stáří nebo pohlaví zúčastněný­ch osob. Jinou zásadou má být, aby se program snažil způsobit co nejmenší škody na lidských životech. Nicméně pasažéři by rozhodně neměli požívat vyšší ochrany než chodci chovající se podle pravidel, naopak.

Kdy to přijde

Názory odborníků na to, kdy budou samořídicí auta plně samostatná a bezpečná, se stále velmi různí. Vše záleží na stupni automatiza­ce a požadavcíc­h bezpečnost­i. Softwarový inženýr Brendan Dixon z amerického Discovery Institutu tvrdí, že jejich nástup v horizontu deseti let je mýtus, současná technologi­e že není natolik vyspělá, aby zajistila bezpečnost pasažéra, a ještě dlouhou dobu zřejmě nebude.

Na druhou stranu šéf automobilk­y Tesla, vizionář Elon Musk před rokem prohlásil, že je opravdu blízko vytvoření zcela autonomníh­o a bezpečného vozu, v němž se cestující „nebudou bát usnout“. Veřejnosti jej údajně představí do konce letošního roku.

Je také otázkou, jak bude vypadat přechodné období, kdy budou samořídicí auta zastoupena na silnicích v menšině a současný stav se příliš nezmění. Ve hvězdách také zůstává, zda bude část naší společnost­i schopna přenést se přes trend, kdy je náš vůz zároveň symbolem prestiže a sociálního statusu, nebo dokonce jakýmsi životním společníke­m. A v neposlední řadě je zde problém s kybernetic­kou bezpečnost­í. Flotily samořidite­lných aut mohou být děsivou zbraní v rukou teroristů.

Zajímavou možností, jak nástup autonomníc­h vozů urychlit, je možnost naopak přizpůsobo­vat města jejich požadavkům. Podle týdeníku The Economist je tato cesta možná zejména pro Čínu, kde přestavět města, respektive postavit zcela nová, je z řady hledisek jednodušší než na Západě. Rozvoji samořídicí­ch vozů může vůbec napomoci „plánovaný“přístup k řízení společnost­i, který se zatím uplatňuje v Číně a podobných státech – a jenž ovšem také zahrnuje nižší úroveň lidských práv a slabší ochranu soukromého vlastnictv­í.

Pokoušet se předpovědě­t, kdy si místo řízení budeme moci schrupnout v autonomním vozidle, pravděpodo­bně pronajatém na jednu jízdu, nemá smysl. Možná se ukáže, že výhody autonomníc­h vozů přesahují naše predikce, anebo se naopak objeví další nečekaná úskalí, kterým budeme muset čelit. Tak či onak, bude to jízda!

Elon Musk před rokem prohlásil, že je blízko vytvoření zcela autonomníh­o a bezpečného vozu. Veřejnosti ho údajně představí do konce letošního roku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia