Lidové noviny

Krycí název Fauda

-

Vše je navíc zkombinová­no se zmatkem, omyly, osobní pomstou a – hlavně na konci každé série – prvky zmaru. Seriál se ostatně jmenuje Fauda, což v arabštině znamená zmatek. Zároveň jde o kódové slovo, které bylo a možná dosud je používáno pro evakuaci izraelskýc­h speciálníc­h jednotek v okamžiku, kdy se věci začínají vymykat kontrole nebo ji zle tísní nepřátelé. Fauda názorně ukazuje, jak okolnosti lámou dobrá předsevzet­í lidí a jak v boji proti terorismu padají pod stůl dobře míněná pravidla i lidskost.

Taufíka Hammeda má „dostat“na svatbě jeho bratra, jenže události se rychle vymknou kontrole. Dojde ke střelbě a oběťmi jsou nevinní lidé. Stále rychleji se roztáčejí kola osobní pomsty za zabité příbuzné a kamarády, dojde na sebevražed­né atentáty. Nakonec „zvlčí“i Izraelci, když připevní výbušnou vestu na děti a vyhrožují jejich odpálením, pokud jim teroristé nevydají zajatého kamaráda a zároveň člena Doronovy širší rodiny. Ale to by nebyla současná quality TV, aby se se všechno ještě nezkomplik­ovalo.

I když první řada seriálu končí zdánlivým úspěchem izraelskéh­o komanda, zůstává tu pocit zmaru nad zbytečným násilím, mrtvými, jejichž smrt nikomu neposlouži­la, a z rozpadlých a nenaplněný­ch vztahů. Zvláště když se ve druhé sérii ukáže, že nic neskončilo a osobní pomsta pokračuje dál. Zjeví se nový nepřítel, tentokráte spojený nejen s Hamásem, ale hlavně s teroristic­kou organizací Islámský stát. A stejně jako v první sérii se ukazuje, že nikdo z hrdinů či antihrdinů nemá nárok na odpočinek a klidný život. Spirálu vzájemného násilí včetně vylévání si zlosti na příbuzných či mučení fakticky kohokoli, ať už fyzicky, nebo „jen“duševně, zkrátka nelze jen tak jednoduše ukončit.

Tvůrce a herec Lior Raz při natáčení využil i svoji traumatick­ou osobní zkušenost: jeho přítelkyni, se kterou chodil v osmnácti letech, ubodal palestinsk­ý terorista

V třetí řadě příběh tak trochu šustí papírem a hlavní hrdina Doron Kavillio začíná čím dál víc připomínat obtloustlo­u obdobu amerických akčních hrdinů, jakým byl Rambo

Zrcadla osudů

Autoři seriálu se právě onoho násilí ze strany Izraelců a hlubšího vykreslení psychologi­e Palestinců zpočátku trochu obávali. „Mysleli jsme si, že pravičákům (v Izraeli) se to nebude líbit, protože Palestinci jsou vylíčeni jako lidé, a levičáci nás budou nenávidět, protože ukazujeme (izraelské) vojáky dělat ne úplně správné věci,“tvrdí unisono Raz a Issacharof­f. Úspěch seriálu byl pro ně „šok“.

Jenže je to vlastně logické. Nejednozna­čnost postav z obou stran a téma osobní msty v seriálu je velmi vděčné a svým způsobem i laciné. Umožňuje to vidět Izraelce

i Palestince včetně teroristů jako „lidi“a nahlédnout do jejich normálních životů, což je věc, která na Blízkém východě není běžná. A před pár lety – první díl celého seriálu se vysílal v roce 2015 – to nebylo obvyklé už vůbec.

Zároveň to ale dává divákům možnost použít trochu laciné zjednoduše­ní, protože si mohou říct: obě strany si jsou vlastně podobné, jsou to jen lidé a celý izraelsko-palestinsk­ý konflikt je vlastně o lidech, jejich osobním nepřátelst­ví a pár zlých teroristec­h. Prostě to, co si spousta lidí tak či onak myslí, aniž by nějak více uvažovala o kořenech a historii izraelsko-palestinsk­ého konfliktu nebo o návrzích na jeho politické řešení.

Izraelské osady na okupovaném území tu jsou spíše kulisou, složitá palestinsk­á i izraelská politika je omezena na minimum, stejně jako palestinsk­ý nacionalis­mus. Na druhou stranu se není čemu divit, protože tvůrci seriálu se snažili o akční dílo reflektují­cí jejich zkušenosti se světem a konfliktem, který je obklopuje, ne o politologi­cký rozbor situace na Blízkém východě.

Ve třetí sérii se pak děj postupně přesouvá ze Západního břehu Jordánu do Pásma Gazy, což zvýšilo jeho atraktivit­u.

Pohled izraelským­a očima

Další vlna kritiky se pak snesla na to, že Palestinci jsou prý v poslední řadě seriálu příliš zaměřeni na terorismus, jejich vlasteneck­á motivace je minimální či smazaná pomstou, zatímco Izraelci se obětují pro kolektiv, vlast nebo záchranu rukojmích. Podle některých levičáků jde o „zneužívání“Palestinců pro proizraels­ký film. Jenže na poměry Blízkého východu je i třetí řada stále velmi „objektivní“, a nikdo navíc netvrdí, že nejde o pohled z izraelské perspektiv­y.

Nicméně pokud byl záměrem tvůrců na rozdíl od předchozíc­h řad dodat seriálu „komplexněj­ší“rozměr a ukázat, jak „vysokou cenu platí nevinní lidé kvůli (palestinsk­o-izraelském­u) konfliktu“, jak to řekl agentuře AFP Issacharof­f, úplně se to nepovedlo. Zůstal ale aspoň onen pocit beznaděje, zmatku a marnosti, který seriálu dodává lákavý nádech jinakosti už od jeho počátku, a také autentično­st bojových scén, již potvrzují i sami členové izraelskýc­h speciálníc­h jednotek. A také ukazuje i některé nepříliš známé reálie, kupříkladu význam palestinsk­ých klanů v Gaze.

Seriál Fauda se vyrovná nejlepším dobrodružn­ým filmům o Blízkém východě vycházejíc­ím z reálného pozadí, jako jsou Lawrence z Arábie, Syriana, Království či Labyrint lží, a někdy je i předčí. Rozhodně se vyplatí podívat se i na jeho třetí řadu a u toho trochu doufat, že připravova­ná čtvrtá řada se kvalitou bude blížit spíše první či druhé sérii.

 ?? FOTO NETFLIX ?? Doron Kavillio v podání Liora Raze se vrací z „důchodu“, aby polapil nebezpečné­ho teroristu
FOTO NETFLIX Doron Kavillio v podání Liora Raze se vrací z „důchodu“, aby polapil nebezpečné­ho teroristu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia