Lidové noviny

Šedesát let Spirituál kvintetu

- ONDŘEJ BEZR

Ke svým posledním koncertům v Lucerně, na nichž zároveň slavil šedesátku a loučil se s fanoušky, Spirituál kvintet připravil také knihu, ve které shrnul svoji dosavadní uměleckou i lidskou dráhu. Jejím hlavním autorem je kapelník Jiří Tichota.

Velkolepé loučení Spirituál kvintetu s publikem bohužel narušily dvě velmi smutné události. Nejprve epidemie koronaviru, která přerušila vítězné čtrnáctiko­ncertní tažení, jež v historii velkého sálu Lucerny zřejmě nemá obdoby, a 16. dubna pak událost vysloveně tragická, kdy v podstatě zbytečně, v důsledku obav z návštěvy lékaře v době epidemie, zemřela ve věku 82 let jedna z opor souboru, zpěvák, kontrabasi­sta a textař Dušan Vančura, druhý nejdéle sloužící člen Spirituál kvintetu.

Spirituál kvintet má k vzniku takové publikace mnoho výhod. Za šedesát let svého trvání byl u spousty událostí, které lze popsat (zájemce například potěší dost detailní vzpomínka na hostování Petea Seegera v Českoslove­nsku v roce 1964).

A alfou a omegou knihy jsou zachovalé dokumenty, i deníkového charakteru, a zjevně dobrá paměť Jiřího Tichoty. A také jeho nadhled a vtip.

dveřmi“Ireny Budweisero­vé, jež odešla po roztržce kapelníka s manažerem souboru, kterým byl Budweisero­vé manžel. Ano, i do takových útrob fungování kapely nechává Jiří Tichota čtenáře nahlédnout – a je to tak dobře.

Dalšími výhodami při vzniku publikace bezesporu byl bohatý fotografic­ký archiv, takže kniha může být bohatě ilustrovan­á (bohužel, jednou z mála věcí, které jí lze vyčíst, je slabá úroveň grafického zpracování). A alfou a omegou knihy jsou zachovalé dokumenty, i deníkového charakteru, a zjevně dobrá paměť Jiřího Tichoty. A také jeho nadhled a vtip, typický zvláště pro konferován­í koncertů Spirituál kvintetu – jeho jiskření s podobně naladěným Dušanem Vančurou byla legendární a svého času byla stejně silným důvodem návštěvy koncertů této kapely jako samotná hudba. Tichotovi se tento typický rozměr podařilo do většiny knihy dostat, a nese tak autentický punc svého původce mnohem lépe, než kdyby historii souboru za něj popsal nějaký „ghost writer“.

Co překvapí a zamrzí, jsou poněkud rozmrzelé, až ukřivděné pasáže Jiřího Tichoty, byť jsou naštěstí velmi výjimečné. Třeba v přetištěné­m rozhovoru z Hudebních rozhledů z roku 2002, kde nadnáší myšlenku, že se zpětně „někdo“(kdo? proč?) snaží vygumovat účast skupiny na (po)listopadov­ých událostech, a stěžuje si, že většina „hudebních novinářů“(proč v uvozovkách?) je specializo­vána na rock, čímž naznačuje, že se o skupině málo píše. Což je dosti absurdní vzhledem k tomu, že bychom těžko hledali českou folkovou kapelu s alespoň trochu srovnateln­ým mediálním ohlasem, než jaký má právě Spirituál kvintet.

Příjemnou součástí knihy jsou i vyznání současných členů souboru, jakož i „povinný“aparát v podobě úryvků z dopisů významných osobností i řadových fanoušků, přehledu diskografi­e a hudebníků, kteří kapelou prošli, významných koncertů. Přiloženo je CD, které ve svém obsahu vlastně zvukově ilustruje dějinné hranice, ve kterých Spirituál kvintet existoval. Na jedné straně nejstarší nahrávky, na straně druhé nové verze klasických „spirituálo­vek“v podání členů stále ještě aktuální sestavy. Která se s publikem, byť ochuzena o Dušana Vančuru, definitivn­ě rozloučí na přesunutýc­h vyprodanýc­h koncertech v Lucerně v září.

Spirituál kvintet 60, vydal CPress 2020, 224 stran

 ?? FOTO ČTK ?? Spirituál kvintet tak, jak vystoupil 1. listopadu 2005 při 45. výročí svého založení. Zleva Jiří Tichota, Irena Budweisero­vá, Jiří Holoubek, Jiří Cerha, Zdenka Tichotová a Dušan Vančura.
FOTO ČTK Spirituál kvintet tak, jak vystoupil 1. listopadu 2005 při 45. výročí svého založení. Zleva Jiří Tichota, Irena Budweisero­vá, Jiří Holoubek, Jiří Cerha, Zdenka Tichotová a Dušan Vančura.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia