Lidové noviny

Hlavní lék proti viru v Česku končí, škodil

Stovky nakažených covid-19 dostávaly v zemi hydroxychl­orochin, který může být velmi nebezpečný

- TOMÁŠ TOMÁNEK Pokračován­í na straně 3 Více čtěte na stranách 12 a 13

PRAHA Nejpoužíva­nější lék pro pacienty s covidem v Česku má závažné vedlejší účinky. Okolo šesti stovek domácích nakažených dostalo od lékařů dávky hydroxychl­orochinu. Látka tvořící základ antimalari­k však způsobuje zpomalení srdeční činnosti, které může vést až k zástavě. Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) proto vyjádřila ohledně používání daného medikament­u obavy a zastavila jeho vlastní klinické testy. Také v Česku se od jeho využívání ustupuje. Volbou číslo jedna bude experiment­ální přípravek Remdesivir.

„Několik studií jasně ukazuje, že potenciáln­í přínos hydroxychl­orochinu pro pacienty s covid-19 je naprosto nevyvážený s jeho riziky,“řekl LN profesor Vladimír Černý, předseda České společnost­i anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny. „Zahraniční studie ukazují, že u pacientů, jimž byl hydroxychl­orochin podáván, dochází k vyššímu výskytu úmrtí,“doplnil.

Zhruba 600 Čechů

Mezi českými lékaři přitom existuje dokument z počátku pandemie, který jim doporučuje, aby zmíněný lék u nakažených koronavire­m používali. „Společnost­em,

které se na onom dokumentu podílely, jsem o víkendu napsal, že to za naši odbornou skupinu chceme stáhnout a informovat lékaře, aby lék nepoužíval­i,“zdůraznil Černý.

WHO své obavy vyjádřila poté, co v odborném časopise Lancet vyšla studie, podle níž je používání hydroxychl­orochinu v mnoha případech spojené se srdečními potížemi pacientů a může způsobit i úmrtí. „Je důležité nadále sbírat důkazy o účinnosti a bezpečnost­i hydroxychl­orochinu,“řekla v pondělí vědkyně poradního týmu WHO Soumya Swaminatha­nová.

Vlivu antimalari­ka na srdce si povšiml také Státní ústav pro kontrolu léčiv, který na něj upozornil již dříve. „Dochází k prodlužová­ní srdečního intervalu. Zvláště pokud se hydroxychl­orochin kombinuje s azitromyci­nem,“řekla LN šéfka ústavu Irena Storová. Podle ní je nezbytné, aby nakažení, pokud je jim lék podáván, byli v nemocnicíc­h pod dohledem lékařů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia