Lidové noviny

Nejistá sněmovní dohra

Poslanci dali zelenou debatě o Petříčkově kritice plánu Izraele na anexi okupovanýc­h osad

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Zveřejněný komentář podepsaný ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem a jeho předchůdci v čele diplomacie Lubomírem Zaorálkem (oba ČSSD) a Karlem Schwarzenb­ergem (TOP 09), v němž kárali Izrael za zvažovanou anexi židovských osad na Západním břehu Jordánu, bude mít sněmovní dohru. Jen se neví to zásadní: kdy a jakou přesně.

Zařazení debaty do programu probíhajíc­í schůze dolní komory včera nakonec prosadil Miloslav Janulík (ANO). Naopak obdobný návrh Jany Černochové (ODS) se podpory zákonodárc­ů nedočkal. Poslankyně modrých žádala, aby se sněmovna od Petříčkový­ch slov distancova­la. „Podobné aktivity vedou pouze k tomu, že se naše zahraniční politika stává nečitelnou a nesrozumit­elnou,“uvedla Černochová na adresu článku, který vyšel v sobotním Právu. Dle jejího mínění poškodil vzájemné vztahy obou států a také oslabil pozici Izraele.

„Vztahy se Státem Izrael jsou výborné a neměnné,“zdůraznil Janulík, jehož návrh na zařazení rozmluvy do programu schůze prošel. Není ale jisté, zda se k němu poslanci v tomto týdnu vůbec dostanou. Dle informací LN tak možná jde jen o bezobsažné gesto.

Byť ministr Petříček nemusel včera poslancům nic vysvětlova­t, příliš klidné úterý neměl. Coby jeden ze signatářů komentáře totiž hájil své postoje před izraelským velvyslanc­em Danielem Meronem. „Hovořil jsem s panem velvyslanc­em, že novinový článek, který jsme s kolegy vydali, vychází z naší dlouhodobé pozice, jež je postavena na respektová­ní mezinárodn­ího práva, s jehož porušením máme sami neblahé zkušenosti. Věřím, že jsme si vše vysvětlili,“sdělil Petříček s tím, že Merona ubezpečil, že na přátelskýc­h vztazích Česka s Izraelem se tím nic nemění. Prý probrali i možnost posílení spolupráce mezi EU a Izraelem v praktické rovině. „S tím může Česko Izraeli na půdě EU pomoci,“uvedl český šéfdiploma­t.

Komentář kritizoval­i mimo jiných prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) a některé organizace. Petříčkův postoj naopak v otevřeném dopise ocenila Iniciativa za spravedliv­ý mír na Blízkém východě.

Na přetřes při debatě Petříček–Meron přišel i jiný bol, který se Izraele v etické rovině dotýká – kontroverz­ní kalendář s portréty osobností třetí říše, který vydalo nakladatel­ství Naše vojsko. Na vydavatele již směřuje trestní oznámení od předsedy Nadačního fondu obětem holocaustu Michala Klímy, další avizovala Federace židovských obcí; pražský magistrát vypověděl v dubnu smlouvu prodejně nakladatel­ství na Andělu. „Informoval jsem pana velvyslanc­e, že ministerst­vo vnitra vypovědělo nakladatel­ství smlouvu na sklad. Takové předměty zlehčují hrůzy nacistické­ho režimu a zvlášť pro Izrael to musí být smutný pohled,“uvedl Petříček.

Už dříve policie prošetřova­la Naše vojsko kvůli nabízeným tričkům a hrnkům s portréty nacistické­ho vůdce Adolfa Hitlera a zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha. Případ v létě 2018 však uzavřela s tím, že se trestný čin nestal. Šéf nakladatel­ství Naše vojsko Emerich Drtina v médiích v té době uvedl, že prodejem předmětů nedělá propagaci, ale jedná se mu o zisk.

Filip u Zemana

Téma Petříček rezonovalo včera i na Pražském hradě u prezidenta Miloše Zemana, jenž je jedním z nejhlasitě­jších kritiků ministra. Izraelský incident je jen poslední kapkou, ozývá se z Hradu. Na šéfdiploma­ta si tam přišel postěžovat předseda KSČM Vojtěch Filip. „I přes rozdílný pohled na situaci na Předním východě jsme došli ke shodě, že ministr zahraničí Tomáš Petříček nereprezen­tuje jednotnou zahraniční politiku České republiky,“řekl Filip ČTK o schůzce.

Komunisté Petříčka dlouhodobě kritizují. Viní jej z eskalující­ho napětí ve vztazích s Ruskem a soudí, že z ČR dělá kolonii USA. To však hlava Černínskéh­o paláce kategorick­y odmítá. „Pouze naplňuji programové prohlášení této vlády, koncepci zahraniční politiky ČR, hájím zájmy naší země,“zdůraznil Petříček s tím, že komunistic­ká strana má na zahraniční politiku jiný pohled i priority, proto se s ní ČSSD není ochotná o zahraniční politice bavit. „Naším cílem je soustředit se na naše členství v EU, na naše členství v NATO,“dodal ministr zahraničí.

Hovořil jsem s panem velvyslanc­em, že novinový článek, který jsme s kolegy vydali, vychází z naší dlouhodobé pozice

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia