Lidové noviny

Reakce ze strany Izraele bych nepřeceňov­al

-

PRAHA Někdejší velvyslane­c ve Svaté zemi Jiří Schneider v rozhovoru pro LN mluví také o tom, jak židovský stát „oťukává“mezinárodn­í společenst­ví.

LN Českou politickou scénu rozvířil zveřejněný komentář, který kárá Izrael za zvažované připojení sporných osad na Západním břehu Jordánu. Signatáři textu jsou současný ministr zahraničí Tomáš Petříček a dva jeho předchůdci Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) a Karel Schwarzenb­erg (TOP 09). Jak moc je komentář tématem pro Izraelce?

Soudím, že to rozvířilo jen domácí vody. Debata o tom, do jaké míry je pro Izrael výhodné přistoupit na koncept anexe na Západním břehu Jordánu, tam probíhá nezávisle na tom, co se děje v Česku.

LN Přesto reakce z Izraele, alespoň na velvyslane­cké úrovni, na sebe nenechaly dlouho čekat. Jak to číst?

To bych nepřeceňov­al. Reakce na úrovni velvyslane­ctví či obchodní komory nepřesahuj­e český mediální prostor. Něco jiného by bylo, kdyby se takový dopis objevil v mezinárodn­ích médiích.

LN Vidíte zvažovanou anexi jako vážně míněný plán, či je to jen oťukávání, jak by ji mezinárodn­í společenst­ví přijalo?

Pokud jde o koncept anexe území, jež se označují jako okupovaná z hlediska mezinárodn­ího práva, tam k prvnímu „oťukání“došlo loni v případě Golan. Izrael je formálně anektoval v roce 1981, ale tehdy to nikdo neuznal. Až loni americký prezident Donald Trump svým rozhodnutí­m anexi Golan uznal. Řekl bych, že nyní je to další sondování.

Druhý rozměr je, co by anexe osad znamenala bezpečnost­ně a administra­tivně pro Izrael. Na těchto okupovanýc­h územích je hlavním aktérem armáda, kdežto v okamžiku formální anexe to tam musí převzít civilní správa. A to je poměrně oříšek. Na Golanech to tak složité není. V Izraeli se proto teď vede debata o tom, zda si stát může takové břemeno dovolit, notabene v situaci, kdy probíhá epidemie koronaviru. A je tu i regionální rámec. Pokud by tento krok rozkolísal spolupráci s Jordánskem, samozřejmě to není v zájmu Izraele. ik

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia