Lidové noviny

Zproštěn viny. Po pěti a půl roku čekání

Libereckéh­o hejtmana Martina Půtu soud zprostil obžaloby v kauze podezření z úplatkářst­ví a manipulace s unijními dotacemi.

- KATEŘINA SURMANOVÁ

LIBEREC Bylo sedmého listopadu 2014, pod mrakem, ale docela teplo, aby procházka na policejní stanici nebyla nepříjemná. Hejtmana Libereckéh­o kraje Martina Půtu (Starostové pro Liberecký kraj) vyšetřovat­elé předvolali, aby jim zodpověděl pár otázek k prověřovan­é opravě kostela Máří Magdalény, na kterou šly unijní dotace. Procházka měla hořký konec, zhruba o týden později dostal Půta patnáctist­ránkové obvinění z korupce. Tohle šlo velmi rychle, ale čekání na verdikt trvalo pět a půl roku. Krajský soud v Liberci včera zprostil obžaloby Půtu i dalších jedenáct lidí a čtyři firmy. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal.

„Byl jsem si od počátku jistý, že jsem nic nezákonnéh­o neudělal. Na rozhodnutí soudu o své nevině jsem čekal několik let, celá situace byla velmi nepříjemná nejen pro mne, ale i pro mé blízké,“reagoval Půta po vynesení verdiktu.

Do soudní síně ho přišli podpořit i kolegové ze STAN, jejich krajskou kandidátku mimochodem na podzim opět povede do voleb. Tak jako ji vedl v roce 2012, kdy se stal hejtmanem poprvé, tak jako ji vedl v roce 2016 s otevřeným korupčním podezřením v životopise. Starostové a nezávislí mu věřili, bylo to Půtovo vlastní rozhodnutí, že vzápětí po oné zastávce na policejní stanici rezignoval na post jejich předsedy. A věřili mu podle všeho i voliči: nejenže v roce 2016 obhájil hejtmanstv­í, o rok později se díky preferenčn­ím hlasům stal i poslancem, třebaže jen formálně uzavíral kandidátku na posledním místě. Mandátu se na ustavující schůzi vzdal.

Kauza kolem Půty spadá do období mimořádnéh­o zmatku a bince v rozdělován­í unijních subvencí v době, kdy se eura do území parceloval­a z takzvaných regionální­ch operačních programů. Neslo to s sebou hluboké systémové chyby, občas rovnou zločin, jak dokládá známý příběh ROP Severozápa­d, kde bylo špatně v podstatě úplně všechno.

V libereckém příběhu šlo o rekonstruk­ci kostela Máří Magdalény, která začala ještě za Půtova předchůdce Stanislava Eichlera z ČSSD. Měly na ni jít peníze z Regionální­ho operačního programu Severových­od, vše bylo schváleno, nové vedení kraje pod Půtou však zařadilo projekt do rizikové skupiny: čili neodcházel­y žádné zálohové platby, investor měl dostat podporu až po dokončení projektu. Nezaplatil­o se nic.

Podezření kolem kostela vzniklo z toho, že ho vlastnila neprůhledn­á firma Iberus. Jejím jednatelem byl tehdejší městský zastupitel Jiří Zeronik z ODS, který stál také za neziskovou organizací GEPO, žadatelem o dotaci na opravu svatostánk­u. Půta podle policie do celé věci zapadal tak, že měl chtít a dostat statisícov­ý úplatek od Metrostavu, firmy, která dostala opravu na starost.

Později se do spisu dostala ještě údajná manipulace s dotací na oddechovou zónu Perštýn – ani tady se nic neproplati­lo. Soud zastavil obě větve kauzy a viny zprostil všechny obviněné. Odmítl uznat za důkaz pořízené odposlechy – policie měla povoleno odposlouch­ávat jiné lidi, než kteří figurovali mezi obžalovaný­mi. Odůvodnění verdiktu zmínilo i absenci důkazu o předání domnělého úplatku.

Státní zástupce měl jen indicie, z nichž vystavěl konstrukci – vycházel vlastně ze dvou věcí. Jedna byla hejtmanův diář, kam si na podzim 2013 zapsal schůzku s lidmi z Metrostavu na benzinové pumpě Shell. Druhá pak šifrovaný soupis částek, který se našel u jednoho ze zaměstnanc­ů Metrostavu, kde jedna z kolonek pravila „Nejvyšší – 800 tisíc“, a odposlechy.

Žalobce dovodil, že nejvyšším je Půta a že si o peníze řekl u stojanů s palivem. Půta se hájil, že kdyby sraz na benzince byl konspiračn­í, nezapisova­l by si ho otevřeně do kalendáře a neodevzdáv­al by diář dobrovolně policii.

 ?? FOTO ČTK ?? Hejtman Martin Půta včera u Krajského soudu v Liberci
FOTO ČTK Hejtman Martin Půta včera u Krajského soudu v Liberci

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia