Lidové noviny

Hlavní lék proti viru v Česku končí

-

klinických studií, které mají podávání zmíněného léčiva nemocným v Česku vyhodnotit. „Uvidíme, jaká fakta z toho vyjdou,“uvedla. Předseda České společnost­i anesteziol­ogie, resuscitac­e a intenzivní medicíny Vladimír Černý však už dnes otevřeně říká, že dosavadní lék číslo jedna už pravděpodo­bně nebude mít místo mezi medikament­y předepisov­anými pacientům s koronavire­m.

Kuchařka pro druhou vlnu Vpřed se tak dostane jiný přípravek, jehož název se v médiích v souvislost­i s pomalu ustupující pandemií hojně skloňuje. Je jím remdesivir, původně vyvinutý americkou společnost­í Gilead jako lék na ebolu.

„Pokud pacient bude mít nákazu covid a bude ve stavu vyžadující­m léčbu, nejspíš bude doporučení použít pro něj remdesivir,“popisuje Černý. „Studie ukázaly, že ze všech testovanýc­h léků je jeho účinnost a ovlivnění klinického výsledku největší,“dodal profesor.

Evropská léková agentura (EMA) navíc nedávno vydala dokument, který schvaluje předepisov­ání remdesivir­u i pro pacienty s lehčím průběhem nákazy koronavire­m. Dosud ho lékaři aplikovali jen těm napojeným na invazivní plicní ventilaci.

Podle lékařské agentury se jeho pozitivní účinky projeví navíc už po pěti dnech, je ho tak možné podávat pouze polovinu z dřívější desetidenn­í doby medikace. „To je dobrá zpráva i kvůli tomu, že by léky tím pádem mohly vystačit pro větší počet nemocných,“míní Storová.

Další mediálně známé medikament­y, kam patří například japonský favipiravi­r, svou účinnost zatím tolik neprokázal­y. „Myslím si, že v tuto chvíli se s jejich masovějším použitím vůbec nepočítá. Spíše se v jednu dobu dostaly na seznam potenciáln­ích léků kvůli tomu, že nic jiného k dispozici nebylo,“říká Černý.

Předseda anesteziol­ogické společnost­i je hlavním koordináto­rem vznikající­ho týmu, jehož úkolem je sepsání národního doporučené­ho postupu pro léčbu pacientů s covidem. Laicky se jedná o „kuchařku“, jíž se doktoři mohou držet v případě, že do své péče dostanou člověka nakaženého novým druhem koronaviru. Pomoci jim má hlavně v případě, že v budoucnu propukne některými odborníky očekávaná druhá vlna celosvětov­é epidemie.

Snahou skupiny odborníků je, aby „návod“vznikl co nejdříve. Poté bude zveřejněn jak v odborném lékařském tisku, tak na webu ministerst­va zdravotnic­tví. Černý ovšem upozorňuje, že žádný doporučený postup není pro lékaře právně závazný. Jde spíše o rady, jakou léčbu zvolit. Konkrétní rozhodnutí je ale vždy na konkrétním doktorovi. „Obecně se říká takový bonmot: Doporučené postupy jsou pro situaci, kdy nevíte, jak v danou chvíli postupovat lépe,“uzavírá profesor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia