Lidové noviny

Maďar: Vir po otevření hranic nebude mizet

- MELANIE KRÝSLOVÁ

LN Mají roušky i dnes smysl?

Ano. Rouška zůstává naší pojistkou proti nákaze a tomu, že se virus plošně nerozjede. Měla by pořád být slušností. Když se přiblížím k někomu cizímu a poruším dvoumetrov­ou vzdálenost, je vhodné si roušku nasadit a dodržovat to. A myslím si, že většina populace to tak i chce, alespoň to ukazují průzkumy. Roušky mají opravdu smysl, virus tady stále je a jeho výskyt klesat nebude, jak se budou postupně otvírat hranice.

LN Ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík nedávno uvedl, že roušky už nemají smysl nikde, ani třeba v restaurací­ch.

S tím nesouhlasí­m. Restaurace se mohou stát místem, kde se může virus přenášet. Jsou restaurace, ve kterých se rozestupy dají dodržovat, ale pak jsou místa, kde jsou lidé poměrně dost vedle, takže riziko nákazy může vzniknout, a proto si myslím, že rouška by tam měla být, alespoň prozatím. Vidíme sami, jak je to stále křehké, stačí, když se virus dostane do určité komunity a tam to pak „bouchne“.

LN Když ale lidé roušku opakovaně nandávají a po chvilce zase sundávají, není to přece jen už zbytečné?

Není. Pořád se tu jedná o snížení pravděpodo­bnosti rizika nákazy. Jsme v přechodové fázi a měli bychom to vydržet nějakou dobu. Když vezmeme zmíněné restaurace a například MHD, to jsou místa, kde by se člověk měl chránit a nejspíš by asi nechtěl, aby na něj někdo z bezprostře­dní blízkosti prskal. Vezměte si, já taky nejsem rizikový, nebojím se o sebe, ale setkávám se se spoustou lidí a velmi nerad bych je nakazil, kdybych virus měl. Zkrátka, jedná se hlavně o zodpovědno­st vůči svému okolí a asi se shodneme, že nandat si roušku, když se mám přiblížit k někomu na dva metry, je velmi jednoduchá věc.

LN Nebylo by tedy jednodušší počkat se sundáváním roušek? Mnoho lidí teď neví, kdy jsou povinné a kdy ne.

Epidemiolo­gická situace je natolik příznivá, že máme možnost to takhle nastavit a postupně rozvolňova­t. Sundávání roušek začalo platit venku, když jsme dál než dva metry od cizích lidí. Pro vnitřní prostory zase platí, že by měly být nasazené při porušení bezpečnost­ní vzdálenost­i u cizích lidí. Je to takové racionální opatření, které má svůj význam a díky kterému se stále chráníme před nákazou.

LN

Dobře, nemůže ale to, že roušky už nemusíme všude nosit, přece jen ohrozit skupiny, které jsou rizikové?

I v tomto případě stále platí, že když někdo vstoupí do rizikové blízkosti, roušku musí mít. To zůstává stále základním pravidlem a současně platí, že senioři by se měli vyhýbat místům, kde je vícero lidí pohromadě na malém prostoru. Rovněž, pokud nemusí, by neměli cestovat MHD zejména ve špičce, to znamená, že by neměli podnikat své cesty ráno MHD, kdy jsou na cestě žáci a podobně. A současně je úplně ideální, aby senioři šli na procházku, když zbytek lidí je v práci nebo není venku. Důležité také je, aby si hlídali rozestupy. Pokud to budou dodržovat, nemusí se bát, že je někdo nakazí. To, že se uvolnila pravidla nošení roušek, je uvolnění něčeho, co už stejně spousta lidí ani nedodržova­la, a proto jsme chtěli udržet řád na nějaké míře, kterou nám umožňuje epidemiolo­gická situace.

LN Proč se zrušily nákupní časy pro seniory? Není to nebezpečné?

Rozhodnutí o zrušení vychází zejména z toho, že v mnoha regionech České republiky je už skutečně extrémně nízká pravděpodo­bnost, že se někdo nakazí virem.

LN Jak to myslíte?

Jsou kraje, které už hlásí nulový výskyt. Současně jsme měli informace, že senioři stejně chodí nakupovat po celý den, takže to opatření vlastně blokovalo mladší, kteří museli do obchodu později, ale i tak se tam potkávali se seniory, kteří ty ranní nákupy nevyužili. Vzhledem k tomu, jak to fungovalo v praxi, a k epidemiolo­gické situaci opatření ztratilo význam.

Ačkoliv vláda rozvolnila protikoron­avirová opatření, roušky stále zůstávají součástí naší společnost­i. „Jejich nošení je vzájemná slušnost,“říká koordináto­r epidemiolo­gického týmu ministerst­va zdravotnic­tví Rastislav Maďar.

LN Zaznamenal jste, že aktuální situace kolem nošení či nenošení roušek je nyní spojována i s vyjadřován­ím politickéh­o názoru?

Tady je důležité si uvědomit, že jde o zdraví lidí. Já jako lékař to vnímám tak, že mi jde o každý lidský život. Tyto rádoby výzvy či názory jsou nejvíce ohrožující pro rizikové skupiny populace. A upozorňuji, že se nebavíme jen o seniorech, ale že jsou mezi námi i mladší lidé, kteří jsou po chemoterap­ii, onkologick­ých onemocnění­ch, s cukrovkou či vysokým tlakem… Kdyby lidem s výzvami k nenošení roušek došlo, že je svým jednáním můžou ohrožovat na životech, názor by změnili. Je ale pravda, že každá krize přináší radikální názory. Extrémy se budou projevovat na obou stranách.

 ?? FOTO ČTK ?? Roušky mají stále smysl, zdůrazňuje epidemiolo­g Rastislav Maďar
FOTO ČTK Roušky mají stále smysl, zdůrazňuje epidemiolo­g Rastislav Maďar

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia