Lidové noviny

Vojáci chtějí střežit kyberprost­or

Česko na ataky hackerů až dosud odpovídalo „jen“silnějším IT zabezpečen­ím. Nově by na ně mohli zaútočit armádní zpravodajc­i

- MARTIN SHABU

PRAHA Nemocnice se těžce vyrovnávaj­í s globální epidemií a k tomu všemu jejich pátěřní informační systém totálně zkolabuje. V důsledku toho umírají pacienti. Hororovému scénáři se v českých nemocnicíc­h podařilo v březnu předejít jen souhrou náhod a díky včasnému varování od spojenců. Přesto například Fakultní nemocnice Brno po kyberútoku dodnes obnovuje svoje IT systémy a počítá škody, které stoupají do desítek milionů korun.

Po pachatelíc­h policie pátrá, ale jako v předešlých případech není velká naděje, že je dokáže dostat až před soud. Zvlášť ne, pokud provedli útok ze zahraničí. I proto je pro útočníky míra rizika případné odvety nyní značně mizivá.

Právě na takové momenty má být připravena armádní tajná služba. V případě útoků na kritickou infrastruk­turu státu, jako jsou nemocnice či jaderné elektrárny, by zpravodajc­i mohli proti hackerům kýženě zakročit. Měli by také získat pravomoc monitorova­t provoz na internetu, aby dokázali hrozbu včas zachytit a dané instituce varovat před možným napadením. Počítá s tím vládní novela zákona o Vojenském zpravodajs­tví, která v minulých dnech přistála na stole poslanců.

Jde v pořadí už o druhý pokus. Ten první spadl pod stůl společně s koncem funkčního období minulé sněmovny v roce 2017. Nyní se návrh vrací k zákonodárc­ům v pozměněné podobě znovu.

Dvakrát a dost?

„Jedná se o velmi potřebnou novelu zákona. Zvlášť v poslední době se ukazuje, jak je otázka kybernetic­ké bezpečnost­i důležitá. Naše země potřebuje legislativ­ní nástroj, který umožní odhalit, identifiko­vat a vyhodnotit kyberútok a především v případě nutnosti odvrátit ty nejzávažně­jší z nich,“napsal LN Josef Bělica (ANO), člen sněmovního výboru pro obranu, jenž je zpravodaje­m zákona.

Vybudování kapacit pro kybernetic­kou obranu uložila Vojenskému zpravodajs­tví (VZ) už v roce 2015 vláda. Za pět let se však exekutivám nepodařilo změnu zákona prosadit v parlamentu. Odstrašení hackerů, kteří si vybírají české cíle čím dál častěji, kvůli tomu chybí.

V roce 2016 přitom VZ oznámilo vytvoření Národního centra kybernetic­kých operací (NCKO), kde působí experti, již by měli dokázat útočníka vyřadit z internetov­ého boje. V mezidobí vznikl i Národní úřad pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB), který vydává varování pro provozovat­ele

kritické infrastruk­tury. Ani ten však není ze zákona oprávněn vést proti agresorům protiofenz­ivu. Nedisponuj­e ani patřičným technickým zázemím.

Nedostatky sčítá důvodová zpráva k novele. „V některých případech může docházet k tak závažným kyberincid­entům, resp. útokům (např. sofistikov­ané útoky ze zahraničí cíleně určené k poškození státu), že na ně NÚKIB nemůže adekvátně reagovat. V takových případech je mnohdy potřeba aktivovat prvky obrany, potažmo nasazení aktivních kybernetic­kých kapacit i vojenského charakteru, jež NÚKIB coby ústřednímu správnímu úřadu nepřísluší,“uvádějí autoři důvodové zprávy.

Potřebu úpravy zákona připouští i Vít Rakušan, šéf stálé sněmovní komise pro kontrolu činnosti VZ a předseda opozičního hnutí STAN. „Jsem pro jeho propuštění do druhého čtení, je ale ještě nutná obsáhlá diskuse. V době masivních kyberútoků potřebuje republika jasný systém pro zajištění obrany, rozdělení kompetencí a zodpovědno­sti. Zároveň je nutné stále myslet na ochranu soukromí občanů,“napsal LN Rakušan, který zároveň upozornil, že půjde o složitý úkol najít potřebný „balanc“.

Protiútok i sondy

Novela obsahuje několik zásadních změn, jež mají umožnit efektivní boj proti útočníkům na sítích.

Mezi nejdůležit­ější patří pravomoc, aby VZ mohlo na hackera zaútočit. Bude pro to však potřebovat souhlas ministra obrany a musí se jednat o jediný možný způsob, jak útok odvrátit.

„Vojenské zpravodajs­tví je oprávněno provést aktivní zásah výlučně v případě, že skutečnost­i jím zjištěné v kybernetic­kém prostoru svědčí o existenci ohrožení důležitých zájmů státu ve značném rozsahu,“uvádí paragraf z návrhu novely. V důvodové zprávě pak autoři změn upozorňují, že aktivní „odpálení“agresora nemusí být vždy to jediné řešení. Někdy vede k odstrašení i diplomatic­ké jednání. „Návrh zákona předpoklád­á, že mohou nastat situace, kdy pro skutečně účelné řešení nebude vhodné postupovat cestou technologi­í či jinou formou aktivního (vojenského) zásahu. Již nyní existují případy, kdy se jako vysoce účelné prokazuje využití diplomatic­kých jednání,“uvádí důvodová zpráva.

Nejspíš největší debata se očekává nad pasáží o oprávnění, jež by zpravodajc­ům umožnilo nepřetržit­ě monitorova­t provoz na sítích. V případě anomálií by pak spustili alarm a případnou protiofenz­ivu. Odpůrci úpravy zákona varují před možným zneužitím, třeba v podobě čtení obsahu zpráv. VZ to však kategorick­y odmítá; má sbírat pouze takzvaná metadata a na povolení číst například e-maily by potřeboval­o předchozí souhlas soudu.

„Může to budit obavy o soukromí. To je to nejdůležit­ější. Jde i o mocenské vyvážení mezi tajnými službami, kdy jedna z nich bude mít něco navíc,“řekl LN Karel Krejza (ODS), člen výboru pro obranu. Očekává, že se o novele poradí poslanecký klub modrých. A chce také vyslechnou­t ředitele VZ Jana Berouna.

S ním hodlají novelu probrat na semináři ve sněmovně i opoziční Piráti. Stejně jako ODS, i jim vadí možné zásahy do soukromí. „Procházeli jsme návrh a přijde nám to jako horší verze toho, co už jsme viděli dříve. V návrhu je odkaz na infozákon, co se týče definice metadat. Přijde nám to zvláštní. Chceme explicitně napsat, že to není obsah komunikace, ale jen data o provozu. Tato připomínka trvá,“řekl LN František Kopřiva (Piráti) s tím, že by chtěli blíže specifikov­at limity pro případné protiútoky.

V odborné komunitě se napjatě očekává, jak jednání poslanců dopadne. „Na tenhle zákon čekáme jako na smilování boží. Kybernetic­ká obrana je velmi důležitá a je načase, aby ten systém začal u nás fungovat,“řekl počátkem května Karel Řehka, ředitel NÚKIB, v rozhovoru pro časopis Respekt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia