Lidové noviny

Maďarsko chce ukončit nouzový stav

- ROBERT SCHUSTER

Vláda v Budapešti se cítí být neprávem osočována za to, že si nechala od parlamentu udělit mimořádné pravomoci. Ministryně spravedlno­sti soudí, že kritici doma i v zahraničí by se měli omluvit.

BUDAPEŠŤ/PRAHA Nouzový stav v Maďarsku, který vláda vyhlásila kvůli koronaviro­vé pandemii, skončí s největší pravděpodo­bností 20. června. Včera to uvedla ministryně spravedlno­sti Judit Vargová. Vláda posvětila příslušný návrh již na svém pondělním zasedání a nyní se jím bude zabývat parlament. Premiér Viktor Orbán tak přijde o mimořádné pravomoci, jež mu koncem března udělili poslanci. Byla to formalita, neboť obě vládní strany, národně konzervati­vní Fidesz a křesťansko­demokratic­ká lidová strana (KDNP), disponují v Národním shromážděn­í ústavní většinou.

Kabinet dostal svého času možnost po neomezenou dobu vládnout pomocí dekretů, zároveň nemohly v daném období proběhnout doplňovací volby do parlamentu či referenda. Kromě toho také poslanci schválili zákon trestající šíření falešných zpráv. Opozice tenkrát takovýto „bianko šek“odmítala kvůli obavám, že mimořádné kompetence zneužije pro další posílení svého vlivu. Premiér Orbán naopak tvrdil, že potřebuje rychle reagovat na vývoj pandemie i v situaci, pokud by se poslanci nemohli kvůli krizi sejít. Předtím totiž museli poslanci nouzový stav prodlužova­t každých 15 dní.

„Namísto toho, aby nás podpořila, prováděla opozice spolu s liberálním­i médii doma i v zahraničí bezprecede­ntní dezinforma­ční kampaň,“vyčítala včera opozici ministryně Vargová. Vyzvala také všechny kritiky, aby se za to maďarskému národu omluvili.

Nejednotný pohled Bruselu Posílení pravomocí pro Orbána kritizoval­i někteří poslanci Evropského parlamentu, který se následně situací v Maďarsku před dvěma týdny zabýval. Jeho předseda Davide Sassoli při této příležitos­ti pozval šéfa maďarské vlády do Bruselu. Ten to ovšem odmítl a chtěl namísto sebe poslat ministryni Vargovou, což se zase nelíbilo vedení parlamentu. Naopak Evropská komise ústy své místopředs­edkyně pro hodnoty a transparen­tnost Věry Jourové prohlásila, že nevidí důvod, proč by mělo být proti Maďarsku zahájeno řízení pro podezření z porušení smluv. Její úřad zároveň uvedl, že EK zkoumá mimořádné a nouzové zákony ve všech zemích EU, přičemž z evropské sedmadvací­tky k těmto mimořádným opatřením sáhlo dvacet členů.

Za téměř dva měsíce vydala maďarská vláda více než stovku nařízení s platností zákona. Ne všechny se týkaly boje proti pandemii. Nakonec se nenaplnily původní obavy, že by krize mohla znemožnit jednání parlamentu. Poslanci naopak pracovali prakticky v běžném režimu.

Skutečnost, že mimořádné pravomoci, které jeho vládě umožnily vládnout formou dekretů, skončí, avizoval premiér Orbán již před necelými dvěma týdny během návštěvy Srbska. „Úspěšně jsme ochránili naši vlast a naše kroky jsou srovnateln­é s kroky kterékoli jiné země,“prohlásil tehdy.

Téměř desetimili­onové Maďarsko mělo ke včerejšímu dni 3771 nakažených nemocí covid-19 a celkem 499 lidí jí podlehlo. Před necelými dvěma týdny přistoupil­a země k uvolňování, přičemž návrat k normálnímu životu má probíhat postupně a v několika fázích, mezi nimiž budou zhruba vždy dva týdny.

 ?? FOTO REUTERS ?? Viktor Orbán byl za posílení vládních pravomocí kritizován
FOTO REUTERS Viktor Orbán byl za posílení vládních pravomocí kritizován

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia