Lidové noviny

Musk své dítě přejmenova­l

- LOS ANGELES

Řada Američanů sledující život americké smetánky již dospěla do momentu, že tuší, jak napsat jméno dítěte Elona Muska X A A-12. Miliardář a jeho partnerka zpěvačka Grimes, vlastním jménem Claire Boucherová, ale nakonec museli své dítě přejmenova­t. Na výslovnost­i se přitom neshodují ani rodiče.

Podle zákonů amerického státu Kalifornie mohou křestní jména obsahovat pouze 26 písmen anglické abecedy, a není tedy možné, aby obsahovalo číslice. A ani děti miliardářů nejsou výjimky. V neděli zpěvačka oznámila změnu jména dítěte, učinila tak v odpovědi na dotaz jednoho ze svých fanoušků na sociální síti Instagram. Muskovo šesté dítě se nakonec bude jmenovat „X A A-Xii“. Podle Muskovy partnerky dokonce jméno za použití římských číslic „vypadá lépe“.

Spekulace se dlouho vedly i kolem významu jména. Jako první s vysvětlení­m přišel magazín Forbes. Podle jeho autorů je jméno kódem pro „X Ash Archangel“, protože písmeno „A“se v angličtině jmenuje „ash“a „Archangel“byl interním kódovým označením pro letadlo A-12 používané CIA. Rodiče však tyto informace nepotvrdil­i. Jejich fanoušci si tak museli počkat několik dní, než kanadská zpěvačka vysvětlila, že „X“ve jméně má význam „neznámé proměnné“, „A“má v mnoha jazycích význam „láska“a zároveň je elfským přepisem zkratky „AI“používané pro označení umělé inteligenc­e. Pro úřady problemati­cké „A-12“je pak označením zmiňovanéh­o letounu.

Podle Muska se však jméno vyslovuje jinak, než tvrdí jeho partnerka. Podle Grimes mají lidé vyslovovat „A“jako Ejáj, zatímco Musk uvedl, že svému dítěti říká Ash (Eš). X A A-Xii je prvním dítětem dvaatřicet­ileté zpěvačky a osmačtyřic­etiletého miliardáře. Musk má dalších pět dětí z prvního manželství – dvojčata Griffina a Xaviera a trojčata Damia, Saxona a Kai. mh

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia