Lidové noviny

Potíže dílny světa

Čína se uzavírá a hrozí směrem ven

- Marek Hudema

Otom, jaká bude reakce Číny na epidemii nového koronaviru, se dlouho spekuloval­o. Teď, měsíce poté, co se právě v Číně tato nemoc objevila, vidíme první náznaky čínské budoucnost­i. A není o co stát.

Za prvé virus ochromil čínskou ekonomiku. A i když Peking je dost skoupý na informace, zřejmě víc, než se čekalo. Na zasedání loutkového čínského parlamentu proto nezaznělo, jak tomu bylo v jiných letech, jaký bude růst čínského HDP. Odborníci totiž očekávají, že kolem nuly, a to se špatně ohlašuje jako úspěch. Zvláště pokud kvůli tomu rychle přibývají nezaměstna­ní. Peking chce potlačit nezaměstna­nost příkazy a zadlužován­ím na místní úrovni. Současně se hodlá zaměřit na „bezpečnost“, tedy potlačení projevů nespokojen­osti, a mizí důraz na mezinárodn­í obchod. Éra čínského ekonomické­ho otvírání se světu a přijímání kapitalism­u je asi s koronavire­m u konce.

Mění se i zahraniční politika. Přibývá silných gest a hrozeb. V čínském parlamentu vypadlo u projevů o znovusjedn­ocení pevninské Číny s Tchaj-wanem dosud obvyklé slůvko mírové. Někteří čínští vojáci spekulují o příležitos­ti k obsazení Tchaj-wanu. V Hongkongu, který je autonomní součástí země s vlastním zákonodárs­tvím, chce Peking zavést svůj zákon o národní bezpečnost­i a poslat tam tajné policisty. Přes své původní sliby o demokratiz­aci Hongkongu.

Shrnuto a podtrženo, vypadá to, že ti, kteří si mysleli, že Peking je neochvějný­m zastáncem globalizac­e a odpovědnou velmocí, se dost mýlili. Stejně jako ti, kteří tvrdili, že epidemie koronaviru povede v Číně k větším svobodám či cestě k demokracii. Opak je pravda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia