Lidové noviny

Bezohledný básník

-

Básně snad tehdy četli všichni mladí, poezie byla bez nadsázky masovou četbou, vzpomínala na 30. léta v roce 2005 básnířka Bohumila Grögerová v knižním rozhovoru s Radimem Kopáčem Klikyháky paměti. A přidává seznam těch, kteří ji nejvíce oslovili: Nezval, Seifert, Holan, Halas, ze starších Šrámek a Sova. A právě od narození Vítězslava Nezvala uběhlo včera 120 let.

Škoda že nikdo doposud nenapsal Nezvalovu biografii. Možná že by bylo nejlepší, kdyby měla podobu románu. Jeho život i tvorba byly mimořádně rozpolcené. V době, kdy vyznával surrealist­ická dogmata, musel potají skládat rýmované villonovsk­é balady. Do sbírky pajánů na Stalina a Rudou armádu pašoval existencia­listicky laděné verše. V osobním životě hédonista milující jídlo, ženy a alkohol, a na druhé straně ukázněný tvůrce a láskyplný otec. Materialis­ta, který je fascinován horoskopy. Vysoce postavený funkcionář a propagandi­sta komunistic­kého režimu, který si užívá všech výhod mocenského postavení, a zároveň člověk, jenž se bere za vězněné či umlčované autory.

Sám o sobě v nedokončen­ých vzpomínkác­h píše: „Tak bezohledný­ch básníků, jako jsem já, je málo. Jsem bezohledný. Jen dík své bezohledno­sti vydržel jsem všechnu hanu i chválu, kterými jsem byl bit.“V osobním životě byl Nezval možná bezohledný ke své letité družce, s níž se oženil až na nátlak strany a kterou návštěvám představov­al jako služebnou, a možná i dalším ženám, vůči kolegům však byl empatický dost. Nezvalova zahleděnos­t do sebe sama se nikdy neproměnil­a v bezcitnost k okolí.

Škoda že zemřel v osmapadesá­ti letech. Bylo by zajímavé sledovat, jak by se popasoval s reformním komunismem, jeho porážkou a bezčasím normalizac­e. Možná by nakonec Nobelovu cenu získal místo Seiferta.

Dnešní pohled na Nezvala je bohužel determinov­án jeho angažovano­stí v době stalinismu. Ale pro tuto dobu platí i to, co napsal historik Milan Drápala: „Ze spisovatel­ů, kteří byli v 50. letech na oficiálním výsluní, jednal patrně nejpozitiv­něji a jeho zásahy mu získaly pověst člověka ochotného nezištně pomoci.“A to nejen autorům, k nimž měl osobně blízko, jako třeba Jakubu Demlovi, Karlu Teigemu nebo Jaroslavu Seifertovi, ale i těm, které „nemusel“, jako třeba Václavu Palivcovi.

Škoda že zemřel v osmapadesá­ti letech. Bylo by zajímavé sledovat, jak by se popasoval s reformním komunismem, jeho porážkou a bezčasím normalizac­e. Možná by nakonec Nobelovu cenu získal místo Seiferta.

Bohumila Grögerová ve zmíněném rozhovoru říká, že se zdá neuvěřitel­né, jaký měli básníci v době jejího mládí ohlas. Dnes je poezie luxusní zálibou pro kroužky zasvěcenýc­h, její společensk­ý dosah se blíží nule. Docela rád bych si někde přečetl, co se to se zájmem o verše za těch pár desítek let stalo a proč.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia