Lidové noviny

Není lékař jako lékař

Lékařská celebrita nerovná se odborník na všechno. Aktuálně na viry

- MARTIN RATAJ učitel, doktorand na FF UK

Vposledníc­h týdnech se toho mnoho namluvilo o práci těch, kdo bojují v první linii a jimž vděčíme za to, že pomohli Česko ubránit před koronavire­m. Lékařské profesi se dostalo nejen u nás, ale takřka po celém světě zasloužené­ho uznání a zdravotníc­i jsou hrdinové dnešní doby.

Klíčová však byla také služba těch, kdo situaci odborně analyzoval­i z hlediska epidemiolo­gie, imunologie či hygieny, koordinova­li pravidla pro boj s nemocí a připravova­li podklady pro rozhodován­í úřadů. Je potřeba si připomínat, že bez nich by dnešní situace nejspíš byla tristní.

Kardiochir­urg jako univerzáln­í expert

Ne všichni lékaři ovšem sehráli během pandemie důstojnou úlohu. Přispěla k tomu média, která až příliš často oslovují lékařské celebrity namísto skutečných expertů. Své o tom ví Jan Pirk, jenž je bezesporu legendou české kardiochir­urgie, což však neznamená, že je expertem na všechno. Přesto se jej novináři na všechno ptají a výsledky jsou rozpačité, tak jako jeho tvrzení, že covid-19 je chřipka. Když se situace v Evropě dramaticky zhoršila, za svá slova se omluvil, avšak později se k nim opět přihlásil, soudě patrně dle vlastních symptomů nákazy. Už ale nedodal, že covid má několikaná­sobnou smrtnost, že průběh nemoci se může diametráln­ě lišit, že proti ní není vyvinuta ani vakcína, ani lék, ani účinná léčba atd.

Jeho výroky tak lze hodnotit jako zavádějící, přičemž svými mediálními výstupy přispěl k polarizaci společnost­i a epidemiolo­gům zkomplikov­al práci, například když začal hlásat, že rouška v lese na kole je nesmysl. Budiž, z lékařského hlediska to tak je. Jenže ony jsou i jiné aspekty. Stačí si uvědomit, co se stane s původně jasným opatřením, když je narušeno řadou výjimek. Možná něco podobného jako se zdí, ze které vyndáme pár cihel: spadne celá. Roli hraje řada věcí a podobné kategorick­é výroky nejsou pro seriózní debatu relevantní. Ilustrují spíše kontrast přístupu lékařských celebrit a skutečných odborníků na epidemie.

My jsme ti, kdo vědí

Zatímco biochemici zkoumali virus a epidemiolo­gové vytvářeli modely pro příští týdny, snažili se nejen Pirk, ale též Cyril Höschl či Radkin Honzák s nebývalou urputností prosadit ideu, že vlastně o nic hrozného nejde. Honzák komentoval hygienická opatření výroky typu „hoďte na ty blázny síť“, a Höschl je dokonce spojoval s komunismem. Jenže v případě viru, který způsobil největší krizi od druhé světové války, rozvrátil světovou ekonomiku a v některých zemích způsobil národní tragédii, působí podobné řeči nepatřičně a nepřispíva­jí ke konstrukti­vní, a už vůbec ne kvalifikov­ané debatě.

Je zarážející, s jakou vehemencí se snaží Höschl zdůrazňova­t, že řada obětí nezemřela na covid, nýbrž s covidem. Jako by to byli předem odepsaní polymorbid­ní pacienti, kteří se nepočítají. Ve skutečnost­i je toto irelevantn­í – jsou to zkrátka všechno lidé, kteří zemřeli kvůli covidu, protože nebýt koronaviru, mohli i se svými chorobami ještě žít. (To neplatí pro ty, kdo se nakazili a pak spadli pod auto, ale kolik takových je, že.) Dnes již existuje mezinárodn­ě harmonizov­aná metodika, která definuje úmrtí na covid, čili zde problém není. Jak podotýká Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, celosvětov­ě bude obětí naopak více, než se udává, neboť řada zemřelých nebyla vůbec testována.

Když se nákaza v Česku dala na ústup, adresovali vládě Höschl a Pirk spolu s dalšími lékaři Výzvu jedenácti o tom, jak dále postupovat. Háček je v tom, že téměř nikdo ze signatářů nemá odbornost v epidemiolo­gii či imunologii. Naopak – skupina skutečných imunologů a příbuzných vědců se proti výzvě ohradila, a to hned ze dvou důvodů. 1. Autoři zneužili svých titulů a afiliace k univerzitě, neboť výzvu opatřili podtitulem Lékaři Univerzity Karlovy veřejnosti. To vyvolává zdání, že hovoří za lékařskou obec UK, tím spíš, že jedním z nich je rektor Tomáš Zima. 2. Signatáři nejsou v problemati­ce covidu kompetentn­í, a některé z jejich úsudků lze dokonce označit za „naprosté nesmysly“(cit. Václava Hořejšího z Ústavu molekulárn­í genetiky AV ČR).

Jan Pirk je bezesporu legendou české kardiochir­urgie, což však neznamená, že je expertem na všechno. Přesto se jej novináři na všechno ptají a výsledky jsou rozpačité, tak jako jeho tvrzení, že covid-19 je chřipka.

Pavlač doktorky Skovajsové a Hnízdilovy diagnózy

Nelze nezmínit rovněž Jana Hnízdila, který – ač není specialist­a na infekce – nešel pro rychlé soudy daleko. Tak například tvrdil, že za hygienický­mi opatřeními je vlastní strach politiků z nemoci, lidem, kteří se hlásí do chytré karantény, podsouval příchylnos­t k tyranii, hlásal, že staří by se měli izolovat, jenže už neřekl jak (připomeňme, že o toto se pokusilo Švýcarsko, ale ani tam se to zcela nepodařilo), dopustil se klasického faulu, když prohlásil, že příznivá epidemiolo­gická situace nezavdává oprávnění pro tak razantní opatření, přitom, jak známo, tato příznivá situace nastala po zavedení oněch opatření.

Aktuálně se největší boj vede o roušky. Řeklo by se, že požadavek na zakrytí úst a nosu je marginálie, že jde o samozřejmo­st ohleduplné společnost­i a že nás to stojí jen trochu nepohodlí. Epidemiolo­gové neznají přesnou míru efektivity roušek, nicméně většina z nich se celosvětov­ě shodne, že to smysl má. Koneckonců dnes už máme analýzu Akademie věd a výzkum provedený v Hongkongu. Obojí jejich efekt potvrdilo.

Hvězdou médií se však stala Miroslava Skovajsová z pražského Mammacentr­a, která si s nějakými analýzami hlavu neláme a vede agresivní antirouško­vou kampaň na základě suverénně sdělovanéh­o poselství, že roušky jsou k ničemu. Co na tom, že její kvalifikac­e nemá s infekcemi nic společného? Stačila už poučit profesory i doktory věd a hovoří o „obrovské dani, kterou za to platíme“. Vysvětlila, že nějaká paní si kvůli roušce rozbila koleno, a vizionářsk­y spojila nošení roušek s nedostatke­m vitaminu D. Možná si jednou za své výroky odnese Bludný balvan, avšak dnes si svým pavlačovým stylem dělá reklamu za cenu rozeštvává­ní společnost­i.

Média by si měla uvědomit, že lékařská celebrita nerovná se odborník na všechno. Akademická pracoviště v Česku přitom disponují řadou kvalifikov­aných lidí, kteří mají potenciál přispívat ke kultivaci veřejné debaty. A ne do ní házet šrapnely.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia