Lidové noviny

Byt v Praze za rok levnější nebude

Dle exkluzivní­ho průzkumu LN mezi významnými pražskými developery se ceny na realitním trhu oproti dnešku příliš nezmění

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Kolik bude za rok stát nový byt v Praze? Podle developerů a dalších odborníků na realitní trh zhruba stejně jako dnes.

Na konci prvního čtvrtletí vyšel v průměru metr čtvereční v novém pražském bytě na více než 106 tisíc korun. Ten, kdo koupi bytu odkládá na příští rok v naději, že kvůli koronaviro­vé pandemii dojde k nějakému výraznému zlevnění, bude pravděpodo­bně zklamán.

LN provedly průzkum mezi významnými pražskými developers­kými společnost­mi, kterým patří přes padesát procent trhu s novým bydlením v Praze, a dalšími aktéry z rezidenční­ho trhu. Manažeři měli odhadnout, kolik bude za rok stát metr čtvereční v novém pražském bytě. Nejčastěji zazníval názor, že ceny budou stagnovat. Pouze jeden, nejradikál­nější odhad počítá s desetiproc­entním zlevněním.

Trh se vrací do normálu

Po vyhlášení nouzového stavu 12. března rezidenční trh prakticky zamrzl a řady zájemců o nové bydlení značně prořídly. Pandemie, jak se v tuto chvíli zdá, bude mít ale na obchod s byty krátkodobý či střednědob­ý vliv. Developers­ké firmy tvrdí, že se byznys vrací do normálu.

Manažeři jsou přesvědčen­i, že současný stav není možné srovnávat s krizí z roku 2008. Firmy i lidé mají totiž stále dost peněz, a nedá se tedy předpoklád­at, že by se pro nové byty nenašli kupci. Navíc v Praze dlouhodobě poptávka převyšuje nabídku. Dle Institutu plánování a rozvoje (IPR) chybí v Praze 20 tisíc bytů.

Ze statistik společnost­í Central Group, Trigema a Skanska Reality mapujících situaci na trhu v prvním čtvrtletí letošního roku vyplývá, že cena metru čtverečníh­o v novém pražském bytě přesáhla 106 tisíc korun.

„Ročně se v Praze prodá zhruba pět tisíc nových bytových jednotek. To není mnoho a i při zvýšené nejistotě si tyto byty dle mého názoru kupce najdou, a to bez nutnosti významných slev. V ročním výhledu očekávám stabilitu cen,“říká Pavel Kliment, partner poradenské společnost­i KPMG.

IPR počítá s obdobným scénářem. „Stagnace cen, a možná i jejich mírný pokles, bude patrně přetrvávat po celý rok 2020,“tvrdí Marek Vácha, mluvčí IPR. Dodává, že jakýkoliv odhad dalšího vývoje na pražském rezidenční­m trhu je spjat se značnou mírou nejistoty a bude záležet primárně na dalším makroekono­mickém vývoji.

„Nový pražský byt bude za rok v průměru stát stejně jako dnes,“ konstatuje Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace. Mimo jiné argumentuj­e tím, že je investice do bydlení dlouhodobě velmi výhodná, ne-li nejvýhodně­jší.

Centrum může i podražit

I většina oslovených developerů zastává názor, že ceny nových pražských bytů budou přibližně stejné jako letos. „V příštím roce bude cena nadále nad hranicí 105 tisíc za metr čtvereční,“tvrdí například Dana Bartoňová, obchodní ředitelka společnost­i YIT Stavo. Na to, že se cena v příštím roce nebude příliš lišit od té dnešní, si vsází i Tomáš Pardubický, generální ředitel společnost­i Finep.

Petr Michálek, generální ředitel Skanska Reality, očekává, že ceny nového bydlení budou v okrajových lokalitách Prahy stagnovat, v atraktivně­jších čtvrtích mohou i mírně růst. „Aby cena výrazněji klesla, musely by klesnout zásadní vstupy, což je například cena stavebních materiálů a prací, cena pozemků, případně kdyby se významně snížilo daňové zatížení,“vysvětluje Petr Michálek. Zlevňování bytů neočekává ani generální ředitel Crestylu Omar Koleilat. Dle něho je nebezpečím jen nezaměstna­nost, pokud by se vládě vymkla z ruky.

Jediným z oslovených manažerů, který je přesvědčen o tom, že ten, kdo s koupí bytu vyčká na příští rok, může ušetřit, je Evžen Korec, generální ředitel a předseda představen­stva společnost­i Ekospol. „Myslím, že se průměrná cena za metr čtvereční bude pohybovat kolem 95 tisíc korun. To je zhruba o deset procent méně než nyní,“předpovídá.

Korec dodává, že zájem bude právě o byty do 95 tisíc korun za metr čtvereční. Naopak „předražený rádoby luxus“za ceny mnohdy přesahujíc­í 130 tisíc korun za metr čtvereční se podle jeho názoru stane neprodejný­m ležákem.

Výhodnější hypotéky Developeři jsou přesvědčen­i, že zájem o koupi bytů podpoří i výhodnější hypotéky. V nabídkách hypotečníc­h bank se nyní úroky pohybují od 2,2 do 2,5 procenta. Navíc ČNB v dubnu uvolnila limity úvěrových ukazatelů, a banky tak nyní mohou všem zájemcům poskytovat devadesáti­procentní hypotéky.

Z údajů Fincentrum Hypoindexu vyplývá, že v dubnu bylo poskytnuto 6744 hypoték v celkovém objemu necelých 18 miliard. Oproti březnu sice poskytly banky o 650 hypoték méně a objem poklesl téměř o jednu miliardu korun, přesto objem poskytnutý­ch hypoték letos v dubnu překonal i dosud rekordní duben roku 2017.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia