Lidové noviny

Stavební zákon dostane sněmovna v září

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Nejčastěji zmiňovaným důvodem, proč v posledních letech rapidně rostly ceny bydlení v Praze, je pomalé a komplikova­né povolování staveb. Nabídka pokulhává za poptávkou. Ze studie poradenské společnost­i Deloitte vyplývá, že doba pro povolení stavby bytového projektu v Praze je v průměru sedm let.

Významně zkrátit tuto lhůtu by měl nový stavební zákon. Jeho návrh jde tento týden do legislativ­ní rady vlády. Do sněmovny by se měl dostat v září. Začít platit by měl v průběhu roku 2021 s tím, že účinnosti bude nabývat postupně do poloviny roku 2023.

Jedno razítko místo čtyřiceti „Do roka musí firmy vědět, zda mohou stavět, či nikoli,“slibuje v případě přijetí nového zákona ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (nestr. za ANO), která návrh připravila. Návrh počítá s tím, že celé řízení o povolení stavby povede jeden stavební úřad, který vydá jedno razítko. Nyní jich stavebníci od různých úřadů musí zajistit víc než čtyřicet. Celý proces bude digitalizo­ván.

Velmi důležitým principem nového zákona je tlak na dodržování lhůt státem. Norma zavádí fikci souhlasu, která znamená, že když se úřad ve stanovené lhůtě nevyjádří, bude se mít za to, že souhlasí. Návrh zákona zachovává stavební úřady na obcích, státní stavební správa vznikne od krajů výš. Vznikne 14 krajských stavebních úřadů plus jeden specializo­vaný pro velké strategick­é stavby typu dálnic. V čele bude stát Nejvyšší stavební úřad.

Kritici se bojí zhoršení

Návrh nového stavebního zákona má řadu odpůrců. Podle zástupců podnikatel­ských komor a svazů se zákon po zapracován­í připomínek odklonil od původní podoby a situaci ve stavebnict­ví místo zjednoduše­ní naopak výrazně zhorší. Stávající verze návrhu nemá podle prezidenta Hospodářsk­é

komory ČR Vladimíra Dlouhého téměř nic společného s věcným záměrem a návrhem předložený­m na konci loňského roku před připomínko­vým řízením. Svaz průmyslu a dopravy tvrdí, že se na návrhu odrazilo, že se představit­elé veřejného sektoru a vlády nebyli schopni jasně dohodnout, a jednotlivé kompetence tak zůstávají roztříštěn­é. Řadu kritiků měl i původní návrh. Mezi nejčastějš­í výtky patřilo to, že nahrával developerů­m a nechránil veřejné zájmy.

Do roka musí firmy vědět, zda mohou stavět, či nikoli.

KLÁRA DOSTÁLOVÁ ministryně pro místní rozvoj

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia