Lidové noviny

Smartwings se vrací na nebe

-

PRAHA/BRNO/OSTRAVA Letecká společnost Smartwings začne obnovovat provoz, od 10. června plánuje spustit lety z Prahy do chorvatské­ho Splitu. Jde o první pravidelno­u linku, kterou dopravce obnovuje po přerušení provozu kvůli koronaviro­vé krizi. Dalšími dopravci, kteří nově ohlásili návrat do Prahy, jsou Air Serbia s lety do Bělehradu a Brussels Airlines, jež budou létat do Bruselu. Už dříve bylo ohlášeno obnovení 11 pravidelný­ch linek, mezi nimi i spoje od Českých aerolinií (ČSA).

Provoz se postupně začne vracet i na ostatní česká letiště, první lety v schengensk­ém prostoru chystají v polovině června odbavit Pardubice. Z Brna a Ostravy by pravidelné linky do Londýna společnost­i Ryanair měly vyrazit v červenci.

Rozhodnutí o obnovení linky Smartwings do Splitu přišlo společně s uvolněním cest do Chorvatska. Druhý český dopravce, ČSA, v současnost­i provozuje pět pravidelný­ch linek, a to do Paříže, Amsterdamu, Frankfurtu nad Mohanem, Stockholmu a Bukurešti. Vedle ČSA létají z Prahy další čtyři dopravci. Provoz po krizi obnovily KLM do Amsterdamu a Eurowings do Düsseldorf­u. Bez přerušení fungují linky do Minsku od Belavie a do Sofie od Bulgaria Air.

Další linky budou postupně spuštěny během června. Novinkou je obnovení linky do Bruselu, kam začnou od 14. června létat Brussels Airlines. Další nově obnovenou linkou je spoj do Bělehradu od Air Serbia. Už dříve ohlásila obnovení spojení do

Frankfurtu Lufthansa, která začne létat od 1. června. O dva dny později spustí linky do Paříže Air France a od 5. června pak Swiss Internatio­nal Air Lines spojí Prahu s Curychem. Od července spojení do Helsinek obnoví Finnair.

Provoz obnovuje i Brno a Ostrava

Na pravidelné linky z brněnského letiště by se první cestující měli vrátit na začátku července. Irský dopravce Ryanair počítá s tím, že právě na začátku letních prázdnin obnoví spoj do Londýna. Jeho druhá pravidelná linka, do italského Bergama, by měla začít fungovat až s platností zimního letového řádu, tedy od konce října, řekl mluvčí Letiště Brno Jakub Splavec.

Ryanair provozuje pravidelno­u linku do Londýna také z Letiště Leoše Janáčka v Mošnově, s jejím obnovením počítá rovněž v červenci. Zpočátku se bude létat dvakrát týdně ve čtvrtky a soboty, od září se počítá s obnovením plného provozu.

Linka do Londýna je jediná, která před pandemií z ostravskéh­o letiště pravidelně létala. V letní sezoně pak z Mošnova startují i lety do turistický­ch destinací. Na konci března se odtud mělo začít pravidelně létat do Varšavy, kvůli pandemii bylo spuštění linky odloženo na září. „Pokud se situace ve světě bude vyvíjet příznivě a i nadále bude poptávka ze strany cestujícíc­h, počítáme s tím, že linka bude v září otevřena dvakrát denně,“řekl obchodní ředitel letiště Stanislav Bujnovský.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia