Lidové noviny

Odešel Král hazardu

- IVANA PEČINKOVÁ

HONGKONG/PRAHA V Hongkongu včera ve věku 98 let zemřel jeden z nejbohatší­ch lidí Asie – miliardář Stanley Ho, přezdívaný Král hazardu. S několika společníky v 60. letech v bývalé portugalsk­é kolonii Macao rozjel hráčský byznys vynášející pohádkové zisky. Jeho úmrtí oznámila dcera Pansy Ho před nemocniční­m sanatoriem, kde strávil své poslední hodiny.

Bonviván z Macaa

Stanley Ho Hung-sun se narodil v Hongkongu. Základy svého impéria začal stavět během druhé světové války, kdy pašoval luxusní zboží mezi Čínou a Macaem. Peníze pak investoval mimo jiné do stavebního průmyslu. Podnikání, a to na mezinárodn­í úrovni, má v rodinném klanu Hoů velmi hluboké kořeny. Stanleyho pradědeček byl v polovině 19. století významným nizozemsko-židovským podnikatel­em na území Hongkongu. Do širší rodiny patřil i slavný herec a zápasník Bruce Lee.

Ho si po 40 let si užíval výsady monopolu v oblasti hazardních her. I po jeho zrušení v roce 2002, tři roky poté, co se Macao stalo součástí Číny a trh hazardních her se otevřel zahraniční konkurenci, se mu podařilo udržet dominanci. Obrovské zisky přinášely Hoovi i výstavba hotelů či provozován­í lodních linek mezi Macaem a Hongkongem.

Podle britského deníku The Guardian dnes jeho společnost SJM Holdings (Sociedade de Jogos de Macau Holdings) provozuje 21 kasin v Macau a bezpočet dalších v asijských zemích včetně jednoho v Severní Koreji. Majetek impéria SJM představuj­e podle odhadu agentury Bloomberg 14,9 miliardy dolarů (asi 367 miliard korun).

Ho oficiálně odstoupil ze svých pozic v SJM Holdings v roce 2018 ve svých 96 letech. V posledních letech už ve svém impériu žádný vliv neměl. O ten jej připravily děti, jichž měl se čtyřmi manželkami 17. Čínská média ovšem připomněla, že není jisté, zda všechny ženy, které Ho označil za své manželky, jimi skutečně byly.

Spojení se zločinem

The Guardian s odvoláním na americké zdroje napsal, že Hoovi pomáhaly k udržování vlivu v Macau a Hongkongu také jeho vazby na organizova­ný zločin. Jeho kasina byla po léta spojována se zločinecký­mi syndikáty nejtěžšího kalibru 14 K a Sun Yee On. Žádné obvinění však nebylo nikdy prokázáno.

Nicméně v roce 2010, po dlouhém vyšetřován­í, vydal regulátor hazardních her státu New Jersey 74stránkov­ý závěr poukazujíc­í na propojení s takzvanými triádami, jak se zločinecký­m gangům v Asii říká. Ho pomáhal rozmachu zločinu prostředni­ctvím svých VIP hráčských klubů.

 ?? FOTO REUTERS ?? Mezi dětmi. Se čtyřmi manželkami jich měl Stanley Ho sedmnáct.
FOTO REUTERS Mezi dětmi. Se čtyřmi manželkami jich měl Stanley Ho sedmnáct.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia