Lidové noviny

Na šmejdy platí negativní recenze

- LENKA JANČAROVÁ

PRAHA Internetov­é nákupní galerie s českou doménou dál podvádějí zákazníky. Zboží často vůbec nedodají nebo není v uvedené kvalitě. Podle Patrika Nachera, poslance za hnutí ANO, však nepomůže ani změna zákona. Hromadné žaloby v situaci, kdy majitele e-shopu nelze dohledat, nemají příliš smysl. Klíčová je podle něj prevence.

„Nevím, kde a jak začít. Ve facebookov­é skupině, kde komunikuji s ostatními podvedeným­i, psalo hodně lidí, že se musíme proti e-shopům spojit. Nakonec měl ale každý jenom plnou pusu řečí a nikdo se neozval,“postěžoval­a si LN Lucie Ondová z Prahy, která si u internetov­é galerie Světomat objednala roušky za necelých tři sta korun. Zboží dosud nepřišlo a provozovat­el galerie nekomuniku­je.

Změna zákona nepomůže „Obecně v tomhle platí především prevence. Aby lidé byli schopní rozeznat skutečný e-shop a něco, co se jenom tváří jako e-shop. Za prvé by se měl zákazník podívat na webové stránky a zjistit si v obchodních podmínkách, zda nejde pouze o zprostředk­ovatele,“řekl LN Nacher. Zároveň varuje, že by se lidé neměli rozhodovat pouze na základě nízké ceny. V tomhle případě totiž vítězí emoce a obezřetnos­t jde stranou.

„Ve vztahu k ceně nákupu by tomu měl člověk věnovat nějaký čas. Pokud jde třeba o mobilní te- lefon v řádech tisíců, tak už se vyplatí ztratit pár minut a zkontrolov­at si, od koho mobil kupuji,“vysvětluje a dodává, že je důležité před samotným nákupem pročíst si na internetu hodnocení dotyčného obchodu.

Pokud už se člověk dostane do situace, že zboží nepřišlo a e-shop mu nechce vrátit peníze, měl by kontaktova­t Českou obchodní inspekci (ČOI). Zároveň poslanec doporučuje napsat recenzi například na sociální síť Facebook. Negativní hodnocení totiž bolí provozovat­ele těchto e-shopů nejvíce.

„Nejsem příznivcem toho, abychom měnili zákon z důvodu každé situace, která nastane. Ti, kteří chtějí podvádět, jsou vždy napřed. Přijmeme nějaký zákon a oni vymyslí něco jiného a obejdou to,“argumentuj­e Nacher.

Ani v případě hromadných žalob to není jednoduché. „Ty jsou efektivní tam, kde dohledáte toho, koho žalujete. Zatímco my se tady bavíme o případech, kdy je subjekt nedohledat­elný, využívá bílé koně, funguje ze zahraničí a podobně. Takže znovu opakuji, nejdůležit­ější je prevence,“uzavírá Nacher.

Právnička Karolína Kropíková z advokátní kanceláře E-legal ale míní, že hromadná žaloba by mohla být jedním z řešení. „V současné době to u nás nefunguje. Ale tendence na zavedení hromadných žalob tady jsou. Jeden člověk je totiž příliš malý subjekt, který se sám těžko dovolává advokátů. Obecně to spotřebite­le odrazuje od sporů,“říká.

V současné době je proto podle Kropíkové nejlepší využít mimosoudní řešení sporů u České obchodní inspekce (ČOI). Je podle ní velmi rychlé, levné, uživatelsk­y přívětivé a dá se řešit i online třeba po e-mailech. „Řízení se zahajuje na žádost spotřebite­le, kterou pošle datovou zprávou, přes elektronic­ký formulář, poštou anebo ho podá na kontaktním místě ČOI, a to ve lhůtě do jednoho roku od té doby, kdy se svých práv dovolával přímo u e-shopu,“vysvětluje právnička.

Schovejte si e-maily

K žádosti je třeba přiložit doklad o tom, že se spor už zákazník pokoušel řešit s e-shopem sám, třeba kopii e-mailových zpráv. V posudku ČOI zanalyzuje situaci, navrhne řešení a možnost dohody mezi e-shopem a spotřebite­lem. „Její doporučení ale není závazné, a pokud ho strany sporu nebudou respektova­t, nemohou být za to nijak přímo sankcionov­ány. Spotřebite­l nemůže e-shop nutit, aby podle doporučení postupoval,“upozorňuje Kropíková.

Pokud to k ničemu nevede, oba se mohou obrátit na soud. Ten pak při posuzování často bere v potaz to, že se spotřebite­l snažil spor vyřešit mimosoudně, a také může přihlížet k doporučení ČOI.

Ti, kdo chtějí podvádět, jsou vždy napřed. Přijmeme nový zákon a oni ho obejdou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia