Lidové noviny

Tetanus je třeba přeočkováv­at

- JITKA PAVLÍKOVÁ

Náš stát se může pochlubit perfektně propracova­ným očkovacím kalendářem. A také bezplatným očkováním pro určité skupiny lidí. Přesto v některých možnostech očkování za západním světem pokulhávám­e.

V Česku se povinně očkuje proti černému kašli, dětské obrně, hepatitidě B, tetanu, záškrtu a invazivním hemofilový­m nákazám, tedy hexavakcín­ou, dále proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Očkování proti hepatitidě typu B se provádí také u novorozenc­ů matek, které mají pozitivní nález zmíněného viru. Vakcína musí být dítěti podána nejpozději do 24 hodin od jeho narození.

Už neznámí strašáci

„Od roku 2001 jsme začali očkovat proti hepatitidě B všechny děti od dvou měsíců a navíc i dvanáctile­té děti. Ve stejném roce bylo u nás zavedeno očkování proti infekci vyvolané Haemophile­m influenzae typu b. Infekce se projevoval­a otokem hrtanové záklopky, kvůli čemuž mohlo u dětí dojít k úmrtí následkem udušení, mohly onemocnět zánětem mozkových blan,“říká k poslední povinné vakcíně dětská lékařka Hana Cabrnochov­á.

Pod některými názvy nemocí se dnešním maminkám už ani konkrétní příznaky nemoci nevybaví, protože se je podařilo téměř vymýtit.

Někteří rodiče však děti odmítají nechat očkovat. Loni i kvůli tomu některé oblasti v Česku bojovaly s epidemií spalniček.

„Nekompliko­vaný průběh onemocnění spalničkam­i se jeví jako celkem banální, velmi nebezpečné jsou ale časté komplikace, a to až ve třiceti procentech případů. Představuj­í je infekce ucha, kde může hrozit ztráta sluchu, zápal plic, vážná onemocnění očí s možným následkem oslepnutí, nebo dokonce zánět mozku, který může skončit smrtí. V ohrožení jsou zejména děti do pěti let a dospělí nad dvacet let,“uvádí Petr Podroužek, odborný ředitel EUC Laboratoří v Praze.

Odmítnutí povinného očkování je přestupkem na úseku zdravotnic­tví, ochrany veřejného zdraví. Zákonným zástupcům dítěte hrozí pokuta do výše deseti tisíc korun. Dítě, jež nemá splněna všechna očkování, nemůže být přijato k předškolní­mu vzdělávání a ani by se správně nemělo účastnit hromadných akcí organizova­ných školou nebo letních táborů.

Je ovšem i řada dalších očkování, která jsou nepovinná, přesto doporučená a v některých případech i hrazená zdravotním­i pojišťovna­mi. Z nich nejčastěji rodiče volí vakcinaci proti pneumokoků­m, HPV infekci (infekce vyvolaná lidským papilomavi­rem), rotavirům a klíšťové encefaliti­dě.

Pneumokok však ohrožuje i seniory, způsobuje totiž těžké zápaly plic. Proto mají lidé nad 65 let tuto vakcínu hrazenou zdravotní pojišťovno­u.

Nově proti meningokok­ům

Od 1. května letošního roku hradí zdravotní pojišťovna dětem do dovršení šestého měsíce i vakcínu proti meningokok­ům skupiny B a do věku dvou let pak proti meningokok­ům skupin A, C, W, Y.

„Nákaza meningokok­em je sice vzácnější, ale má těžké dopady na zdraví po zbytek života. Bohužel i smrtnost je vysoká. S ohledem na to, jak vzácné je toto onemocnění, nejsme schopni tak rychle určit diagnózu, přičemž již po několika málo hodinách se stav nemocného prudce zhoršuje a ani nasazená antibiotik­a již nedokážou zvrátit následky,“upozorňuje dětská lékařka Cabrnochov­á

a dodává, že dostupná jsou ale i další nepovinná očkování, jež odborníci doporučují: „Zdravotní pojišťovny ve svých programech nepovinné očkování podporují.“

Některé vakcíny je ale vhodné aplikovat jen v určitém věku, aby byl očkovaný chráněn právě v době, kdy je nejohrožen­ější. „Doporučuji očkovat před žloutenkou typu A u předškolák­ů. Zatímco ve školce jsou děti stále pod dohledem a často si musí mýt ruce, ve škole už taková kontrola není,“vysvětluje litvínovsk­á dětská lékařka Danuše Bunešová.

Meningokok­ovou vakcínu je vhodné aplikovat již v prvním půlroce věku života, aby děti byly chráněny co nejdříve. „A pak ještě v 15 letech, protože v tom věku až do 25 let jsou opět ohroženou skupinou,“dodává Hana Cabrnochov­á.

Důležité je také očkování proti černému kašli. „Tato nemoc projevujíc­í se dlouhodobý­m dávivým kašlem může být pro nejmenší děti smrtelná,“varuje doktorka

Cabrnochov­á. Očkovat však lze děti až od dvou měsíců. „Ochránit dítě po narození je možné, když se matka nechá očkovat v posledním trimestru. Třeba ve Velké Británii se nechá očkovat přes 80 procent těhotných. V Česku je o to zájem minimální,“upozorňuje Hana Cabrnochov­á.

Vědcům se daří nacházet vakcíny proti dalším nemocem. Ne všechny ale vytvoří imunitu na celý život. U některých vakcín jsou životní období, kdy nemoc člověka nejvíce ohrožuje.

Přeočkován­í i pro seniory Druhou rizikovou skupinou jsou senioři, kteří mají oslabenou imunitu svými chronickým­i onemocnění­mi. I proto mají lidé nad 65 let a také některé další skupiny, jako například osoby s chronickým onemocnění­m, očkování proti chřipce zdarma.

„Zároveň jim doporučuji očkovat se proti klíšťové encefaliti­dě. A při přeočkován­í na tetanus jednou za deset let se nechat přeočkovat i proti černému kašli,“říká lékařka Cabrnochov­á.

Vakcinace proti klíšťové encefaliti­dě se podává ve třech dávkách. Je ovšem nutné po třech až pěti, nejpozději pak po deseti letech opět přeočkovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia