Lidové noviny

Nové fáze boje se slepotou

-

Schéma lidského oka

Schéma umělého oka nahradila dutá vlákna vyplněná tekutou slitinou galia a india. Svazkem těchto vodičů se v budoucnu připojí umělé oko ke zrakovému nervu. Zatím ale předává snímaný signál ke zpracování do počítače.

V přední části je oko vybavené čočkou a automatick­ou clonou sloužící jako zornice. Vnitřek vyplňuje elektrolyt­ický roztok.

Hodiny místo desetiletí Hongkongsk­é umělé oko se v mnohém vyrovná lidskému. Lidské oko zabírá ve vertikální­m směru zorné pole pod úhlem 130°. Hongkongsk­á sítnice zajistí umělému oku zorný úhel 100°.

Každý pór v membráně se aktivuje, když na něj dopadá aspoň devadesát fotonů za sekundu. I to je hodnota srovnateln­á se světločivn­ou buňkou. Odezva póru na světelný záblesk přichází za devatenáct tisícin sekundy a po čtyřiadvac­eti tisícinách sekundy je pór připraven k zachycení dalšího signálu. Také tyto parametry jsou srovnateln­é s lidskou sítnicí, jejímž buňkám totéž zabere zhruba desetinu sekundy. V sítnici lidského oka se na centimetru čtverečním tísní v průměru deset milionů světločivn­ých buněk. Hustota pórů na umělé sítnici je dokonce padesátkrá­t vyšší.

Přesto musí hongkongsk­é umělé oko urazit ještě dlouhou cestu, než bude možné uvažovat o jeho použití jako náhrady za oko zničené chorobou nebo úrazem. Postup pro leptání pórů je nesmírně složitý a drahý. Také „nervy“z vláken plněných tekutým kovem musí zeštíhlet na pouhou setinu stávající tloušťky. Nejasná je i životnost sítnice. V laboratoři vydržela v testech pracovat devět hodin. Jako náhrada oka však musí fungovat bez poruch několik desetiletí.

Po vzoru obojživeln­íků

Při hledání léčby pro nemocnou sítnici oka nesázejí vědci jen na jednoho „koně“. V posledních letech slaví úspěchy genová terapie. Uspěla při léčbě některých dědičných očních onemocnění, když vědci dodali do buněk sítnice nenarušený gen, a tím je zachránili před zánikem.

Genová terapie hledá řešení i pro pacienty, kterým už nemoc světločivn­é buňky sítnice kompletně zničila. U zvířat se podařilo vnést do nervových buněk sítnice geny pro syntézu bílkovin reagujícíc­h na světlo tvorbou elektrické­ho náboje. Vzruch se tak generuje přímo v nervové buňce, odkud putuje zrakovým nervem do mozku. Zatím se ale vědci potýkají s malou citlivostí takto upravených nervových buněk. Světločivn­é buňky sítnice reagují v milionkrát širším rozsahu intenzity osvětlení.

Inspiraci nabízí regenerace sítnice u některých živočichů. Ryby si dokážou v sítnici obnovit zaniklé buňky a některým obojživeln­íkům doroste celá zničená sítnice. Vědci proto studují geny těchto zvířat. Doufají, že aktivací odpovídají­cích genů donutí k zahojení také sítnici lidskou.

Transplant­ace buněk

Velké naděje vkládají lékaři do léčby poškozené sítnice buňkami vypěstovan­ými v laboratoři. Zde došli nejdál japonští vědci, kteří hlásí výsledky prvních klinických zkoušek. Seniorům se sítnicí poškozenou tzv. makulární degenerací odeberou buňky kůže a promění je na buňky podobné buňkám embrya. Používají speciální proceduru, za jejíž objev dostal japonský biolog Šin’ja Jamanaka v roce 2012 Nobelovu cenu. V laboratoři tak vzniká z kůže jakási univerzáln­í buněčná surovina označovaná jako indukované pluripoten­tní kmenové buňky. Z těch lze v laboratoři vypěstovat jakýkoli typ buněk lidského organismu.

Pokusy o proměnu indukovaný­ch pluripoten­tních kmenových buněk na světločivn­é buňky sítnice a jejich transplant­aci do nemocí postiženéh­o oka narážejí na řadu problémů. Hlavní obtíž nastává, když se mají transplant­ované buňky napojit na nervové buňky a předávat jim signály vzniklé reakcí na světlo. Japonští vědci proto pěstují z univerzáln­í suroviny buňky, které po transplant­aci do oka zajistí světločivn­ým buňkám sítnice podporu a ochrání je před degenerací. Výsledky jsou slibné. Zároveň vědci pátrají po látkách, jimiž podpůrné buňky spasí světločivn­é buňky sítnice před zánikem. Podařilo se jim odhalit několik molekul, které snad najdou využití jako léky chránící před oslepnutím.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ??  ?? zpracování dat čočka dráty z tekutých kovů multiplexe­r sklivec čočka sítnice nervová vlákna sítnice z nanodrátků (svazků nanovláken) nervové buňky optické nervy světločivn­é buňky nanodrátko­vý snímač světla
zpracování dat čočka dráty z tekutých kovů multiplexe­r sklivec čočka sítnice nervová vlákna sítnice z nanodrátků (svazků nanovláken) nervové buňky optické nervy světločivn­é buňky nanodrátko­vý snímač světla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia